Ελλάδα

Άρειος Πάγος: Αυξάνει ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων μέσω ίντερνετ

Άρειος Πάγος: Αυξάνει ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων μέσω ίντερνετ
Διευρύνεται ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελούνται μέσω του ίντερνετ σε σχέση με αυτά που διαπράττονται μέσω του παραδοσιακού έντυπου τύπου.

Το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι η καταχώρηση δυσφημιστικού κειμένου στο internet (blog, κ.λπ.) δεν στοιχειοθετεί το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης δια του Τύπου, αλλά το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης που τιμωρείται σύμφωνα με  τις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Η ερμηνεία αυτή έχει άμεσες επιπτώσεις  στον χρόνο της παραγραφής της αξιόποινης πράξης. 

Κι αυτό γιατί  το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης όταν διαπράττεται μέσα από τον έντυπο Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά), παραγράφεται  εκ του νόμου  στα 3 χρόνια , ενώ όταν το ίδιο αδίκημα διαπράττεται μέσα από  internet (blog,  κ.λπ.) παραγράφεται στα  5 χρόνια.

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ροδόπης με την οποία έπαυσε οριστικά, λόγω παραγραφής, η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος συντάκτη ηλεκτρονικού εντύπου, κατόπιν μεταβολής της κατηγορίας σε συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου,  από απλή συκοφαντική δυσφήμηση, για την οποία αυτός είχε κριθεί ένοχος και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση  6 μηνών με τριετή αναστολή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments