Υγεία

Τι σημαίνουν τα χρώματα των τροφών που τρώμε

Τι σημαίνουν τα χρώματα των τροφών που τρώμε
Ποια τα στοιχεία καθορίζουν στην υγεία μας!

Επιστημονικές έρευνες που ασχολήθηκαν επί μακρόν πάνω στο χρώμα των τροφών, αναφέρουν ότι το χρώμα τους καθορίζει ανάλογα τη διατροφική τους αξία και τη θεραπευτική τους ιδιότητα.

Κόκκινο χρώμαΝτομάτα, καρπούζι, μήλα, πιπεριά, φράουλα, σταφύλια, κόκκινα, ραπανάκια, ρόδια, κεράσια.Οι κόκκινες τροφές οφείλουν το χρώμα τους σε μια σπουδαία ουσία, το λυκοπένιο, η οποία έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τις τοξικές καρκινογόνες εναποθέσεις και δεν επιτρέπει να απορροφηθούν από το αίμα (θεωρείται ασπίδα ενάντια καρκίνου του προστάτη).Το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική-λιποδιαλυτική δράση, όπως επίσης και η βιταμίνη C την οποία περιέχουν, μαζί με τις φωτοχημικές πολυφαινόλες και τα λοιπά θρεπτικά τους στοιχεία (λουτείνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6).Αρκεί οι τροφές να είναι φρέσκες και όχι χημικά καλλιεργημένες.Πράσινο χρώμαΛάχανο, σπανάκι, πράσινες πιπεριές, φρέσκα κρεμμυδάκια, σιταρόχορτο, λαχανάκια Βρυξελλών, φασολάκια, σέλινο μαϊντανός, μπρόκολο, άγρια χόρτα, μπιζέλια, αρακάς, αλόη κ.α.Περιέχουν ινδόλες, κατεχίνες, χλωροφύλλη, βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ και άλλα στοιχεία τα οποία δεσμεύουν τις καρκινογόνες ουσίες από τα κύτταρα και το έντερο.Τα δε μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο περιέχουν την ινδόλη 3C, σελήνιο και ένα άλλο συστατικό την σουλφοραφάνη, τα οποία παίζουν προστατευτικό ρόλο στην εξουδετέρωση των καρκινογόνων ουσιών από το αίμα.

Πορτοκάλι-κίτρινο χρώμαΠορτοκάλια, κυδώνι, σύκα, γκρέιπ-φρουτ, μπανάνα, μανταρίνια, καρότα, λεμόνια, βερίκοκα, βρώμη, μάνγκο, κολοκύθα, σιτάρι, σόγια, σουσάμι, σταφύλια, ρεβίθια, κεχρί, μαστίχα, μάνγκο, πιπερόριζαΣτις τροφές αυτού του χρώματος υπάρχουν ισοθειανικά άλατα, ένζυμα, Β καροτένιο(προβιταμίνη Α), φαινολικές ενώσεις, λιγνάντες (ιδίως το σουσάμι), συστατικά που τα καθιστούν «φρουρούς» και «προστάτες» των σωματικών οργάνων μας.

Μοβ – Μπλε χρώμαΒατόμουρα, μαύρα μούρα, κράνμπερι, παντζάρια, δαμάσκηνα, σμέουρα, μοβ λάχανο, μύρτιλλα.Το σκούρο αυτό χρώμα το παίρνουν από μια ουσία την ανθοκυανίνη, που συμβάλλει στην υγεία των αγγείων και της καρδιάς.Έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνη C η οποία προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις και ένα ισχυρό οξύ (ελαγικό). Επίσης περιέχουν βιταμίνη Α, ασβέστιο και μαγνήσιο και έχουν αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Άσπρο χρώμαΣκόρδο, πράσο, κρεμμύδιΠεριέχουν σαλικά σουλφίδια τα οποία εμποδίζουν το σχηματισμό όγκων στο σώμα και ειδικά στο έντερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments