Οικονομία

Κίνδυνος για τις μικρομεσαίες, η μη ένταξή τους στο ΕΣΠΑ

Κίνδυνος για τις μικρομεσαίες, η μη ένταξή τους στο ΕΣΠΑ
Εννέα στις 10 επιχειρήσεις απορρίπτονται από προγράμματα ΕΣΠΑ λόγω έλλειψης πόρων

Το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν θα ενταχθεί στα προγράμματα ΕΣΠΑ, λόγω έλλειψης κονδυλίων, όπως επισημαίνει το ΕΒΕΑ, ενώ για τον ίδιο λόγο μόλις μία στις 15 επενδυτικές προτάσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτοπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάμθμας Εκπαίδευσης, έχει εγκριθεί.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης και Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή του στους συναρμόδιους υπουργούς ζητά την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος ΕΣΠΑ «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».

Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, σε αρκετά προγράμματα για την ενίσχυση των ΜμΕ από το ΕΣΠΑ έχουν απορριφθεί σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει απογοήτευση στις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ενώ αν χαθεί η ελπίδα υπαγωγής σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομία θα υποστεί άλλο ένα βαρύτατο πλήγμα. Από τα στοιχεία που παρατίθενται στην επιστολή, προκύπτουν τα εξής:

Στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» εντάχθηκε μόλις 1 στις 15 προτάσεις, καθώς με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης επήλθε η απόρριψη 13.481 επιχειρηματικών σχεδίων με συνολικό αιτούμενο επιλέξιμο προϋπολογισμό 322.275.031,59 €, λόγω εξάντλησης της συνολικής προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης και η έγκριση μόλις 2.444 εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» το 90% των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Αττική απορρίφθηκαν, ήτοι 1727 σε σύνολο 1958. Πανελλαδικά απορρίφθηκε το 73% των προτάσεων που υποβλήθηκε δηλαδή 4102 προτάσεις επί συνόλου 5628 που υποβλήθηκαν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments