Ελλάδα

Πανελλαδικές 2017: Μείωση θέσεων στις ιατρικές, αύξηση στα θεολογικά

Πανελλαδικές 2017: Μείωση θέσεων στις ιατρικές, αύξηση στα θεολογικά
Στο πρώτο έτος της Ιατρικής στα επτά πανεπιστήμια όλης της χώρας θα γραφτούν 835 φοιτητές, έναντι 1055 πέρυσι, ενώ στην Θεολογική Σχολή θα μπουν 55 περισσότεροι σε σχέση με το 2016. Συνολικά 69.490 θα είναι οι νέοι φοιτητές.

Μειωμένος κατά 220 θέσεις θα είναι ο αριθμός των εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές της χώρας σε σχέση με 2016, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αντίθετα, μεγαλύτερος κατά 115 θέσεις θα είναι στα θεολογικά τμήματα, ενώ συνολικά απο τα Πανεπιστήμια της χώρας θα “κοπούν” 1055 θέσεις, ενώ στα ΤΕΪ θα αυξηθεί ο αριθμός κατά 115 θέσεις.

Στο πρώτο έτος της Ιατρικής στα επτά πανεπιστήμια όλης της χώρας θα γραφτούν 835 φοιτητές, έναντι 1055 πέρυσι, ενώ στην Θεολογική Σχολή θα μπουν 55 περισσότεροι σε σχέση με το 2016, στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ 40 και στο τμήμα Μουσουλμανικών Σπουδών του ΑΠΘ 20 περισσότεροι.

Συνολικά 69.490 θα είναι οι νέοι φοιτητές, από τους οποίους οι 42.850 στα πανεπιστήμια και οι 26.640 στα ΤΕΙ.

Εκτός από τις αλλαγές στις ιατρικές και τη θεολογία, από τις οδοντιατρικές και τις φαρμακευτικές κόβονται 100 θέσεις, από το Πολυτεχνείο 150 θέσεις και από τις Νομικές Σχολές 40. Στην αντίστροφη θέση, το τμήμα Κλωστουφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά, όπου οι εισακτέοι αυξάνονται κατά 100.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το γεγονός ότι στο μηχανογραφικό υπάρχουν φέτος δύο νέα πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού, καθώς και ένα τμήμα ΤΕΙ τουρισμού που επαναλειτουργεί, αυξάνει τον αριθμό εισακτέων σε τμήματα που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας, ενώ ενισχυμένα είναι και τα τμήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και την πληροφορική.

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε τμήματα, στα οποία κατευθύνονται μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης, ώστε, όπως αναφέρει το υπουργείο, «να αποκατασταθεί μια αναλογική ισορροπία μεταξύ των θέσεων που προσφέρονται για τους υποψήφιους των τριών ομάδων προσανατολισμού και να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ευκαιριών που τους παρέχονται».

Για την κατανομή του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα έχουν ληφθεί υπ’ όψιν τα ακόλουθα κριτήρια:

– οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας

– οι εισηγήσεις των τμημάτων, ιδίως εκείνων στα οποία προβλέπονται εργαστηριακά μαθήματα και για τη λειτουργία των οποίων τεκμηριώθηκαν σοβαρές δυσκολίες

– η ανάγκη αποκατάστασης μιας ισορροπίας στην αναλογία των θέσεων που προσφέρονται στους υποψήφιους των τριών ομάδων προσανατολισμού

– οι στατιστικές των μετεγγραφών φοιτητών/τριών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments