Απίστευτη κωλοτούμπα: Ο Τσέχος πρωθυπουργός τελικά δεν παραιτείται | Pagenews.gr
Pagenews Team 5 Μαΐου 2017, 11:35 5 Μαΐου 2017, 11:35

Την απόφασή του να παραιτηθεί ανακάλεσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχουσλαβ Σόμποτκα σε μια πρωτοφανή κωλοτούμπα μετά την ανακοίνωσή του πως θα παραιτηθεί.


Ο Σόμποτκα αναφέρει πως αντί να παραιτηθεί εκείνος θα επιδιώξει την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις, του βασικού πολιτικού του αντιπάλου, προκειμένου να δώσει τέλος στη διαμάχη εντός της κεντροαριστερής κυβέρνησης.


Ο Σόμποτκα άλλαξε γνώμη αφού ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν διεμήνυσε ότι θα εκλάβει την παραίτηση του Σόμποτκα ως μεμονωμένη και όχι ως παραίτηση όλου του υπουργικού συμβουλίου, γεγονός που θα σήμαινε ότι ο Μπάμπις θα παρέμενε στη θέση του.


Ο Σόμποτκα δήλωσε ότι ο πρόεδρος ερμηνεύει το σύνταγμα με πρωτόγνωρο τρόπο. «Σε μια τέτοια περίπτωση, η παραίτησή μου δεν έχει κανένα νόημα. Ο υπουργός Οικονομικών, που βαρύνεται από σοβαρά σκάνδαλα, θα παρέμενε στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Σόμποτκα σε δημοσιογράφους.


Ο Σόμποτκα δήλωσε ότι ο Μπάμπις δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις αναφορικά με τις υποψίες φοροαποφυγής που υπάρχουν για το πρόσωπό του.


Ο Μπάμπις δήλωσε ότι δεν έχει παραβιάσει τη νομοθεσία και αρνήθηκε να παραιτηθεί. Δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι η πρόταση του Σόμποτκα να τον αποπέμψει παραβιάζει τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού.