Διεθνή

Ερντογάν: Πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο θα επαναφέρει την θανατική ποινή

Ερντογάν: Πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο θα επαναφέρει την θανατική ποινή
H Τουρκία είχε καταργήσει τη θανατική ποινή το 2004 στα πλαίσια των προσπαθειών της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περίπτωση που υπάρξει επαναφορά της εσχάτης των ποινών τότε η «πόρτα» της ΕΕ ενδέχεται να κλείσει οριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, στο Τσανάκαλε, πως αναμένει από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη διεύρυνση των εξουσιών του.

Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι “οι οικογένειες των μαρτύρων, οι οικογένειες των ηρώων μας δεν πρέπει να ανησυχούν. Πιστεύω, αν θέλει ο Θεός, ότι το Κοινοβούλιο θα κάνει ό,τι πρέπει όσον αφορά τις αξιώσεις σας για τη θανατική ποινή μετά τις 16 Απριλίου”.

Καθώς η υπογραφή του είναι απαραίτητη προκειμένου να επικυρωθεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο του Κοινοβουλίου, πρόσθεσε ότι θα εγκρίνει το κείμενο “χωρίς να διστάσει”.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία είχε καταργήσει τη θανατική ποινή το 2004 στα πλαίσια των προσπαθειών της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περίπτωση που υπάρξει επαναφορά της εσχάτης των ποινών τότε η «πόρτα» της ΕΕ ενδέχεται να κλείσει οριστικά.

“Το τι θα πει ο Χανς ή ο Ζορζ δεν μας ενδιαφέρει”, πρόσθεσε σήμερα ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας δύο μικρά ονόματα όπως κάνει γενικά για να περιγράψει την Ευρώπη.

“Τι θα πει ο λαός μου; Τι θα πει ο νόμος; Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει.”

Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι θα ενέκρινε την επαναφορά της θανατικής ποινής σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο εγκρίνει ένα σχετικό νομοσχέδιο. Τον Φεβρουάριο μάλιστα, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό.

Αντίθετα, είναι η πρώτη φορά που καλεί το Κοινοβούλιο να εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής μετά την ψηφοφορία για αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει σκοπό να ενισχυθούν οι προεδρικές εξουσίες, η οποία θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments