Βιβλίο

«Μπλε Άσπρο Μαύρο»: Κι αν την Προεδρία της Γαλλίας κερδίσει η Μαρίν Λεπέν;

«Μπλε Άσπρο Μαύρο»: Κι αν την Προεδρία της Γαλλίας κερδίσει η Μαρίν Λεπέν;
Το μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας του Γαλλοαλγερινού Karim Amellal μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Kι αν η Μαρίν Λεπέν -που στο βιβλίο έχει το ψευδώνυμο Μιρέιγ Λεφέκ- εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας; Τι σημαίνει για τη χώρα η εκλογική νίκη της Άκρας Δεξιάς; O Karim Amellal αντικαθιστά το κόκκινο της γαλλικής σημαίας με το μαύρο και περιγράφει με οξυδέρκεια ένα εφιαλτικό σενάριο, που δεν φαίνεται, δυστυχώς, απίθανο.

Ο αφηγητής είναι Γάλλος αλγερινής καταγωγής. Δεν είναι όμως καρικατούρα του κατοίκου των υποβαθμισμένων προαστίων. Είναι ένας «επιτυχημένος»: Μένει στην καρδιά του Παρισιού, έχει κάνει λαμπρές σπουδές, εργάζεται ως ανώτερο και ακριβοπληρωμένο στέλεχος του χρηματοπιστωτικού τομέα, συζεί με τη γυναίκα που αγαπά. Και ξαφνικά όλα ανατρέπονται. Οι γαλήνιες αυταπάτες (η Λεπέν δεν θα εκλεγεί· αλλά κι αν εκλεγεί, δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της· μα ακόμα κι αν το εφαρμόσει, οι συνέπειες δεν θα είναι σοβαρές) καταρρέουν. Η νέα πρόεδρος εφαρμόζει με μεθοδικότητα το πρόγραμμά της: η «εθνική ανόρθωση» τίθεται σε ισχύ. Εγκαθιδρύεται ένα καθεστώς ανοιχτά ρατσιστικό, που ασκεί άγρια καταστολή και δεν διστάζει να στείλει τανκς στα προάστια. Από έναν κόσμο γεμάτο αποχρώσεις, πέφτουμε σ’ έναν αποπνικτικό μανιχαϊσμό. Κάποιοι σκύβουν την πλάτη και λουφάζουν και κάποιοι άλλοι οργανώνουν την αντίσταση. Ο αφηγητής αμφιταλαντεύεται. Προβληματίζεται, αναρωτιέται ποιος είναι και τι σχέση έχει ο ίδιος με αυτό που του λένε ότι είναι. Στο τέλος, θα πάρει την απόφασή του.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Δυστυχώς, τα παλιά αντανακλαστικά επανήλθαν γρήγορα στην επιφάνεια. Και, μάλιστα, ακόμη χειρότερα από πριν. Το άγχος φούσκωσε τα μυαλά. Το μίσος διαπότισε ακόμη βαθύτερα τον εθνικό ιστό. Πολύ γρήγορα ξαναμάθαμε να μισούμε ο ένας τον άλλο. Σε αυτές τις συνθήκες η άνοδος του Εθνικού Κόμματος μας φάνηκε μια αναπόφευκτη συνέπεια για την οποία δεν μπορούσαμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Το Εθνικό Κόμμα, άλλωστε, δεν ήταν παρά η κορυφή ενός κολοσσιαίου παγόβουνου φτιαγμένου από καταπιεσμένο φόβο, διάχυτη αγωνία και μια χρόνια απαισιοδοξία που νιώθαμε όλοι μας εδώ και δεκαετίες, βλέποντας την πολιτική τάξη, στο σύνολό της, να μετρά τραγικές επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα. Ήμασταν τρομοκρατημένοι με τις ιδέες που διατύπωναν η Μιρέιγ Λεφέκ και η ακολουθία της, αλλά δεν διαθέταμε πια ούτε ενέργεια ούτε ελπίδα για να τις πολεμήσουμε αποτελεσματικά. Αρκούμασταν έτσι σε μάταιες επικρίσεις και στείρες προειδοποιήσεις. Και παρακολουθούσαμε το θέαμα».

Λίγα λόγια για το συγγραφέα 

Ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας Καρίμ Αμελάλ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1978. Μεγάλωσε στην Αλγερία και σπούδασε φιλολογία και πολιτικές επιστήμες στη Γαλλία. Από το 2005, διδάσκει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Παράλληλα είναι συνιδρυτής των start-up επιχειρήσεων SAM Network και Chouf-chouf.com, με κύριο αντικείμενο την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την αγωγή του πολίτη, των λιγότερο προνομιούχων και ιδιαιτέρως των νέων.

ΤΙΤΛΟΣ: Μπλε Άσπρο Μαύρο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Karim Amellal ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μιχάλης Μητσός Εκδόσεις Πόλις Σελ.: 448 Τιμή: 16,00 €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments