Διεθνή

Τραμπ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα

Τραμπ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα
"Απέτυχαν δραματικά όλες οι προσπάθειες για αλλαγή στη συμπεριφορά του δικτάτορα Άσαντ που έπνιξε αθώους ανθρώπους", είπε στο διάγγελμά του από τη Φλόριντα. "Δε ζητήσαμε την άδεια της Μόσχας", είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Την απειλή του πράξη όσον αφορά τη Συρία, μετά την επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ έκανε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Ντόναλντ Τραμπ, με δύο αεροπλανοφόρα να εξαπολύουν 59 πυραύλους έχοντας ως στόχο την βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας, από όπου πιστεύεται πως ξεκίνησε η συγκεκριμένη επιχείρηση.

Ανακοινώνοντας την επίθεση ο αμερικανός πρόεδρος με διάγγελμά του από τη Φλόριντα όπου βρίσκεται για την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στις ΗΠΑ κάλεσε όλα τα πολιτισμένα κράτη «να σταθούν στο πλευρό μας προκειμένου να μπει ένα τέλος στη σφαγή και την αιματοχυσία στη Συρία αλλά και για να μπει ένα τέλος στην τρομοκρατία παντός είδους».

Όπως είπε ο Τραμπ «την Τρίτη ο δικτάτορας Μπασάρ αλ Ασάντ πραγματοποίησε μια τρομακτική επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων ανθρώπων. Ο Άσαντ έπνιξε αθώους άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Ήταν ένας αργός και βίαιος θάνατος για τόσους πολλούς ανθρώπους. Ακόμα και μωρά σφαγιάστηκαν σε αυτή την βαρβαρική επίθεση».

«Σήμερα διέταξα μια στοχευμένη επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Συρία από την οποία έγινε η επίθεση. Είναι προς το ζωτικό συμφέρον των ΗΠΑ να εμποδίσουν και να αποτρέψουν τη διασπορά της χρήσης τέτοιων χημικών όπλων» πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της και αγνόησε τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι προηγούμενες προσπάθειες για αλλαγή στη συμπεριφορά του Άσαντ απέτυχαν και απέτυχαν δραματικά. Ως αποτέλεσμα η προσφυγική κρίση συνεχίζει να βαθαίνει και η περιοχή εξακολουθεί να αποσταθεροποιείται απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της» είπε ο Τραμπ.

«Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική παλεύει για την δικαιοσύνη, η ειρήνη και η αρμονία στο τέλος θα επικρατήσουν. Καληνύχτα σας και ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και όλο τον κόσμο» έκλεισε το διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος.

Aπό την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι «δε ζητήσαμε την άδεια της Μόσχας» προσθέτοντας ότι η Ρωσία απέτυχε στην υποχρέωσή της από τη συμφωνία του 2013 να καταστρέψει τις αποθήκες χημικών όπλων του Άσαντ και λέγοντας ότι η Μόσχα είναι «είτε συνεργός είτε ανίκανη» στη διατήρηση της συμφωνίας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι αν και ο Τραμπ δεν είχε καμία έγκριση από το Κογκρέσο, εξέχοντες Αμερικανοί πολιτικοί τον κάλυψαν με τον Πολ Ράιαν να δηλώνει ότι ήταν «μια κατάλληλη και δίκαιη απάντηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments