Στην Κίνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών | Pagenews.gr
Pagenews Team 18 Μαρτίου 2017, 10:17 18 Μαρτίου 2017, 10:17

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, έφτασε σήμερα στην Κίνα.


Κεντρικό θέμα στις συνομιλίες αναμένεται να είναι η στάση απέναντι στη Βόρειο Κορέα, μετά τις δηλώσεις ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι μια επιλογή που «βρίσκεται στο τραπέζι» και τις κατηγορίες Τραμπ ότι η Κίνα «δεν κάνει αρκετά» για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα, τονίζοντας πως ενδεχόμενη στρατιωτική απάντηση θα πέσει στο τραπέζι εάν η Πιονγιάνγκ κάνει κινήσεις απειλητικές προς τις δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

Στο Πεκίνο, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, είναι πιθανό ο Τιλερσον να θέσει την προοπτική «δευτερευουσών κυρώσεων» στις κινεζικές τράπεζες και άλλες εταιρείες που έχουν δουλειές με τη Βόρεια Κορέα αψηφώντας τις κυρώσεις.

Μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταλόγισε «πολύ κακή συμπεριφορά» στη Βόρεια Κορέα και κατηγόρησε την Κίνα, μοναδικό μεγάλο σύμμαχο της Πιονγιάνγκ, για αδράνεια στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης σε σχέση με τα οπλικά προγράμματα της χώρας.

Ο ιδρυτής της ExxonMobil και χωρίς καμία διπλωματική εμπειρία Ρεξ Τίλερσον αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με υψηλόβαθμα στελέχη της κινεζικής διπλωματίας και αύριο και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ.με το Πεκίνο εξοργισμένο με την απαίτηση να χαλιναγωγήσει τη Βόρεια Κορέα και την Ουάσινγκτον να ζητά διαρκώς περισσότερη δράση για να ελεγχθεί η Πιονγιάνγκ.