Οικονομία

Από σήμερα στην κυκλοφορία το νέο 50ευρω (vid)

Από σήμερα στην κυκλοφορία το νέο 50ευρω (vid)
Διαθέτει ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας ώστε να γίνεται ακόμη πιο δύσκολο το έργο των παραχαρακτών.

Στην κυκλοφορία βγαίνει από σήμερα, Τρίτη 4 Απριλίου το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ.

nnn

nnn

Ανήκει δε στην δεύτερη γενιά χαρτονομισμάτων των 5, 10 και 20 ευρώ που κυκλοφορούν από το 2013 στην ευρωζώνη και φέρει την ονομασία “Ευρώπη”.

nnn

nnn

Οι διαφορές του με το παλιό, πέραν της ασφάλειας από παραχάραξη είναι σημαντικές. Για παράδειγμα η αναγραφή της ονομαστικής αξίας, που θα είναι τυπωμένη σε χρώμα σμαραγδί.

nnn

nnn

Η γνησιότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ εξακριβώνεται εύκολα με τη μέθοδο των τριών ελέγχων (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία).

Όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως, ένα διαφανές παράθυρο στο επάνω μέρος του ολογράμματος αποκαλύπτει μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής από την ελληνική μυθολογία, η οποία είναι ορατή και στις δύο όψεις του τραπεζογραμματίου.

Η ίδια προσωπογραφία εμφανίζεται και στο υδατογράφημα. nnΣτην πρόσθια όψη του τραπεζογραμματίου υπάρχει ένας «αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα», ένας γυαλιστερός αριθμός ο οποίος, όταν παρατηρείται υπό γωνία, αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε και δημιουργεί μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. nn».

Μετά το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ σειρά θα πάρουν εκείνα των 100 και 200 ευρώ τα οποία θα αντικατασταθούν, πάλι για λόγους ασφαλείας, ως το τέλος του 2018.

Δεν αποσύρτονται τα παλιά

Τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ δεν θα αποσυρθούν και θα αντικατασταθούν από τα νέα. Παλιά και νέα θα κυκλοφορούν παράλληλα, θα εξακολουθούν να έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος. Θα διατηρούν την αξία τους και θα αντικατασταθούν σταδιακά στο χρόνο λόγω φθοράς και των προγραμμάτων αντικατάστασης που καταρτίζει η ΕΚΤ.

Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις ή όποιος άλλος χρησιμοποιεί τα μηχανήματα επεξεργασίας μετρητών, καθώς και συσκευές εξακρίβωσης γνησιότητας των χαρτονομισμάτων, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο εξοπλισμός που διαθέτει, είναι προσαρμοσμένος για το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ.

Θα πρέπει να απευθυνθούν στους προμηθευτές των μηχανημάτων ή να συμβουλευτούν τον κατάλογο με τους τύπους των μηχανημάτων και συσκευών στο site της ΕΚΤ στον κατάλογο αυτό αναγράφεται κατά πόσο ένας συγκεκριμένος τύπος μηχανήματος ή συσκευής μπορεί να δέχεται το νέο χαρτονόμισμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments