Μεξικό: Τουλάχιστον 242 σοροί βρέθηκαν σε μυστικούς τάφους | Pagenews.gr
Pagenews Team 11 Μαρτίου 2017, 06:43

Μακάβριο είναι το θέαμα που αντικρίζουν οι συγγενείς των θυμάτων στην πολιτεία Βερακρούζ στο Ανατολικό Μεξικό. στις έρευνες των τελευταίων έξι μηνών έχουν ανακαλυφθεί τουλάχιστον 242 σοροί σε μυστικούς τάφους, από ανθρώπους που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι.

Μια ανώνυμη πηγή, που βρίσκεται κοντά στις έρευνες τόνισε πως: «Βρήκαμε σε αυτούς τους τάφους πολλά ρούχα που ανήκαν σε νεαρές γυναίκες, έγγραφα και παπούτσια που αντιστοιχούν σε νεαρούς ανθρώπους που προέρχονταν από την περιοχή».

Η Λουθία Ντίαζ, πρόεδρος της Ελ Σολεσίτο, η οποία αναζητεί από το 2013 τον 29χρονο γιο της που αγνοείται, αναφέρθηκε σε παρόμοιους αριθμούς, τονίζοντας ότι «αναμένεται η έρευνα σε μια περιοχή».

Μια στρατιωτική πηγή, που συμμετέχει στην διεξαγωγή της έρευνας, τόνισε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι τα «θύματα πιθανώς θάφτηκαν από εγκληματίες με την συνέργεια των τοπικών αρχών».

«Αυτή την στιγμή στην Πολιτεία Βερακρούς είναι τρομερός ο αριθμός των εξαφανίσεων, απαγωγών, ανασφάλειας, βίας, ληστειών κλπ», τόνισε η Ντίαζ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Αγνοούμενων και Απαχθέντων, 722 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί σε αυτή την πολιτεία από το 2010. Η Ελ Σολεσίτο όμως υποστηρίζει ότι ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να είναι υψηλότερος, καθώς πολλές οικογένειες φοβούνται να καταγγείλουν στις αρχές τις εξαφανίσεις των συγγενών τους.
Από το 2006, σε όλο το Μεξικό έχουν καταγραφεί περισσότερες από 170.000 δολοφονίες και περίπου 28.000 άνθρωποι είναι αγνοούμενοι.

Η Βερακρούς, Πολιτεία όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Μεξικού στον Ατλαντικό, μαστίζεται από την μάχη μεταξύ του καρτέλ των Σέτας και του αντιπάλου καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο για τον έλεγχο των οδών μεταφοράς των ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ.

TAGS: