pagenews.gr / Οικονομία / Διαπραγμάτευση: «Ανοιχτό» παραμένει το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές
Διαπραγμάτευση: «Ανοιχτό» παραμένει το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές | Pagenews.gr
Pagenews Team 30 Απριλίου 2017, 16:55 | ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 00:04 13 Νοεμβρίου 2017, 0:04

«Ανοιχτό» παραμένει το θέμα της διεύρυνσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές στην διαπραγμάτευση μεταξύ της Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των Θεσμών, σχολίασαν πηγές του υπουργείου Οικονομίας μετά τη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου.

Παρά την απόφαση του ΣτΕ που με απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικό το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων πέραν των θεσμοθετημένων οκτώ Κυριακών το χρόνο, οι θεσμοί έθεσαν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση και επιδιώκουν τη διεύρυνση των δυνατοτήτων λειτουργίας των καταστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των περιορισμών στην λειτουργία των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές το χρόνο, είτε υπάρχουν περιορισμοί στον τόπο όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα, είτε υπάρχουν περιορισμοί που αφορούν στο μέγεθος (επιφάνεια) του καταστήματος τους. Επίσης επιδιώκουν την μείωση του ρόλου των αντιπεριφερειαρχών στον καθορισμό του πότε ανοίγουν τα καταστήματα και την κατάργηση των υποχρεωτικών κανόνων καθολικής ισχύος για όλη τη χώρα.

Με το σημερινό καθεστώς, δικαίωμα για περισσότερες Κυριακές δίνεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, λαμβανομένων υπόψη τοπικών ιδιαιτεροτήτων (τουριστικές περιοχές) μόνο για:

– τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στον λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα,

– εφόσον δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης, και

– εφόσον δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), καθώς και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Το ΔΝΤ εμμένει στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές όλο το χρόνο αν και φαίνεται η συζήτηση να εστιάζεται στη δυνατότητα των μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου να λειτουργούν τα καταστήματά τους τουλάχιστον, στις τουριστικές περιοχές το ένα εξάμηνο του έτους, όλες τις Κυριακές συν τις 8 που προβλέπει η νομοθεσία άρα να λειτουργούν συνολικά 32 Κυριακές.

Επειδή δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη από τη νομοθεσία μας ποιες είναι οι τουριστικές περιοχές το ΔΝΤ φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει υιοθετήσει τη θέση του ΣΕΤΕ να θεωρείται, με νόμο, μια περιοχή τουριστική εφόσον έχει πάνω από 2.000 κλίνες. Ωστόσο το θέμα έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις των ΜμΕ.


Συμβιβαστική πρόταση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές


Συμβιβαστική πρόταση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές συζητήθηκε κατά τη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε μια συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με τη σύσταση του ΟΟΣΑ.

Η πρόταση αυτή, που είχε αντικείμενο τις αγορές προϊόντων, επεξεργάζεται περαιτέρω σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, τα καταστήματα δεν θα ανοίγουν όλες τις Κυριακές και πως στο τραπέζι τέθηκαν τόσο οι τουριστικές περιοχές της χώρας όσο και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που στην Ελλάδα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται συμβιβαστική λύση με δύο σκέλη:

– την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες

– τον ορισμό της τουριστικής περιοχής. Ο ορισμός αυτός θα αφορά και την Αθήνα, αλλά π.χ. τις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα και όχι σε γειτονιές των δήμων του Λεκανοπεδίου.

Συμβιβασμός επιτεύχθηκε αναφορικά με τη σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ έχουν μείνει ένα – δύο ανοικτά ζητήματα από τις υπόλοιπες συστάσεις για την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.

Εν τω μεταξύ, έπειτα από ένα ολιγόωργο διάλειμμα είναι πάλι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τα ανοικτά θέματα, που αφορούν το δημοσιονομικό, το συνταξιοδοτικό, το εργασιακό, οι αποκρατικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν απόψε ή έστω μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας ή θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Ετικέτες: