Αθλητισμός

Ο χειρότερος επιθετικός που πάτησε ποτέ στα αγγλικά γήπεδα

Ο χειρότερος επιθετικός που πάτησε ποτέ στα αγγλικά γήπεδα
Βρισκόμαστε στο Νοέμβριο του 1996. Ο Γκρέιαμ Σούνες, που κάθεται στον πάγκο της Σαουθάμπτον, λαμβάνει ένα τηλεφώνημα. Στην απέναντι γραμμή είναι ο σπουδαίος Ζορζ Γουεά.

​Ο ποδοσφαιριστής από τη Λιβερία είχε αναδειχθεί την προηγούμενη σεζόν ο καλύτερος του κόσμου. Τα λόγια του έδειχναν σοβαρά. Είχαν και βαρύτητα. Ο Γουεά είχε καλέσει τον Σούνες για μια δουλίτσα.

Ηθελε να βολέψει έναν ξαδελφό του. Τον παρουσίασε ως διεθνή επιθετικό με τη φανέλα της Σενεγάλης και, μετά από το πέρασμά του κα από την Παρί, τον έπεισε να τον δοκιμάσει. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Αλι Ντία βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Σαουθάμπτον. Θα δοκιμαζόταν για ένα μήνα. Μάλιστα, η ομάδα του είχε προσφέρει και (δοκιμαστικό) συμβόλαιο ενός μήνα.

Το ρεπορτάζ της εποχής αναφέρει πως ο Ντία έλαβε μέρος σε μία προπόνηση της Σαουθάμπτον. Όχι μόνο δεν ικανοποίησε τον Σούνες αλλά προβλημάτισε κιόλας. Όταν όμως θέλεις να πετύχεις κάτι, το σύμπαν δουλεύει για σένα.

Ο 31χρονος θα δοκιμαζόταν σε ένα φιλικό με την Αρσεναλ. Εκεί θα έπαιρνε απόφαση ο προπονητής του. Το ματς ματαιώθηκε και ο Σούνες, σε μία κίνηση που δεν μπορεί να δοθεί εξήγηση μέχρι σήμερα, τον έβαλε στην αποστολή για το παιχνίδι με τη Λιντς.

Ο Αλι Ντία χωρίς να τον έχει δει κανείς, κάθισε στον πάγκο μιας ομάδας του αγγλικού πρωταθλήματος. Οι δυνάμεις του σύμπαντος που λέγαμε… Μέχρι να έρθει η αποκάλυψη.

Ποιος ήταν πράγματι ο Αλι Ντία

Στην αναμέτρηση εκείνου του Σαββάτου, στις 23 Νοεμβρίου, ο βασικότατος και αναντικατάστατος Ματ Λε Τισιέρ ένιωσε ενοχλήσεις. Αναγκαστική αλλαγή πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο ημίχρονο. Ο Αλι Ντία έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Πρέμιερ Λιγκ!

Ο ποδοσφαιριστής από τη Σενεγάλη φορούσε το 33. Τον θυμούνται όλοι με το νούμερο του καθώς το όνομά του ήταν παντελώς άγνωστο. «Είχε πάρει τη θέση μου αλλά στην πραγματικότητα δεν είχε καμία θέση.

Απλά περιφερόταν παντού», είχε πει καιρό αργότερα ο Λε Τισιέρ, ο παίκτης που είχε βγει για να μπει ο Ντία. «Η απόδοση του ήταν σχεδόν κωμική. Έτρεχε στον αγωνιστικό χώρο σαν να τρέχει ο Μπάμπι το ελαφάκι πάνω σε πάγο», είχε συμπληρώσει.

Εκείνη την ημέρα ο Γκρέιαμ Σούνες κατάλαβε πως δεν έβαλε έναν πραγματικό ποδοσφαιριστή να παίξει στο αγγλικό πρωτάθλημα. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε. Ο Αλι Ντία δεν ήταν ποδοσφαιριστής. Ούτε στην Παρί αγωνίστηκε. Ούτε σκόραρε ποτέ με την εθνική ομάδα της Σενεγάλης.

Ηταν ένας φοιτητής στο Πόρτσμουθ που κλωτσούσε το τόπι στην ερασιτεχνική ομάδα Μπλάιθ Σπάρτανς! Και πως ο Γουεά τον πρότεινε; Είναι πολύ απλό, δεν τηλεφώνησε ποτέ ο Γουεά στον προπονητή της Σαουθάμπτον. Την απολύτως πετυχημένη φάρσα έστησε ο ίδιος ο Ντία με έναν συμφοιτητή του που έπαιξε το ρόλο του Ζορζ Γουεά!

Τι είχε γίνει, τελικά, σε εκείνο το ματς όμως; Ο Σούνες κατάλαβε πως έκανε γκάφα. Όχι στην πραγματική της διάσταση αλλά κατάλαβε πως κάτι τρέχει με τον περίεργο επιθετικό που είχε ρίξει στον αγωνιστικό χώρο.

Και αποφάσισε να κάνει αλλαγή στην αλλαγή. Αφού ο Ντία περιπλανιόταν μέσα στο γήπεδο για 53 λεπτά, βγήκε κάπου λίγο μετά τα μισά του δευτέρου ημιχρόνου. Η φάρσα αποκαλύφθηκε, ο ομάδα διέκοψε το μηνιαίο συμβόλαιο που του είχε προσφέρει και ο 31χρονος Σενεγαλέζος συνέχισε τις σπουδές του.

Πήρε το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο, έφτιαξε το βιογραφικό του και συνέχισε τη ζωή του. Μόνο που στο βιογραφικό του είχε και μία συμμετοχή στην Πρέμιερ Λιγκ, χωρίς να είναι ποδοσφαιριστής!

Ή ήταν; Γιατί ο ίδιος, που τώρα είναι επιχειρηματίας στην Αγγλία, επέμενε πολλά χρόνια αργότερα πως έπαιζε σε ομάδες και του άξιζε να έχει μια δοκιμή στην Πρέμιερ Λιγκ. «Εγώ βοήθησα την Παρί να πάρει το Κύπελλο», είχε πει ο παίκτης-μυστήριο που πάτησε σε βρετανικό γήπεδο.

Πηγή: forzajuve.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments