Πολιτισμός

Γκρεγκ Γαϊτάνης: Ο Έλληνας σκηνοθέτης πίσω από τις αμερικανικές σειρές που σε καθηλώνουν

Γκρεγκ Γαϊτάνης: Ο Έλληνας σκηνοθέτης πίσω από τις αμερικανικές σειρές που σε καθηλώνουν
Αμερικανικές σειρές made in... Kalamata. Ή αλλιώς, ο βραβευμένος Έλληνας πίσω από τα "Lost", "Prison Break", "Damages", "Grey’s Anatomy" και πολλά ακόμα. Το Pagenews.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του.

Πόσες φορές σας έχει τύχει να βλέπετε μια ξένη τηλεοπτική σειρά και όταν το επεισόδιο τελειώνει να μένετε με το στόμα ανοιχτό; Να μετράτε αντίστροφα για να κυκλοφορήσει το επόμενο προκειμένου να δείτε τι ακριβώς θα συμβεί και τι έχει η συνέχεια;

Πόσες φορές… βρίσαστε που δεν είχατε το επόμενο επεισόδιο εκείνη ακριβώς τη στιγμή για να πάτε παρακάτω; Για σκεφτείτε: “Prison Break”. Κυρίως στον πρώτο και δεύτερο κύκλο του, κάθε φορά που τελείωνε ένα επεισόδιο δεν σκεφτόσουν τίποτα άλλο απ’ το να πας στο επόμενο.

Για σκεφτείτε ξανά: “Lost”. Μάλλον δεν… κοιμόσουν αν είχε πολλά μαζεμένα επεισόδια. Ακόμα ένα και θα το κλείσω, έλεγες. Κάτι σαν το… football manager, που το “ακόμα ένα παιχνίδι και θα πάω για ύπνο” καταλήγει σε πρωινό καφέ, κοιτάζοντας την ανατολή του ήλιου.

Σκεφτείτε κι άλλα σήριαλ, άλλου τύπου από Prison Break και Lost: “CSI: Miami”, “CSI: ΝΥ”, “Las Vegas”, “Dr. House”. Ακόμα κι αν δεν τις έχετε δει, σίγουρα τις έχετε ακούσει. Στην παρέα σας, στις κριτικές, σε διαφήμιση.

Τι κοινό έχουν όλες αυτές – και άλλες τόσες – οι σειρές μεταξύ τους; Έναν Έλληνα. Τον Γκρεγκ Γαϊτάνη. Έναν από τους δημοφιλέστερους σκηνοθέτες στην αμερικανική τηλεόραση, ο οποίος έχει βραβευθεί με Emmy για τη σκηνοθεσία του στη σειρά “House M.D.”, ένα από τα πιο δημοφιλή σόου με πρωταγωνιστή τον Χιου Λόρι.

Ο Γκρεγκ Γαϊτάνης είναι πασίγνωστος παραγωγός και σκηνοθέτης. Είναι 46 ετών και η πορεία του είναι αξιοζήλευτη: “Lost”, “Heroes”, “Grey’s anatomy”, “Prison break”, “Bones”, “CSI: NY”, “Nip/Tuck”, “Alias”, “CSI: Miami”, “Cold Case”, “Las Vegas”, “24”, “Banshee” είναι μερικές από τις σειρές στις οποίες έχει σκηνοθετήσει επεισόδια.

Περιμένοντας εφτά ώρες για ένα ραντεβού δέκα λεπτών

Ο Γκρεγκ γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1970 στη Μασαχουσέτη και είναι τρίτης γενιάς Ελλην-Αμερικανός. Οι γονείς του κατάγονται από ένα μικρό χωριό κοντά στην Καλαμάτα. Ο ίδιος πήρε την απόφαση να φύγει γρήγορα από κοντά τους και σε νεαρή ηλικία μετακόμισε από την Μασαχουσέτη στο Λος Άντζελες ώστε να κυνηγήσει την καριέρα που πάντα ονειρευόταν.

Γράφτηκε στο Southern California Film School και ο ίδιος θυμάται πως τίποτα στη ζωή δεν είναι απλό για να το πετύχεις. Ίσως, μάλιστα, ακόμα και για ένα ραντεβού, χρειαστεί να περιμένεις πολλές ώρες. “Χρειάστηκε να περιμένω επτά ολόκληρες ώρες για ένα ραντεβού που η διάρκειά του δεν ξεπέρασε τα δέκα λεπτά. Ήταν με τον κινηματογραφικό παραγωγό του “Matrix”, Τζόε Σίλβερ”, θα πει ο Γαϊτάνης.

Στην Αμερική νιώθω περισσότερο Έλληνας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική, όμως δεν ξεχνά τις ρίζες του. Αντίθετα, τις τιμά και με το παραπάνω. Είναι ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητα, έχει δώσει στους δύο γιους του ελληνικά ονόματα (Ευάγγελος και Λεωνίδας), στο σπίτι του θέλει να μιλούν όλοι τη μητρική του γλώσσα και φυσικά, του αρέσει το ελληνικό φαγητό.

Ένα κομμάτι σπανακόπιτα, ένα πιάτο λαχανοντολμάδες ή αρνάκι φρικασέ αν του δώσεις, θα γίνει… λιώμα. “Η γεύση του ελληνικού φαγητού δεν συγκρίνεται με καμιά”, θα πει, ενώ θα μιλήσει για το πόσο Έλληνας νιώθει.

“Νιώθω περισσότερο Έλληνας στην Αμερική, παρά στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι εδώ υπάρχει μια πολύ ισχυρή αίσθηση κοινότητας. Μου αρέσει που υπάρχει ελληνική κοινότητα στο Χόλιγουντ, τους συναντώ, και χαίρομαι που έχουν κάτι το ιδιαίτερο, που βοηθούν ο ένας τον άλλο.

Όντας Έλληνας, ήμουν πάντα διαφορετικός, είχα διαφορετικά χαρακτηριστικά, είχα αστείο επώνυμο, ήταν λίγο περίεργο όταν μεγάλωνα, γιατί όταν είσαι παιδί δε θες να είσαι διαφορετικός, θες να ταιριάζεις με τους υπόλοιπους”.

Η ικανότητά του να προβλέπει την τεχνολογία

Είναι προικισμένος και ίσως γεννημένος για να σκηνοθετεί. Μπήκε από νωρίς στα βαθιά νερά της τηλεόρασης σκηνοθετώντας αρχικά μίνι σειρές και στη συνέχεια μεγάλα τηλεοπτικά blockbusters.

Η σκηνοθεσία του έκλεψε την καρδιά, αλλά δεν είναι το μοναδικό του ταλέντο που του φέρνει χρήματα. Ξέρει πολύ καλά να “διαβάζει” την τεχνολογία και τις τάσεις γύρω απ’ αυτή. Μάλιστα, είναι ένας από τους πρώτους και κύριους επενδυτές του twitter, κάτι που τον έκανε ευρέως γνωστό για τη στήριξή του στην προοπτική διερεύνησης στην τεχνολογία. Μάλιστα, πολύ συχνά είναι ομιλητής στην εταιρεία.

Εκτός από το Twitter επένδυσε και σε υπηρεσίες όπως το Pinterest, το Snapchat και το Square.

Εργασιομανής και οικογενειάρχης

Αν φτάσατε ως εδώ σίγουρα θα βγάλατε το εύκολο συμπέρασμα: ο Γκρεγκ Γαϊτάνης είναι ένας εργασιομανής τύπος, ο οποίος ζει από τις νέες προκλήσεις και θέλει μονίμως να παράγει. Είναι, όμως, μόνο τέτοιος;

Ο ίδιος δηλώνει πως λατρεύει τη δουλειά του, παραδέχεται την εργασιομανία του, όμως μετανιώνει όταν η δουλειά του του… κλέβει ώρες από τη ζωή του. Είναι ένας οικογενειάρχης που λατρεύει την επίσης ελληνικής καταγωγής σεναριογράφο συζυγό του και φυσικά τον Ευάγγελο και τον Λεωνίδια, τα δύο αγόρια τους.

Πηγαίνει στην εκκλησία, τηρεί τις ελληνικές παραδόσεις μαζί με την οικογένειά του, αλλά αρνείται να τηρήσει μια άλλη παεάδοση. Εκείνη που θέλει τους επιτυχημένους τηλεοπτικούς σκηνοθέτες να περνούν στις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές.

Προτιμά να κάνει τη δουλειά του στην τηλεόραση και ανεβάζει τον πήχη ολοένα και περισσότερο. Θέλει να βάζει τον τηλεθεαρή μέσα σε αυτό που φτιάχνει. Θέλει να τον… τσιγκλάει συνεχώς, να τους βάζει νέα όρια. Όρια σαν αυτά που βάζει συνεχώς και ο ίδιος στον εαυτό του. Όρια που καταφέρνει πάντα να τα ξεπεράσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments