Τεστ για την έγκαιρη  διάγνωση του γλαυκώματος στα μάτια | Pagenews.gr
Pagenews Team 3 Μαΐου 2017, 09:15 3 Μαΐου 2017, 9:15

Ερευνητές στη Βρετανία, ανέπτυξαν για πρώτη φορά ένα τεστ, που μπορεί να διαγνώσει πολύ έγκαιρα το γλαύκωμα στα μάτια. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορούν να κάνουν διάγνωση του γλαυκώματος έως δέκα χρόνια νωρίτερα από ό,τι σήμερα είναι δυνατό.

Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, το τεστ υπόσχεται ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να αντιμετωπισθεί το γλαύκωμα, που αποτελεί την κυριότερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως. Περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από γλαύκωμα διεθνώς και ο ένας στους δέκα έχει τυφλωθεί και από τα δύο μάτια.

Η έγκαιρη διάγνωση θα βοηθούσε τους γιατρούς να ξεκινήσουν τη θεραπεία, προτού αρχίσει η απώλεια της όρασης. Το νέο τεστ φαίνεται να πετυχαίνει ακριβώς αυτό, ενώ θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για την πρόωρη διάγνωση άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως των νόσων Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, της πολλαπλής σκλήρυνσης κ.α.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Φρανσέσκα Κορντέϊρο του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Brain», παρουσίασαν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών του νέου τεστ.

Το τεστ επιτρέπει στους οφθαλμίατρους να δουν πρόωρα στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού τον θάνατο μεμονωμένων νευρικών κυττάρων (απόπτωση), που προκαλεί την απώλεια όρασης. Όπως και με άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όσα περισσότερα νευρικά κύτταρα καταστρέφονται, τόσο επιδεινώνεται το γλαύκωμα, που μπορεί να καταλήξει σε ολική τύφλωση αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η ανίχνευση του γλαυκώματος έγκαιρα», δήλωσε η Κορντέιρο, «είναι ζωτική, επειδή τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ορατά. Μολονότι η διάγνωση έχει βελτιωθεί, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν χάσει το ένα τρίτο της όρασής τους, όταν πια διαγιγνώσκεται η νόσος. Τώρα, για πρώτη φορά, καταφέραμε να ανιχνεύσουμε τα πιο πρώιμα σημάδια του γλαυκώματος, στο επίπεδο του θανάτου των ατομικών κυττάρων. Αν και δεν είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε την πάθηση, το τεστ σημαίνει ότι θα είναι πλέον εφικτό η θεραπεία να αρχίζει πριν καν τα πρώτα συμπτώματα ξεκινήσουν. Στο μέλλον, το τεστ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις».