Οικονομία

Παζάρια Τσακαλώτου – Θεσμών στη Μάλτα

Παζάρια Τσακαλώτου – Θεσμών στη Μάλτα
Επαφές της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές αναμένονται στο περιθώριο του αυριανού Eurogroup. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως θα υπάρξει συμφωνία, χωρίς τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, που προανήγγειλε ο Τσίπρας.

Στη Μάλτα, εκεί όπου για αύριο είναι προγραμματισμένο το άτυπο Eurogroup, χτυπά πλέον η καρδιά των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ώστε να βγει “λευκός καπνός” και να προχωρήσει η συμφωνία που θα φέρει τα νέα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκεται ήδη εκεί και αναμένεται να έχει επαφές με τους θεσμούς, με τις κυβερνητικές πηγές να επιμένουν πως η συμφωνία θα κλείσει δίχως να χρειαστεί να ζητήσει τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προανήγγειλε χθες πως θα πράξει.

Tο βασικό σενάριο για συμφωνία – εάν υπάρξει συμφωνία-ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει μέτρα «σε δύο δόσεις», όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης.

Που σημαίνει ότι το 1% του ΑΕΠ για το 2019 θα εξασφαλιστεί από το μαχαίρι στις συντάξεις. Το υπόλοιπο 1% το 2020 από τη μείωση του αφορολόγητου. Οι δυο πλευρές αναζητούν ταυτόχρονα το μηχανισμό εκείνο που θα είναι δικλείδα ασφαλείας, ώστε αν το 2018 διαπιστωθεί ότι δεν πιάνουμε το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, να ληφθούν όλα τα μέτρα νωρίτερα.

Πάντως, οι υπό διαμόρφωση λεπτομέρειες της συμφωνίας θα κριθούν ενδεχομεως και σήμερα, στις κατ’ιδίαν συναντήσεις Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε και στις επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς στη Μάλτα.

“Στήσιμο” του ΔΝΤ και άκυρη η τηλεδιάσκεψη

Εν τω μεταξύ το κλίμα πάλι άλλαξε χθες το βράδυ, όταν ακυρώθηκε η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους Θεσμούς.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης ήταν στη… θέση τους, στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά προέκυψαν τεχνικά προβλήματα που δεν στάθηκε δυνατό να επιλυθούν, προκειμένου να γίνει η τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί, σε συνέχεια των συζητήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, στις Βρυξέλλες, μία ημέρα νωρίτερα. Πάντως, υπήρξε και η πληροφορία ότι ίσως λόγος της αναβολής να ήταν ότι δεν μπορούσε να μετάσχει στη συνομιλία κάποιος από τους εκπροσώπους των δανειστών, πιθανότατα του ΔΝΤ, δηλαδή είτε ο Πολ Τόμσεν, είτε η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments