Η ξεχωριστή  ιστορία του «Έλληνα Γιατρού» | Pagenews.gr
Pagenews Team 3 Απριλίου 2017, 08:22 3 Απριλίου 2017, 8:22

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Μέσα από την προσωπική ιστορία του γιατρού Κωνσταντίνου Μ. (1874-1941) ξετυλίγεται η άνθηση της αθηναϊκής αστικής τάξης με τις χάρες και τις αδυναμίες της, οι πόλεμοι και οι πολιτικές διαμάχες που έσκισαν τη χώρα στα δύο, οι βαθιές πληγές και οι μεγάλες στιγμές δόξας της Ελλάδας. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα όπου ο έρωτας, τα ηθικά διλήμματα, η ματαιοδοξία, η προσφορά, οι φιλοδοξίες και η αίσθηση χρέους συνθέτουν τον καμβά μιας γενιάς Ελλήνων, επώνυμων κι ανώνυμων, που σήμερα μοιάζουν μακρινοί και άγνωστοι, όμως συνεχίζουν να μας καθορίζουν με τρόπο ανεξίτηλο.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Αν κάτι γνωρίζει η αστική τάξη, είναι να συζητά. Γι’ αυτό εξ άλλου μπαίνει σε τέτοιο κόπο και έξοδα ώστε να στήσει ό,τι χρειάζεται: καναπέδες, πολυθρόνες, τραπέζια και τραπεζάκια όπως γύρω τους, ενώ τρως, πρέπει να μιλάς. Στήνει εκδηλώσεις όπως Γεύματα, Δείπνα, Βεγγέρες, εκδηλώσεις όπως αυτή που αποκαλείται Τέιον (ακόμα κι όταν τα βουτήματα είναι από σουσάμι άψητο και σταφίδα, κι ο καφές από ρεβίθια ή βραστά κουκούτσια, και το ίδιο το τσάι έχει μια περίεργη γεύση, σχεδόν όσο περίεργη έχει και το νερωμένο γάλα), και της οποίας βασικός σκοπός είναι η συζήτηση. Η πολιτισμένη συζήτηση, που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι ευγενικός και συγκρατημένος στα λόγια σου ακόμα κι αν απέναντί σου, σ’ αυτό εδώ το ωραίο σαλόνι, κάθεται ο Αντιπρόεδρος της Κατοχικής Κυβέρνησης. Εξ άλλου γι’ αυτό η συζήτηση είναι τέχνη: γιατί απαιτεί τη δεξιότητα του να μετατρέπεις τη ανία ή και αγανάκτηση σου σε μιαν ανάλαφρη ανταλλαγή που θα προκαλέσει στους υπόλοιπους οτιδήποτε άλλο εκτός από ανία ή αγανάκτηση». 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

Η Καρολίνα Μέρμηγκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και δημοσιογράφος. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων («Ερωτευμένες», Εστία, 2005 και «Σήμερα δεν θα Πεθάνω», Μελάνι 2010), ένα μυθιστόρημα («Συγγενής», Μελάνι 2013) και έχει μεταφράσει τα βιβλία «Το ‘Επαχθες’ Χρέος της Ελλάδας» του J. Manolopoulos, Μελάνι 2012 και «Η δεύτερη ευκαιρία» του Χένρυ Τζέημς, Μελάνι 2014.

ΤΙΤΛΟΣ: Ο Έλληνας γιατρός
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Καρολίνα Μέρμηγκα
Εκδόσεις Μελάνι
Σελ.: 580
Τιμή: 18,00 €