Διεθνή

Μόσχα και Άγκυρα στηρίζουν την έρευνα του ΟΑΧΟ για την επίθεση με χημικά στη Συρία

Μόσχα και Άγκυρα στηρίζουν την έρευνα του ΟΑΧΟ για την επίθεση με χημικά στη Συρία
Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν χθες να στηρίξουν την έρευνα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν χθες να στηρίξουν την έρευνα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν σήμερα πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Ερντογάν τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η χρήση χημικών όπλων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Από την επίθεση στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στις 4 Απριλίου, σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι. Πολλές δυτικές κυβερνήσεις επιρρίπτουν την ευθύνη στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση σε μια συριακή αεροπορική βάση ως αντίποινα.

Η Ρωσία πιστεύει ότι η Δαμασκός έλαβε τη σωστή απόφαση να προσκαλέσει εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να ερευνήσουν το τι ακριβώς συνέβη στο Χαν Σεϊχούν, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια συνάντηση που είχε με τον Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μουάλεμ.

“Χθες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έγινε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το επεισόδιο που σημειώθηκε στις 4 Απριλίου στην (επαρχία) Ιντλίμπ με σκοπό να προβάλουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της συριακής κυβέρνησης και να δικαιολογήσουν την επίθεση της 7ης Απριλίου”, είπε ο Λαβρόφ. “Τρεις δυτικές χώρες προώθησαν ένα απολύτως αβάσιμο και μονομερές σχέδιο ψηφίσματος”, πρόσθεσε.

“Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος δεν υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού το εμποδίσαμε. Θα επιμείνουμε να ληφθεί απόφαση για τη διενέργεια μιας αμερόληπτης έρευνας, τόσο στην περιοχή της επίθεσης όσο και στην αεροπορική βάση που προαναφέραμε. Πιστεύω ότι ήταν σωστή και υπεύθυνη απόφαση εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης να καλέσει εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ να διεξάγουν έρευνα”, κατέληξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο ΟΑΧΟ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τη Χάγη όπου έχει την έδρα του, ανέφερε ότι είναι “αξιόπιστος ο ισχυρισμός” ότι διαπράχθηκε μια επίθεση με χημικά στις 4 Απριλίου στο Χαν Σεϊχούν, στη βορειδυτική Συρία. Οι ειδικοί του Οργανισμού κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments