Πολιτική

Ελλάδα και εταίροι κυνηγούν τη συμφωνία

Ελλάδα και εταίροι κυνηγούν τη συμφωνία
Οι προσπάθειες για διευθέτηση των διαφορών συνεχίζονται. Αθήνα και δανειστές ψάχνουν την τελική φόρμουλα. Το σενάριο συμβιβασμού που πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Με ταχείς ρυθμούς κινούνται τις τελευταίες ώρες τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι εταίροι, οι οποίοι επιθυμούν διακαώς να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές ακόμη και έως το Eurogroup της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή υπάρχει στο τραπέζι προσχέδιο συμφωνίας, που προβλέπει ότι η Ελλάδα θα λάβει μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019 και ακόμα 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό το 2020.

Ωστόσο, σε περίπτωση που οι προβλέψεις για το 2018 δεν επαληθευτούν και η οικονομία δεν ανακάμψει επαρκώς, τα σύνολο των μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ, θα εφαρμοστεί το 2019.

Το σενάριο συμβιβασμού που πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων

Τις τελευταίες ώρες προωθείται μάλιστα ένα σενάριο συμβιβασμού ανάμεσα στις δύο πλευρές (κυβέρνηση και δανειστές) για συντάξεις και φορολογικό.

Σύμφωνα με το Bloomberg το σενάριο προβλέπει τη μεταφορά των περικοπών στις συντάξεις το 2019 και της μείωσης του αφορολόγητου στο 2020, ωστόσο αυτό θα ισχύει μόνο στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι, διαφορετικά θα εφαρμοστούν οι περικοπές όλες μαζί το 2019.

Βάσει του σεναρίου εξετάζεται να γίνουν οι περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και αυτές που αφορούν στο αφορολόγητο όριο (επίσης 1% του ΑΕΠ) να μεταφερθούν για το 2020.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε μάλιστα το απόγευμα της Τετάρτης ότι «δεν πάνε όλα τα μέτρα το 2019», ενώ ερωτώμενος για το αν ισχύει το σενάριο του Bloomberg απαντούσε «περίπου» και άφηνε να εννοηθεί ότι δεν το διαψεύδει και ότι μπορεί να υπάρχει κάποια δοσολογία στις περικοπές συντάξεων – αφορολογήτου, δηλαδή όχι το 100% των συντάξεων το 2019 και όχι το 100% του αφορολογήτου το 2020.

Υπέρ της προόδου των διαπραγματεύσεων το Βερολίνο

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαιώνει συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα ότι θα κατατεθεί έκθεση για την πορεία των διαπραγματεύσεων των θεσμών με την Ελλάδα. Μιλώντας σήμερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ η εκπρόσωπος του υπουργείου Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν επιβεβαίωσε μεν ότι οι συνομιλίες διεξάγονται με «εντατικό» ρυθμό, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.

Για παράδειγμα, στο κατά πόσο ευσταθούν πληροφορίες πως η συζήτηση των εμπλεκόμενων πλευρών διεξάγεται πλέον στη βάση συμβιβαστικής πρότασης και πιθανώς το βράδυ να καταλήξουν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. «Δεν θα εκφράσουμε προσδοκίες», δήλωσε. «Θα πρέπει να περιμένουμε το τι θα προκύψει» από τις συζητήσεις των θεσμών με την Αθήνα. 

Πάντως, τόνισε η κ. φον Τίζενχαουζεν, «έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών. Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη».

Τετ-α-τετ Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη πριν από το Eurogroup

Η κ. φον Τίζενχαουζεν επιβεβαίωσε πληροφορίες για συνάντηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη στο Βερολίνο. Δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν, διευκρίνιζοντας απλά ότι «πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup – δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».

Παρά την προσπάθεια της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών να μετριάσει τις εντυπώσεις για αυτή τη συνάντηση, το σίγουρο είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Ντάισελμπλουμ: Συνεχίζεται η σκληρή δουλειά για την Ελλάδα

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την Ελλάδα συνεχίζονται.

Σε σχόλιο του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είχα συζητήσεις και επαφές για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η δουλειά συνεχίζεται».

Την ίδια ώρα, ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το ΑΠΕ, ανέφερε ότι δεν αναμένονται αποφάσεις σήμερα, αλλά στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για μια επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

Σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά «βλέπει» η Κομισιόν

Την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των διαφορετικών πλευρών κατά τη συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς, επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτηθείσα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ, απάντησε πως ήταν μία «πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμών και των Ελλήνων». «Η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα», πρόσθεσε.

Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση υπήρξε ενός είδους «προκαταρκτική συμφωνία» στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής πλευράς. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ μεταξύ των ίδιων παικτών, θα φανεί κατά πόσο αυτός ο συμβιβασμός έχει την πολιτική έγκριση όλων των πλευρών για να πάει στο Eurogroup της Παρασκευής.

Στόχος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Νάισελμπλουμ, δεν είναι άλλος από το να μπορέσει να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα, μία «πολιτική συμφωνία» που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αμέσως μετά, σημείωνε η ίδια πηγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments