Διεθνή

Ο Ρούτε βρήκε “στήριγμα” στον Ερντογάν

Ο Ρούτε βρήκε “στήριγμα” στον Ερντογάν
Πως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών. Πως το συσχέτιζαν με την πρόσφατη κόντρα που ξέσπασε με την Τουρκία και γιατί θεωρούν πως καθόρισε εν πολλοίς το αποτέλεσμα.

Η κρίση που ξέσπασε στις διπλωματικές σχέσεις της Χάγης με την Αγκυρα φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στη νίκη του Μαρκ Ρούτε στις ολλανδικές εκλογές.

Από τους ερωτηθέντες στα exit poll, το 34% εκείνων που δήλωσαν ότι ψήφισαν το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού (VVD), δήλωσαν ότι η διπλωματική κόντρα έπαιξε ρόλο στην απόφασή τους. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το 81% εκείνων που επέλεξαν τον Ρούτε το έκαναν για τους χειρισμούς τους στην οικονομία.

Σε μία προεκλογική καμπάνια στην οποία μονοπώλησε το θέμα της μετανάστευσης, εξαιτίας της ρητορικής του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς, ο Ολλανδός πρωθυπουργός κέρδισε «πόντους» για τον τρόπο που χειρίστηκε τη διαμάχη που ξέσπασε με την Τουρκία.

«Αυτοί οι χειρισμοί επέτρεψαν στον Ρούτε να εμφανιστεί ως ηγέτης», σχολίασε ο Αντρέ Κλουβέλ, πολιτικός αναλυτής του Free University του Αμστερνταμ.

«Ενας πολιτικός δεν θα μπορούσε να ζητήσει καλύτερη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές», πρόσθεσε ο Κλουβέλ μιλώντας στον Guardian. «Ο Ρούτε είχε την ευκαιρία να δείξει ότι μπορούσε πραγματικά να διώξει τους Τούρκους και να πει στον Βίλντερς ”Εσύ απλά κάθεσαι εκεί και τουιτάρεις”… Αυτό έδωσε στον Ρούτε την εκλογική νίκη», πρόσθεσε ο πολιτικός αναλυτής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments