Βιβλίο

«Ιούδας»: Το νέο μυθιστόρημα του Άμος Oζ

«Ιούδας»: Το νέο μυθιστόρημα του Άμος Oζ
Ο μεγάλος ισραηλινός συγγραφέας επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα που μιλάει «για ένα σφάλμα και μια επιθυμία, για μια απεγνωσμένη αγάπη κι ένα θρησκευτικό ζήτημα που παραμένει άλυτο».

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ο νεαρός φοιτητής Σμούελ Ας αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και βρίσκει καταφύγιο σε ένα πέτρινο σπίτι με παράξενους ένοικους. Εκεί κερδίζει τα προς το ζην κρατώντας συντροφιά σε έναν εβδομηντάχρονο άνδρα, μορφωμένο όσο και εκκεντρικό, τον Γκέρσομ Βαλντ. Οι συζητήσεις τους για την ιστορία, την πολιτική, τη θρησκεία, την ανθρώπινη φύση, είναι παθιασμένες. Όμως κάτω από την ίδια στέγη, μένει η σαγηνευτική και μυστηριώδης Ατάλια Αμπραβανέλ. Η ίδια συνδέεται με μια παραγνωρισμένη φυσιογνωμία του σιωνιστικού κινήματος, με κάποιον που προσπάθησε να αλλάξει την ίδια τη συγκρότηση του κράτους του Ισραήλ. Ο ντροπαλός και ευαίσθητος Σμούελ αναστατώνεται από την παρουσία της και αρχίζει να την ερωτεύεται. 

Ο «Ιούδας», το τελευταίο αριστούργημα του Άμος Οζ, είναι ένα προκλητικό μυθιστόρημα ιδεών και συγχρόνως η αφήγηση μιας απεγνωσμένης αγάπης, με υποβλητικό σκηνικό τα χειμωνιάτικα τοπία μιας διχοτομημένης πόλης. Ένα σπουδαίο έργο αναφοράς για να κατανοήσουμε την ψυχή μιας ολόκληρης χώρας, καθώς και τη σχέση ανάμεσα στον ιουδαϊσμό και τον χριστιανισμό, καθώς και μια συναρπαστική σπουδή πάνω στις μορφές του «προδότη».

H ελληνική έκδοση του βιβλίου είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Ανταίο Χρυσοστομίδη, διευθυντή της επιτυχημένης σειράς «Συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο, που φρόντισε να συστήσει στους έλληνες αναγνώστες τον κορυφαίο συγγραφέα. 

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Ένας διωκόμενος άνθρωπος, είτε είναι διωκόμενος επειδή με τα ίδια του τα χέρια μετέτρεψε τους πάντες σε διώκτες είτε επειδή η δύστυχή φαντασία του βρίθει από λεγεώνες ολόκληρες ύπουλων εχθρών, και στη μια περίπτωση και στην άλλη, ένας τέτοιος άνθρωπος έχει, εκτός από τη δυστυχία του, και ένα ηθικό ψεγάδι: σίγουρα υπάρχει μια θεμελιακή ανεντιμότητα στη μανία καταδίωξης, αυτή καθαυτήν. Παρεμπιπτόντως, ένας τέτοιος άνθρωπος κατατρύχεται από βάσανα, μοναξιά, ατυχήματα και αρρώστιες περισσότερο από άλλους, δηλαδή εμάς τους υπόλοιπους. Από τη φύση του, ο καχύποπτος είναι προορισμένος για την καταστροφή. Η καχυποψία δρα όπως ακριβώς ένα οξύ φθείρει το σκεύος που την περιέχει και κατατρώγει τον ίδιο τον καχύποπτο: το να φυλάγεται μέρα νύχτα από το ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, το να μηχανεύεται αδιάκοπα τρόπους για να ξεφύγει από συνομωσίες και δολοπλοκίες, το να μη σκέφτεται παρά ποιο τέχνασμα θα σκαρφιστεί για να μυριστεί από μακριά τα δίχτυα που του στήνουν –αυτά είναι που ονομάζει το Ταλμούδ πρωτεύουσες κατηγορίες ζημίας. Και αυτά τα πράγματα είναι που, όπως λέει ο ραβίνος, βγάζουν έναν άνθρωπο έξω από τον κόσμο». 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα 

O Άμος Οζ, κορυφαίος πεζογράφος και διανοούμενος του Ισραήλ, ανήκει στους επιφανέστερους συγγραφείς της εποχής μας. Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939 και σήμερα ζει στο Τελ Αβίβ. Σε ηλικία 15 ετών υιοθέτησε το επώνυμο «Οζ» που στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη» και κατόπιν μετέβη στο κιμπούτς Χούλντα. Τα πρώτα του διηγήματα δημοσιεύθηκαν όταν ήταν ακόμη νέος και, μετά τις σπουδές φιλοσοφίας και λογοτεχνίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, επέστρεψε στο κιμπούτς όπου και έζησε με την οικογένειά του για τα επόμενα 25 χρόνια. Σταθερός διεκδικητής του Βραβείου Νόμπελ και γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, έχει λάβει τις σημαντικότερες διεθνείς λογοτεχνικές διακρίσεις για το έργο του. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα περισσότερα βιβλία του, μεταξύ αυτών τα μυθιστορήματα «Ο Μιχαέλ μου» και «Ιστορία αγάπης και σκότους», τα οποία επικύρωσαν την παγκόσμια εμβέλειά του. 

ΤΙΤΛΟΣ: ΙούδαςΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Amos Oz ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μάγκυ Κοέν Εκδόσεις Καστανιώτη Σελ.: 368Τιμή: 19,00 €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments