Πολιτική

Τζανακόπουλος: Η συμφωνία είναι ισορροπημένη – Η προσοχή στρέφεται στο χρέος

Τζανακόπουλος: Η συμφωνία είναι ισορροπημένη – Η προσοχή στρέφεται στο χρέος
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις από τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, η τεχνική συμφωνία είναι ισορροπημένη και βιώσιμη.

Συμφωνήθηκε η τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος με 1% περιοριστικά μέτρα και 1% μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης για το 2019 και το 2020, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί μέχρι τις 16 Μαΐου. Όσον αφορά στις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνονται στα αντίμετρα που θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν μαζί με τα μέτρα, όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, αυτές είναι:

– Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.– Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.– Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.– Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση του συντελεστή.

Το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα, ο οποίος επιστρέφει στις 16 Μαΐου, προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο τόσο για να παρουσιαστεί από την διαπραγματευτική ομάδα αναλυτικά το σύνολο της συμφωνίας όσο και για να προγραμματιστούν οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος.

Επίσης, ανέφερε ότι μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ακολουθήσει, πιθανόν ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε ξεχωριστό άρθρο τα αντίμετραΤα θετικά μέτρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων, δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, εξηγώντας ότι «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και σε όλους τους βουλευτές να τα ψηφίσουν».

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση αναμένει επομένως με ενδιαφέρον τη στάση τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και των υπολοίπων κομμάτων σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης που περιλαμβάνει η συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά που αποκρούστηκαν, για να τονίσει ότι η κυβέρνηση έδωσε αυτόν τον δύσκολο αγώνα «όχι μόνο απέναντι στο ΔΝΤ, αλλά και απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση που εξακολουθεί ακόμη και τώρα να θεωρεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την προστασία των εργαζομένων ιδεοληπτικές εμμονές της Αριστεράς.

Η προσοχή στρέφεται στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Από αύριο η προσοχή της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά στρέφονται στη μεγάλη προσπάθεια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι κεντρική επιδίωξη της είναι στις 22 Μαΐου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Υπογράμμισε ότι είναι ακριβώς αυτή η συνολική συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές χρήματος και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments