Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Αντίμετρα μετά το 2019 και μόνο αν ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5% (έγγραφο)

Ντάισελμπλουμ: Αντίμετρα μετά το 2019 και μόνο αν ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5% (έγγραφο)
Η Ελλάδα θα πρέπει να υπερβεί τον δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% προκειμένου να καταστεί εφικτή η εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων, διευκρινίζει σε ενημερωτικό σημείωμά του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ

Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο μετά το 2019 και μόνο εφόσον υπάρχει υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει συγκεκριμένα για την Ελλάδα πως στο Eurogroup «θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού».

Με άλλα λόγια τα αντίμετρα θα μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο για το ποσοστό που θα έχει υπερβεί το πλεόνασμα-ορόσημο του 3,5%. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζει πως τα θετικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν όταν ξεπεραστεί ο στόχος για το πλεόνασμα και θα αφορούν στο ποσό της υπεραπόδοσης. Εάν για παράδειγμα ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 είναι 3,5% του ΑΕΠ και τελικά επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, τα θετικά μέτρα θα αφορούν στο 0,2% του ΑΕΠ που είναι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

Αντιθέτως η κυβέρνηση διεμήνυε σε όλους τους τόνους πως θα αρκεί η επίτευξη και όχι η υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα θετικά μέτρα. Δηλαδή η κυβέρνηση θέλοντας να αξιοποιήσει στην εσωτερική πολιτική σκηνή ότι πέτυχε αντίμετρα, υποστηρίζει πως εάν πιάσει -χωρίς να ξεπεράσει – τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ύψους 3,5% του ΑΕΠ, τότε αυτομάτως θα τεθούν σε ισχύ τα θετικά μέτρα.nn

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments