Γκάμπριελ:  Πιο μακριά από ποτέ η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. | Pagenews.gr
Pagenews Team 18 Μαρτίου 2017, 15:31 18 Μαρτίου 2017, 15:31

«Σήμερα η Τουρκία είναι σίγουρα πιο μακριά από ποτέ από το να γίνει μέλος της ΕΕ», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που δημοσίευσε σήμερα το Spiegel.

Ο Γκάμπριελ πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε πάντα αμφιβολίες για το αν θα έπρεπε να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ, αλλά αποτελούσε μειοψηφία στο κόμμα του, τους Σοσιαλδημοκράτες. Το 2005, πριν αναλάβει την εξουσία, η Άγκελα Μέρκελ ήταν ενάντια στην είσοδο της Τουρκίας στην Ένωση και προτιμούσε μία «συνεργασία με προνόμια». Ο Γκάμπριελ ήταν ενάντια σε αυτό, καθώς θεωρούσε ότι θα έκανε τους Τούρκους να αισθάνονται «δευτεροκλασάτοι» Ευρωπαίοι. Όμως, παραδέχθηκε ότι η άποψή του άλλαξε μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, εξαιτίας του Brexit», είπε και τάχθηκε υπέρ μίας ιδιαίτερης σχέσης με τη Μ. Βρετανία έπειτα από την έξοδό της. «Αυτή θα είναι μία σημαντική διδακτική διαδικασία για την ΕΕ και ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει προσχέδιο για άλλες χώρες μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, ο Γκάμπριελ σχολίασε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι πολλοί πολίτες τουρκικής καταγωγής οι οποίοι ζουν στη Γερμανία αισθάνονται πως δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτοί.

Τόνισε όμως ότι η Γερμανία πρέπει να μην αντιδρά στις προκλήσεις των Τούρκων, γιατί έτσι θα δώσει απλά στον Ερντογάν «τον »μπαμπούλα» που χρειάζεται για την καμπάνια του», ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Παράλληλα προειδοποίησε τους Τούρκους πολιτικούς ότι μπορεί να τους απαγορευθεί να κάνουν συγκεντρώσεις στη Γερμανία, αν δεν ακολουθήσουν τη νομοθεσία της χώρας. «Οποιος περάσει τις γραμμές δεν μπορεί να περιμένει ότι θα του επιτραπεί να προπαγανδίσει τις πολιτικές του ιδέες εδώ», τόνισε.