Οικονομία

Eurogroup: Κατ’ αρχήν συμφωνία, επιστρέφουν οι θεσμοί – Το πακέτο που έρχεται

Eurogroup: Κατ’ αρχήν συμφωνία, επιστρέφουν οι θεσμοί – Το πακέτο που έρχεται
Σε κατ' αρχήν συμφωνία κατέληξαν Αθήνα και θεσμοί στο Eurogoup της Μάλτας. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μέτρα 1% του ΑΕΠ για το 2019 και άλλο 1% του ΑΕΠ για το 2020.

Συμφωνία για τις “μεγάλες μεταρρυθμίσεις” επιτεύχθηκε στο Eurogroup, ανέφερε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση.

“Στη σημερινή συνάντηση πετύχαμε μεγάλη πρόοδο, όσον αφορά τη β’ αξιολόγηση» επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε ότι «πλέον, οι συζητήσεις θα κινηθούν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα”.

“Καταφέρουμε να επιτύχουμε συμφωνία για τις μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις” και πλέον, απομένουν να διευθετηθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες.

“Τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό” πρόσθεσε σχετικά με την επιστροφή των θεσμών.

Αναφερόμενος στη συμφωνία επανέλαβε πως θα υπάρξουν μέτρο ύψους 2% του ΑΕΠ:

1% του ΑΕΠ το 2019, το οποίο θα αφορά τις συντάξεις1% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο θα αφορά το αφορολόγητο όριο

Σχετικά με τα αντίμετρα τόνισε πως θα εφαρμοστούν εάν υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ρέγκλινγκ: Είμαστε στις σωστές ράγες

Αισιόδοξος για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης εμφανίστηκε ο επικεφαλής του του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

“Υπάρχει συμφωνία για τα βασικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος”, ανέφερε χαιρετίζοντας την έκβαση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ.

“Είμαστε στις σωστές ράγες για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως εφόσον επιβεβαιωθούν σε 15 μέρες από τη Eurostat, θα πρόκειται για «ένα μεγάλο επίτευγμα”.

Μέτρα που θα “στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό” ανέφερε πως υπάρχουν στη συμφωνία Αθήνας-δανειστών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος του Eurogroup.

Τσακαλώτος: Στη συμφωνία υπάρχουν μετρά που θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό

Τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, και θα ισχύσουν έτσι κι αλλιώς, και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν επίσης τώρα και θα ισχύσουν αν είμαστε εντός των στόχων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες, ενώ σημείωσε πως όπου υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιούν και πράγματα που μας ικανοποιούν. 

Υπογράμμισε, δε, πως είναι στη φύση κάθε συμφωνίας να έχει και συμβιβασμούς, να έχει και πράγματα που θα μας στεναχωρήσουν, όχι τόσο τη διαπραγματευτική ομάδα, όσο τον ελληνικό λαό.

Σόιμπλε: Υπάρχει συμφωνία για τα πολιτικά μέτρα

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σε συνάντηση με τους ομολόγους του ότι “υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης για τα πολιτικά μέτρα”. 

Όπως πρόσθεσε “γι΄ αυτό πιστεύω ότι διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου και τώρα θα μπορούσε πράγματι να γίνει (η τελική συμφωνία)» όπως αναφέρει το dpa.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments