Πολιτική

Τι προβλέπει ο κανονισμός για τα έκτροπα μέσα στη Βουλή

Τι προβλέπει ο κανονισμός για τα έκτροπα μέσα στη Βουλή
Με αφορμή το σημερινό περιστατικό.

Η σημερινή επέμβαση της φρουράς για την απομάκρυνση βουλευτή από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές για το πολυνομοσχέδιο, δεν είναι πρωτοφανές γεγονός στην κοινοβουλευτική ιστορία. Όπως δεν είναι πρωτοφανές το γεγονός της αποβολής βουλευτή από την αίθουσα.

Τα πειθαρχικά μέτρα

Τι σημαίνει, όμως, αποβολή βουλευτή από τη συνεδρίαση; Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα άρθρα 77-83 του Κανονισμού της Βουλής αναφέρονται στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των βουλευτών και τις παρεπόμενες ποινές στην περίπτωση που αυτές δεν τηρούνται. Οι παρεπόμενες ποινές είναι ουσιαστικά τέσσερις. Η ανάκληση στην τάξη, η στέρηση λόγου, η μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και ο προσωρινός αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις με αντίστοιχες κρατήσεις μέρους των αποδοχών των βουλευτών.

Ανάρμοστη συμπεριφορά

Ο πρόεδρος της Βουλής είναι ο αρμόδιος να επιβάλει τα πειθαρχικά μέτρα για ανάρμοστη συμπεριφορά, η οποία συνίσταται:•    στην παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των συνεδριάσεων ή των συζητήσεων και η διατάραξη της τάξης σ? αυτές, είτε με πρόκληση θορύβου ή αταξίας, είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο•    στη διακοπή των ομιλητών χωρίς τη συγκατάθεσή τους και την άδεια του προέδρου, ή η αποδοκιμασία τους με λόγια ή έργα•    στην ομιλία χωρίς προηγούμενη άδεια του προέδρου•    στην απρεπή συμπεριφορά με λόγια ή έργα•    στην έλλειψη του οφειλόμενου σεβασμού προς το προεδρείο, τη σοβαρότητα του έργου και την αποστολή της Βουλής•    στη μη συμμόρφωση στις υποδείξεις του προέδρου•    στη χρησιμοποίηση προσβλητικών εκφράσεων κατά της τιμής και της υπόληψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, των μελών της Βουλής, του προεδρείου και των μελών της κυβέρνησης•    στην καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών με λόγια ή έργα.

Προσωρινός αποκλεισμός

Ως προς τη βαρύτερη πειθαρχική ποινή, αυτή δηλαδή, του προσωρινού αποκλεισμού από τις συνεδριάσεις, ο Κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο, αμέσως μετά τη διάπραξη του παραπτώματος (ένα από τα οποία είναι συνέχιση ανάρμοστης και ανεπίτρεπτης συμπεριφοράς, μετά τη διατύπωση μομφής σε βάρος του), να διατάξει την άμεση απομάκρυνση του υπαιτίου.

«Έκτροπα εν τω κοινοβουλίω»

Στη Βουλή υπάρχει προηγούμενο αποβολής βουλευτών από την Ολομέλεια και προηγούμενο επεμβάσεων της φρουράς. Πρέπει, όμως, να είναι ξεκάθαρο ότι ο χαρακτήρας των σημερινών επιθέσεων δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον χαρακτήρα των αντιπαραθέσεων εκείνης της εποχής. Κάποια από τα γεγονότα της εποχής εκείνης, τα λεγόμενα «έκτροπα εν τω κοινοβουλίω», παρατίθενται παρακάτω, με αποσπάσματα από το πολύτιμο υλικό της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Αν ανατρέξει κανείς στα πρακτικά των συζητήσεων, θα διαπιστώσει ότι επεισόδια που κάποιες φορές κατέληξαν ακόμη και σε συμπλοκές βουλευτών έως και την επέμβαση της φρουράς, έχουν αποτυπωθεί στα ευρετήρια με την ένδειξη «έκτροπα εν τω κοινοβουλίω» για την περίοδο πριν την μεταπολίτευση αλλά και την περίοδο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments