Διεθνή

Η Λεπέν καταφεύγει σε παλινωδίες για το ευρώ

Η Λεπέν καταφεύγει σε παλινωδίες για το ευρώ
Αντιμέτωπη με την εκλογική ήττα.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητά της. Αυτή ήταν η δήλωση που είχε κάνει η Μαρίν Λεπέν προχθές, ωστόσο η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας τα… γύρισε μια μέρα μετά και ανανέωσε την επίθεσή της εναντίον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (ΕΜ) έχει μια εβδομάδα στη διάθεσή της για να ανατρέψει το προβάδισμα του φιλοευρωπαίου κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου, όταν θα αναμετρηθούν οι δύο αντίπαλοι.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν προβλέπεται να κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 59%-60%, ενώ τα σχέδια της Λεπέν για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη αποτελούν τις λιγότερο δημοφιλείς προτάσεις της στο αντιμεταναστευτικό, φιλοπροστατευτικό προεκλογικό πρόγραμμά της.

Επομένως, οι αναλυτές δεν εξεπλάγησαν τον Σάββατο όταν διανεμήθηκε ένα νέο έγγραφο πολιτικής του ΕΜ που τοποθέτησε το θέμα της αποχώρησης από το κοινό νόμισμα σε χαμηλότερη προτεραιότητα. Είπαν ότι αυτό έγινε εν μέρει για μεγαλύτερους ψηφοφόρους που ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της επιστροφής στο γαλλικό φράγκο στις συντάξεις τους.

Η Λεπέν «χρειάζεται τις ψήφους των άνω των 60 που είναι τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ», είπε ο οικονομολόγος της τράπεζας Saxo, Κρίστοφερ Ντέμπικ. «Αυτό αποτελεί μια επιστροφή στην πραγματικότητα. Η έξοδος από το ευρώ αναβάλλεται για πολύ αργότερα στο μέλλον», τόνισε.

Ο συντονιστής πολιτικής του ΕΜ Ζαν Μεσιχά είναι της ίδιας άποψης. «Υπήρχε αυτός ο φόβος που εκφράστηκε από έναν αριθμό Γάλλων και τον οποίο κατανόησε η Μαρίν», είπε στο πρακτορείο Reuters.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments