Διεθνή

Συμφώνησαν ότι διαφώνησαν σε πολλά-Δεν έλλειψαν οι μπηχτές!

Συμφώνησαν ότι διαφώνησαν σε πολλά-Δεν έλλειψαν οι μπηχτές!
Μεταναστευτικό: Την ασφάλεια των πολιτών προτάσσει ο Τραμπ, την προστασία των προσφύγων η Μέρκελ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο ηγετών κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου τέθηκαν το προσφυγικό, το ελεύθερο εμπόριο όπου και διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων, το ΝΑΤΟ, το ουκρανικό ζήτημα.

Αναφορικά και με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δεν πέρασε απαρατήρητη η διαφορετική ματιά των δύο, απέναντι στο ζήτημα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να λέει ότι η μετανάστευση είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα και να προσθέτει ότι πάνω απ΄όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών. H κ.Μέρκελ αντέτεινε ότι πρέπει να γίνει δουλειά στο προσφυγικό, αλλά ταυτόχρονα «πρέπει να φροντίσουμε τους πρόσφυγες».

Θέλοντας η καγκελάριος να αμβλύνει τις γωνίες, σημείωσε κάποια στιγμή στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «συζητήσαμε και ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε. Αν δεν υπήρχαν προβλήματα οι πολιτικοί δεν θα είχαν κανέναν ρόλο».

Στο ζήτημα του ελεύθερου εμπορίου και της συμφωνίας ΗΠΑ-Ε.Ε., ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “δεν πιστεύει στον απομονωτισμό” αλλά είναι υποστηρικτής ενός “δίκαιου” εμπορίου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

“Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα” όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα”, υποστήριξε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε “εξαιρετικά καλά” στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τους ιστορικούς θεσμούς αλλά επέμεινε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν για να στηρίξουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ευχαρίστησε μάλιστα την Μέρκελ “για τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών” ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στο 2%.

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ, θετικές χαρακτήρισε τις πρώτες συνομιλίες επί σειράς θεμάτων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου. .

«Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά… είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων» υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ, τους ψίθυρους και τα χαμόγελα ”έκλεψε”, μια ατάκα της Άνγκελα Μέρκελ, και η άλλη του Ντόναλντ Τραμπ. Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε με νόημα «πολύ καλύτερο να μιλάμε ο ένας στον άλλον, όχι ο ένας για τον άλλον», με αφορμή τις επιθετικές αναφορές του Τραμπ στο πρόσωπό της παλαιότερα.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «μπορεί να έχουμε κάτι κοινό, ίσως, για τις υποκλοπές» με αφορμή παλαιότερα δημοσιεύματα ότι η CIA παρακολουθούσε την καγκελαρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments