Αθλητισμός

Ο 10 εντολές του Ουζουνίδη που “ανέστησαν” τον Παναθηναϊκό

Ο 10 εντολές του Ουζουνίδη που “ανέστησαν” τον Παναθηναϊκό
Ο Παναθηναϊκός που οι φίλοι του απολαμβάνουν να βλέπουν το τελευταίο διάστημα δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνον που παρέλαβε ο Μαρίνος Ουζουνίδης τον Δεκέμβρη. Το SDNA αναλύει τις 10 εντολές του Έλληνα τεχνικού που έδωσαν πνοή στο τριφύλλι και το μεταμόρφωσαν ολοκληρωτικά.

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στην τελική ευθεία της σεζόν, όντας σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό το πιστώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο προπονητής του Μαρίνος Ουζουνίδης, Ο Εβρίτης τεχνικός παρέλαβε τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου μία ομάδα σε κώμα και κατάφερε μέσα σε μικρό αναλογικά διάστημα να την αναμορφώσει σε όλα τα επίπεδα.

Το τριφύλλι άλλαξε τόσο από αγωνιστικής όσο και από ψυχολογικής άποψης. Με μεθοδικότητα και κινήσεις που είχαν συγκεκριμένους στόχους κατάφερε να μεταμορφώσει το ποιοτικό, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει εξ’ αρχής, ρόστερ. Παράλληλα, φρόντισε να τονώσει το ηθικό των παικτών του αλλά και να τους μεταδώσει τις βασικές Παναθηναϊκές αρχές.

Αποκατάσταση ομαδικού κλίματος στα αποδυτήρια

Αρκεί κανείς να παρατηρήσει τον τρόπου που πανηγυρίζουν οι παίκτες στα γκολ το τελευταίο διάστημα και πως το έπρατταν επί ημερών Αντρέα Στραματσόνι. Είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανές πως οι ποδοσφαιριστές συνθέτουν ένα σύνολο που αποτελεί ομάδα, που θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεί «οικογένεια». Οι ατομικοί πανηγυρισμοί έδωσαν τη θέση τους σε μία «αγκαλιά» όλων μαζί, που αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της αλλαγής νοοτροπίας και κλίματος μέσα στα αποδυτήρια. Την αλλαγή αυτήν την πιστώνεται ο Μαρίνος Ουζουνίδης καθώς θέλησε από την πρώτη ημέρα να επαναφέρει την ενότητα και να αποκαταστήσει την «υγεία» στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού

Η λύσσα για το «τριφύλλι»

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Μαρίνου Έλληνα τεχνικού από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ήταν ότι κατάφερε να βγάλει μέσα από τους παίκτες του το πάθος που θέλει να βλέπει κάθε οπαδός από αυτούς όταν αγωνίζονται. Τη λύσσα για την φανέλα που φορούν. Πλέον, άπαντες γνωρίζουν πως είτε κερδίσει είτε χάσει ο Παναθηναϊκός οι ποδοσφαιριστές έχουν δώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Άλλωστε, κανείς δεν έχει ξεχάσει φαινόμενα αδιαφορίας που είχαν παρατηρηθεί από παίκτες επί εποχής Αντρέα Στραματσόνι και που πολλές φορές είναι αυτά που εξαγριώνουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον κόσμο. Παίκτες που δεν είχαν αυτόν τον τρόπο σκέψης, όπως ο Βίκτορ Ιμπάρμπο και ο Μουμπάρακ Γουακάσο, αποχώρησαν από την ομάδα καθώς μπορεί να είχαν την απαιτούμενη ποιότητα, όμως και την νοοτροπία που αρμόζει προκειμένου να αγωνιστούν σε έναν σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός.

Τέλος στις διαμαρτυρίες των παικτών για τη διαιτησία

 Ο Εβρίτης τεχνικός με την έλευσή του στο τριφύλλι έβαλε οριστικά στοπ στις διαμαρτυρίες των παικτών του προς τους διαιτητές. Τους ξεκαθάρισε πως περιμένει από αυτούς να παραμένουν συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι και να μην δυσανασχετούν με κάθε απόφαση του ρέφερι που θεωρούν πως τους αδικεί. Με τον τρόπο αυτό, επέβαλε πειθαρχία μέσα στην ομάδα δίνοντας στους παίκτες να καταλάβουν πως το μόνο πράγμα που πρέπει να τους απασχολεί είναι η δική τους απόδοση. Άλλωστε, δεν ήταν λίγες οι φορές που ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού είχαν τιμωρηθεί για διαμαρτυρίες προς τους διαιτητές.

Τόνωση ηθικού και βελτίωση αυτοπεποίθησης

 Ο διάλογος του Μαρίνου Ουζουνίδη με τους ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια μετά το τέλος του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο και της νίκης του Παναθηναϊκού είναι ενδεικτικός των όσων προσπάθησε να πετύχει ο Έλληνας τεχνικός στον ψυχολογικό τομέα. Ο κόουτς πίστευε από την πρώτη ημέρα στις δυνατότητες που είχε το ρόστερ, όμως γνώριζε καλά πως η αυτοπεποίθηση των παικτών μετά τις απογοητευτικές εμφανίσεις και το σερί αρνητικών αποτελεσμάτων είχε φτάσει στο ναδίρ. Έτσι προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να τους τονώσει το ηθικό και να τους εξηγήσει πόσο πιστεύει στις ικανότητές τους. Πρόκειται για κάτι καθόλου εύκολο αν σκεφτεί κανείς πως όταν ανέλαβε τα αποτελέσματα είχαν απομακρύνει την ομάδα από όλους τους στόχους, έχοντας μείνει αρκετά πίσω στο πρωτάθλημα, έχοντας αποκλειστεί από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ αλλά και έχοντας βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση στον όμιλο του Κυπέλλου Ελλάδος τον οποίο αποτελούσαν δύο ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ και ο Ηρακλής.

Τέλος στα «πειράματα», η ομάδα απέκτησε «ταυτότητα»

Ένα από τα πράγματα στα οποία είχε σταθεί ο Μαρίνος Ουζουνίδης όταν παρουσιάστηκε από το τριφύλλι, ήταν ότι θέλει η ομάδα του να αποκτήσει ταυτότητα, κορμό και αγωνιστικό προσανατολισμό που δεν θα επηρεάζεται από τον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου. Το είχε πει ξεκάθαρα πως επιθυμία του ήταν ο Παναθηναϊκός να έχει το δικό του αγωνιστικό πλάνο στο οποίο οι παίκτες να αφομοιώσουν και να παραμείνουν συγκεντρωμένοι σε αυτό. Σήμερα, λίγους μήνες αργότερα αυτό βγαίνει εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου και γίνεται αντιληπτό στον καθέναν. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως στα περισσότερα παιχνίδια που έχουν δώσει οι πράσινοι και ο Έλληνας τεχνικός είχε όλα του τα όπλα διαθέσιμα, έχει παρατάξει την ίδια ενδεκάδα με ελάχιστες παραλλαγές.

Βελτίωση φυσικής κατάστασης

 Όταν ο Έλληνας τεχνικός ανέλαβε τον Παναθηναϊκό η φυσική κατάσταση της ομάδας δεν βρισκόταν σε καθόλου καλά επίπεδα. Τα αποτελέσματα των εργομετρικών που έγιναν ήταν αποκαρδιωτικά και αιτία ήταν η προπόνηση που έκανε ο Αντρέα Στραματσόνι. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δούλεψε πολύ σε αυτόν τον τομέα και με την πολύτιμη συνδρομή του προσωπικού του συνεργάτη και εξαιρετικού γυμναστή, Νίκου Γιάγκου, κατάφερε μέσα σε μικρό αναλογικά διάστημα να παρουσιάσει μία ομάδα με πολύ καλά τρεξίματα και εμφανώς αυξημένες αντοχές.

Ενέσεις ποιότητας με τις προσθήκες…

Όσο για τις επιστροφές, ο λόγος γίνεται για τους Ουσμάν Κουλιμπαλί και Πολ Εμποκού. Με την επιστροφή τους από το Κόπα Άφρικα πρόσθεσαν ποιότητα στο ρόστερ της ομάδας και μπορεί αμφότεροι να βρίσκονταν στην ομάδα και επί Στραματσόνι ωστόσο η απόδοσή τους βελτιώθηκε κατακόρυφα από τον Ιανουάριο και μετά. Ειδικά, ο Κονγκολέζος με τον Μαρίνο Ουζουνίδη πήρε φανέλα βασικού, έδειξε να «πατάει» πολύ καλύτερα και ανάγκασε τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού να αναζητούν φόρμουλα προκειμένου να τον διατηρήσουν στο ρόστερ και την επόμενη σεζόν.

…αλλά και τις επιστροφές

Μπορεί οι κινήσεις του Παναθηναϊκού στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι να ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες, όμως εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως ήταν ιδιαίτερα εύστοχες και ικανές να καλύψουν τις αδυναμίες που υπήρχαν. Με δεδομένο, ότι ακόμα δεν μπορούν βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την επιλογή του Γκιγέρμο Μολίνς, που σημειωτέων δείχνει να διαθέτει άρτια τεχνική κατάρτιση παρά το ότι υστερεί εμφανώς σε φυσική κατάσταση, οι δύο κινήσεις που έγιναν αφορούσαν στις προσθήκες των Δημήτρη Κουρμπέλη και Βίκτωρα Κλωναρίδη. Ο πρώτος αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Μαρίνου Ουζουνίδη και μάλιστα επέμεινε να δαπανηθεί για αυτόν ένα σημαντικό ποσό σε μία δύσκολα οικονομικά περίοδο και εκείνος μέσα σε λίγους μήνες τον δικαιώνει απόλυτα. Από την άλλη ο Βίκτωρας Κλωναρίδης επέστρεψε στον σύλλογο προσθέτοντας ταχύτητα στην επίθεση και αποτέλεσε τον ιδανικό παρτενέρ του Μάρκους Μπεργκ.

Η εκτόξευση του «Κίνγκ Μάρκους»

Κατά κοινή ομολογία ο Μάρκους Μπεργκ το πρώτο μισό της τρέχουσας σεζόν δεν διένυε και το καλύτερο του φεγγάρι. Ο Σουηδός έδειχνε κουρασμένος από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας, ενώ παράλληλα έδειχνε να μην βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή ψυχολογική κατάσταση. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης κατάφερε μέσα σε λίγες εβδομάδες να τον αναγεννήσει. Του έδειξε πως τον θεωρεί ηγέτη της ομάδας, τον στήριξε και με την τοποθέτησή και του Βίκτωρα Κλωναρίδη στο πλευρό του στην επίθεση τον έκανε και πάλι τον Μπεργκ που άπαντες γνώρισαν και τον καθιστούν τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται αυτή την στιγμή στα ελληνικά γήπεδα.

Σεβασμός στους αντιπάλους

Μία από τις βασικές αρχές που κατάφερε ο Μαρίνος Ουζουνίδης να μεταδώσει στους ποδοσφαιριστές του ήταν ο σεβασμός στον αντίπαλο. Πρόκειται για ένα στοιχείο απαραίτητο για ένα κλαμπ με την ιστορία των πρασίνων και ο Έλληνας τεχνικός το γνώριζε αυτό καλύτερα από τον καθέναν.

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments