Διεθνή

Στα άκρα ο “πόλεμος της τουλίπας”: Διαβήματα κάνουν οι Τούρκοι – Με ταξιδιωτική οδηγία απαντά η Ολλανδία

Στα άκρα ο “πόλεμος της τουλίπας”: Διαβήματα κάνουν οι Τούρκοι – Με ταξιδιωτική οδηγία απαντά η Ολλανδία
Στο "κόκκινο" ο διπλωματικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας μετά τα επεισόδια στο Ρότερνταμ το Σαββατοκύριακο.

Η Αγκυρα κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Ολλανδίας κάνοντας διάβημα για την βία της αστυνομίας του Ρότερνταμ κατά τούρκων διαδηλωτών, όπως δήλωσαν πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

  Επέδωσε μάλιστα στον ολλανδό επιτετραμμένο διπλωματική νότα (διαμαρτυρία) στην οποία διαμαρτύρεται για την “δυσανάλογη” όπως την χαρακτηρίζει αντίδραση των ολλανδικών αστυνομικών δυνάμεων και ζητά παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τις ευθύνες πουο υπάρχουν. 

Απαντώντας η Ολλανδία εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία. «Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών και προειδοποιεί: «Παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους».

Ολα άρχισαν όταν η Ολλανδία απαγόρευσε στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας να μπει στο προξενείο της χώρας της στο Ρότερταμ. Η Ολλανδία είχε κρίνει ανεπιθύμητη την υπουργό και στην συνέχεια την απέλασαν.

Τούρκοι που ζουν στην Ολλανδία, παρακινημένοι από τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν που φρύαξε από την απαγόρευση, οργάνωσαν διαδήλωση έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ. Ορισμένοι εξ αυτών άρχισαν να πετούν μπουκάλια και πέτρες και η ολλανδική αστυνομία απάντησε με αντλίες νερού και χρήση αστυνομικών σκύλων.

Ο Ερντογάν εκτοξεύει διαρκώς απειλές κατά της Ολλανδίας την οποία χαρακτηρίζει μπανανία. Απείλησε δε ότι θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε λόγο για συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό”. «Θα πληρώσετε το τίμημα για την ντροπιαστική αντιμετώπιση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων», είπε ο Ερντογάν, κάνοντας λόγο για συμπεριφορά που θυμίζει τον ναζισμό και τον φασισμό. 

  «Θα πληρώσετε γιατί πλήξατε τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ολλανδία και αποφασίσατε να τις θυσιάσετε στον βωμό των εκλογών. Οποιος επιτίθεται στους πολίτες μου με σκυλιά πληρώνει το τίμημα. Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.

Τη σκυτάλη των απειλών πήρε ο Ερντογάν από Τσαβούσογλου-Γιλντιρίμ. “Η Αγκυρα θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη. Περιμένουμε να δούμε αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη φασιστική ενέργεια της Ολλανδίας», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από ομιλία του στην πόλη Μετς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ: «Εχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά».

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζήτησε μεν αποκλιμάκωση, αλλά ξεκαθάρισε ότι συγγνώμη δεν πρόκειται να ζητήσει. «Αποκλείεται να ζητηθεί συγγνώμη, εκείνοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για ό,τι έγινε χθες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Μαρκ Ρούτε σήμερα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στη Χάγη.«Πρόκειται για ένα τελείως απίθανο και παρανοϊκό αίτημα», πρόσθεσε.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έκανε χθες λόγο για «απομεινάρια του ναζισμού». Ο Μαρκ Ρούτε τόνισε, ωστόσο, ότι «τώρα είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση» της κατάστασης.«Φυσικά, εάν η Τουρκία συνεχίσει να μιλά με εμπρηστικό τρόπο για την Ολλανδία, θα πρέπει να εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Ρούτε βγαίνει κερδισμένος πολιτικά πάντως, από την κόντρα με την Τουρκία, λίγες ώρες πριν το αποψινό, πρώτο debate που θα έχει με τον ακροδεξιό Βίλντερς στην ολλανδική τηλεόραση NPO1.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ολλανδών λέει “ναι” στους χειρισμούς της ολλανδικής κυβέρνησης στη σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Peil, ενώ η χώρα οδηγείται σε λίγα 24ωρα στην κάλπη. Το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί με τις αποφάσεις της Χάγης στον χειρισμό της κρίσης με την Τουρκία, στηρίζοντας τον πρωθυπουργό Ρούτε.

Η στήριξη μάλιστα στους χειρισμούς της κυβέρνησης Ρούτε είναι μάλιστα διακομματική, καλύπτοντας τόσο τις δυνάμεις της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Ωστόσο, καταγράφηκε και αναπτέρωση του ηθικού των υποστηρικτών του ακροδεξιού, Γκέερτ Βίλντερς, πολλοί εκ των οποίων δήλωσαν για πρώτη φορά πως «σίγουρα θα στηρίξουν το κόμμα». Επιπλέον, πάνω από εννέα στους δέκα Ολλανδούς επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες για την κρίση στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς έχουν κλιμακώσει την ένταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments