Τουρκία: Δολοφονήθηκε ο ιδρυτής ιρανικού τηλεοπτικού δικτύου | Pagenews.gr
Pagenews Team 30 Απριλίου 2017, 14:10 30 Απριλίου 2017, 14:10

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan, ο ιδιοκτήτης ενός ιρανικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου, ο οποίος πέρυσι καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη έξι ετών από ιρανικό δικαστήριο, καθώς και ένας συνεργάτης του, δολοφονήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Σαΐντ Καριμιάν, Βρετανός ιρανικής καταγωγής, ο οποίος είχε ιδρύσει το δίκτυο GEM TV και ένας Κουβεϊτιανός συνεργάτης του ήταν σε αυτοκίνητο στη συνοικία Μασλάκ γύρω στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου. 

Ένα τζιπ τούς έκλεισε τον δρόμο και οι δύο άνδρες δέχτηκαν πυροβολισμούς.

Ο Καριμιάν βρέθηκε νεκρός στο όχημα, ο συνεργάτης του μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να του σώσουν τη ζωή.

Δεν είναι σαφές αν ο δράστης ήταν ένας ή περισσότεροι. Το τζιπ βρέθηκε αργότερα εγκαταλειμμένο και καμένο. 

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, το κίνητρο της δολοφονίας ήταν ενδεχομένως κάποιες οικονομικές διαφορές που είχε ο Καριμιάν.

Πέρυσι, δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε τον Καριμιάν σε κάθειρξη έξι ετών, κρίνοντας ότι έκανε προπαγάνδα εναντίον του κράτους και ότι ενεργούσε εις βάρος της εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Καριμιάν συνδεόταν στο παρελθόν με τους Μουτζαχεντίν του Λαού, μια οργάνωση της αντιπολίτευσης που θεωρείτο τρομοκρατική από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2008 και από τις ΗΠΑ μέχρι το 2012. Φέρεται ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-88) βρισκόταν μαζί με άλλα μέλη των Μουτζαχεντίν του Λαού στο στρατόπεδο του Άσραφ, στα βόρεια της Βαγδάτης.

Το πρακτορείο Fars ανέφερε ότι ο Καριμιάν έμεινε οκτώ χρόνια στο Άσραφ, πριν φύγει για την Ελβετία, το 1996.

Ετικέτες: