Πολιτική

Εξεταστική για σκάνδαλα στην Υγεία προανήγγειλε ο Τσίπρας

Εξεταστική για σκάνδαλα στην Υγεία προανήγγειλε ο Τσίπρας
Προάγγελος άγριας αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, μεσούσης της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης και με "καυτά" αντικοινωνικά μέτρα να επίκεινται.

Ενα ακόμη μέτωπο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευσης ανοίγει ο Πρωθυπουργός, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, επιλέγοντας να προαναγγείλει από τη Βουλή συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα κληθεί να διερευνήσει καταγγελίες για σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο προκαλεί αίσθηση η χρονική στιγμή που επέλεξε το κυβερνών κόμμα για μια τέτοια κίνηση η οποία ασφαλώς προοιωνίζεται άγρια σύγκρουση με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση με δεκάδες “καυτά” θέματα ανοικτά στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους και ενώ η κυβέρνηση διά του κ. Σκουρλέτη ζητούσε ευρύτερη συναίνεση για να ψηφιστούν τα μέτρα που θα αποφασιστούν, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί μια ακόμη αλλαγή ατζέντας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στη χώρα, πριν από λίγο στη Βουλή ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία. 

Υποστήριξε ότι πλέον δεν δημιουργούνται νέα χρέη στα νοσοκομεία αν και όπως είπε «δεν είμαστε θαυματοποιοί».

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να στερείται τη δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία και δεν φεύγει από αυτά με μπουγιουρντί όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσλήψεις προσωπικού που έχουν γίνει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβη από το 2010 έως το 2014 όπου έγιναν απολύσεις, την τελευταία διετία «έχουν γίνει 6256 προσλήψεις εκ των οποίων το 1/3 είναι μόνιμο προσωπικό, 3600 έχουν επιλεγεί και αναλαμβάνουν υπηρεσία το επόμενο διάστημα ενώ προγραμματίζονται άλλες 12.000 θέσεις».

Βάσει των στοιχείων που επικαλέστηκε ενώ ο αριθμός που παρέλαβε η κυβέρνηση για κρεβάτια σε ΜΕΘ το 2015 ήταν 437 και ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός ήταν 514 το 2004, τώρα λειτουργούν 568.

Τσίπρας σε Γεωργιάδη: Μη φωνάζετε, εδώ δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων

Οι τόνοι ανέβηκαν κυρίως μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Άδωνι Γεωργιάδη, όταν ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως η Νέα Δημοκρατία θα απολύσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων για να φέρει κομματικούς εγκάθετους. Η φράση του έφερε την οργή των βουλευτών της ΝΔ και ιδιαίτερα του Άδωνι Γεωργιάδη.

“Κ. Γεωργιάδη μη φωνάζετε. Εδώ δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων. Εδώ είναι Βουλή και η Βουλή έχει κανόνες. Μη διακόπτετε τον Πρωθυπουργό”, του είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνέχισε. “Κομματάρχες και κολλητοί υπουργών αλώνιζαν στα νοσοκομεία και γι’ αυτό δεν γινόντουσαν τα αυτονόητα”.

Ο κ.Τσίπρας επιτέθηκε στους συνδικαλιστές στον χώρο της υγείας, φωτογραφίζοντας την ΠΟΕΔΗΝ, χαρακτηρίζοντάς τους “καρεκλοκένταυρους” οι οποίοι κάθονται στο γραφείο τους και φτιάχνουν βιντεάκια. «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης», είπε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε επίσης τους συνδικαλιστές ότι επι πέντε χρόνια που βυθιζόταν η υγεία δεν μιλούσε κανείς.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το σύστημα είχε τρομακτικά κενά σε προσωπικό και δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη στα νοσοκομεία από το 2010. «Από όταν αναλάβαμε μέχρι σήμερα έχουν γίνει ήδη 6.251 προσλήψεις. Το 1/3 είναι μόνιμο προσωπικό».

Αναφέρθηκε στο παρελθόν και το πάρτι που γινόταν όπως είπε στις προμήθειες. Καταφέραμε να εντάξουμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας στο δημόσιο σύστημα υγείας. «Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να στερείται στην δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία».

“Ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης είχαμε τρομακτική συρρίκνωση στην ποιότητα των παροχών ιδιαίτερα στην δημόσια υγεία. Αναφέρομαι στην 5ετια 2010 – 2014 που ενώ ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη για την υγεία να είναι στο 6% και πριν την κρίση ήταν στο 6,8% το 2014 εμείς παραλάβαμε την δημόσια δαπάνη πολύ χαμηλότερα. Δεν μας παραξενεύει ότι ήταν χαμηλότερη από ότι τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν”.

Τσίπρας: Ολα ο Τσοχατζόπουλος τα έχει κάνει σ’ αυτή τη χώρα;

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στα ΜΜΕ που όπως είπε δεν έλεγαν τίποτα επι πέντε χρόνια για όσα γίνονταν στην υγεία και τώρα που γίνονται πράγματα δεν ασχολούνται.

Για την υπόθεση της Novartis είπε ότι ασχολούνται εισαγγελείς και από τις ΗΠΑ και είπε ακόμα ότι κάποιοι λένε ότι το σκάνδαλο δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερο και από της Siemens.

“Δεν μπορούμε να βάλουμε στο συρτάρι την δικογραφία Παπαντωνίου και πήραμε την πρωτοβουλία να συσταθεί προανακριτική. Πόσα χρόνια είναι αυτό το σκάνδαλο; Μόνο ο Τσοχατζόπουλος τα έχει κάνει όλα σε αυτή τη χώρα;” διερωτήθηκε ρητορικά. Ως προς τον Γιάννο Παπαντωνίου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ζει στην Ελβετία και ο γιος του είναι σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments