Πολιτισμός

H έκθεση “Πορτραίτα Ιστορίας. Βούλα Παπαϊωάννου-Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960” στο Μουσείο Φωτογραφίας

H έκθεση “Πορτραίτα Ιστορίας. Βούλα Παπαϊωάννου-Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960” στο Μουσείο Φωτογραφίας
Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται η Ελλάδα κατά το κρίσιμο διάστημα 1940-1960 και άλλο ιστορικό υλικό, μαζί με δύο πορτραίτα των φωτογράφων.

Περίπου 200 έργα των κορυφαίων φωτογράφων Βούλας Παπαϊωάννου και Δημήτρη Χαρισιάδη παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο τίτλο “Πορτραίτα Ιστορίας. Βούλα Παπαϊωάννου-Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960- Έργα από τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη”.

“Τιμούμε την παράδοση της ελληνικής φωτογραφίας στις καλύτερες στιγμές της, υπογραμμίζουμε σημαντικές φωτογραφίες ως ντοκουμέντα με τις ακραίες εικόνες αλλά και έντεχνες μορφές τους και αντιμετωπίζουμε την έκθεση ως αφορμή για αναστοχασμό σε μια δύσκολη περίοδο της χώρας, αλλά …σε μια κρίση καλά θα κάνουμε να μην αμελούμε να παίρνουμε διδάγματα από μια προηγούμενη κρίση”, είπε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Ηρακλής Παπαϊωάννου, μπροστά από μια σειρά εντυπωσιακών “πορτραίτων Ιστορίας”.

Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται η Ελλάδα κατά το κρίσιμο διάστημα 1940-1960 (Γερμανική κατοχή, Α’ μεταπολεμική περίοδος, ανασυγκρότηση), καθώς και άλλο ιστορικό υλικό, μαζί με δύο πορτραίτα των φωτογράφων από την τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ.

Στα έργα, περιλαμβάνονται σε πλήρη μορφή τα δύο σπάνια κατοχικά λευκώματα -Μαύρο Λεύκωμα της Βούλας Παπαϊωάννου και Σούπα του παιδιού και ΙΚΑ Πειραιώς του Δημήτρη Χαρισιάδη- όπου αντανακλάται το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και ο αγώνας για επιβίωση (οι δυο συγκεκριμένες ενότητες εκτίθενται σε ειδικό κλειστό χώρο της έκθεσης και συνιστάται λόγω της σκληρότητας των εικόνων να μην τις βλέπουν παιδιά).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments