Διεθνή

Θρίλερ αναμένεται στην Τουρκία: Μικρή η διαφορά του “όχι”

Θρίλερ αναμένεται στην Τουρκία: Μικρή η διαφορά του “όχι”
Περίπου στο 8% οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι μπορεί να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, η ψήφος των Τούρκων της διασποράς θα μπορούσε να ανατρέψει τις ισορροπίες.

Τα περίπου 60 εκατομμύρια των Τούρκων ψηφοφόρων καλούνται στις κάλπες την Κυριακή του Πάσχα για να αποφανθούν με ένα «ναι» («evet») ή ένα «όχι» («hayir»), υπέρ ή κατά της αναθεώρησης του τουρκικού Συντάγματος και της μετάβασης προς μια εκτελεστική υπερπροεδρία υπό τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη της κάλπης θα είναι αμφίρροπη μέχρι τέλους. 

Το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος θα επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος και την εξέλιξη της τουρκικής κοινωνίας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως στην Τουρκία δεν βοηθούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Μάλιστα, ακόμη και η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην αντιπολίτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» δείχνει σημαντική διαφορά υπέρ του «όχι» με 53,9 % ενώ το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%. Δυο άλλες χθεσινές δημοσκοπήσεις έδειξαν μικρό προβάδισμα του «ναι» έναντι του «όχι» ενώ στην δεύτερη την νίκη του «όχι».

Επίσης, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Γκεζιτζί, σε έρευνα που διενήργησε μεταξύ 8-9 Απριλίου σε 10 από τους 51 νομούς της Τουρκίας, δείχνει ότι το “ναι” προηγείται οριακά κατά 51.3% έναντι του “όχι”, που συγκεντρώνει το 48.7% των ψήφων.Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το ποσοστό αναποφάσιστων γύρω στο 8%. Πρόκειται επί της ουσίας για τους ψηφοφόρους που θα κρίνουν εν τέλει και το αποτέλεσμα, βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων που δείχνουν μικρή διαφορά.

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι που ζουν έξω από τη χώρα, υπολογίζονται στα τρία εκατομμύρια, που ισοδυναμούν με το 5-6 % του εκλογικού σώματος.

Η ψήφος των Τούρκων της διασποράς θα μπορούσε επομένως να ανατρέψει τις ισορροπίες υπέρ του «ναί», πράγμα που φαίνεται να έχει κατανοήσει το ΑΚΠ προσφέροντας ένα μάξιμουμ διευκολύνσεων για την ψηφοφορία.

Με βάση τα στοιχεία του τουρκικού προξενείου στο Παρίσι, οι Τούρκοι ψηφοφόροι στη Γαλλία υπολογίζονται στις 325.000.

Από τις αρχές Απριλίου, ήτοι δύο εβδομάδες πριν από την 16η, έχουν τεθεί στη διάθεσή τους εκλογικά κέντρα στα έξι γενικά προξενεία των πόλεων Παρίσι, Στρασβούργο, Μασσαλία, Λιόν, Νάντη και Μπορντώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments