Αθλητισμός

Γκιστ: «Θέλω να μείνω και να παίξω στην Εθνική Ελλάδας»!

Γκιστ: «Θέλω να μείνω και να παίξω στην Εθνική Ελλάδας»!
Ο Τζέιμς Γκιστ ξεκαθαρίζει ότι θέλει να μείνει στον Παναθηναϊκό, δηλώνει θετικός στην έκδοση ελληνικού διαβατηρίου και βάζει... βόμβα, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη κλήση από την Εθνική!

Το όνομα του Τζέιμς Γκιστ θα μπορούσε να αποτελεί συνώνυμο των ανατροπών, των εκπλήξεων, των απρόσμενων καταστάσεων. Στις πρώτες τέσσερις σεζόν του στο «τριφύλλι» τα βίωσε όλα: ένα trade που άλλαξε τις ισορροπίες, πολλές «μάχες» με τον Ολυμπιακό του Βασίλη Σπανούλη, νίκες στο ΣΕΦ, ήττες στο ΟΑΚΑ, το «αντίο» του Δημήτρη Διαμαντίδη, το «Γκιστ, Γκιστ, Γκιστ» της εξέδρας, η τιμωρία για τη χρήση απαγορευμένης ουσίας, το νέο συμβόλαιο… Όλα αυτά σε διάστημα τεσσάρων ετών!

Υπήρχε κανείς που πίστευε ότι η πέμπτη σεζόν του Αμερικανού πάουερ φόργουορντ στα «πράσινα» θα ήταν μια τυπική μπασκετική χρονιά; Μάλλον όχι… Πατώντας το fast forward βλέπουμε στην οθόνη να περνάει από μπροστά μας ο τρομακτικός τραυματισμός του στο παιχνίδι με την Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία, η εγχείρησή του στις ΗΠΑ, το comeback του ύστερα από τέσσερις μήνες, η επιβίβαση στο πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη, οι τελικοί του πρωταθλήματος με σπασμένα πλευρά, οι νίκες, οι κούπες, οι απονομές, η φιέστα. Σίγουρα, η σεζόν δεν ήταν… τυπική για τον 31χρονο σταρ!

Λίγες μέρες προτού αναχωρήσει για την πατρίδα του ο έμπειρος παίκτης, που πέρασε μια τετραετία στο Maryland και στη συνέχεια ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του περιπλάνηση, μιλά στο SDNA για όσα έγιναν τη φετινή σεζόν, αλλά και για όσα… έρχονται. Δεν «κρύβεται», δηλώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις και τα «θέλω» του και βάζει συχνά τα γέλια. Ο χαλαρός τόνος στη φωνή του, τα πολλά γέλια και οι άμεσες απαντήσεις του είναι ένα δείγμα του πόσο άνετα νιώθει πια στην Ελλάδα. Στα «πράσινα» αποδυτήρια θεωρείται παλιός και ο ίδιος έχει βρει τον τρόπο να χειρίζεται τις καταστάσεις εντός και εκτός παρκέ. 

Μέσω SDNA, λοιπόν, κάνει την… περίληψη της σεζόν που ολοκληρώθηκε και αναφέρεται στα περισσότερα μεγάλα κεφάλαια που την σημάδεψαν: τους τελικούς, τον Βασίλη Σπανούλη, το πούλμαν, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τους τραυματισμούς του. Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το μέλλον του, καθώς είναι πια free agent. Τι λέει για τον Παναθηναϊκό Superfoods, την Κίνα, τα σενάρια που τον θέλουν να παίρνει ελληνικό διαβατήριο, αλλά και το ενδεχόμενο να αγωνιστεί με το εθνόσημο;

Οι απαντήσεις του Τζέιμς Γκιστ:

– Σε μια πενταετία στον Παναθηναϊκό έχεις πάρει τρία πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα. Το φετινό πρωτάθλημα, με τον τρόπο που ήρθε, ήταν το πιο δύσκολο για εσένα;

«Ήταν… τρελό! Θα το χαρακτήριζα τρελό, όχι το πιο δύσκολο. Ήταν διασκεδαστικό, δίχως αμφιβολία».

– Πόσο σε επηρέασε το γεγονός ότι έπαιζες με δύο σπασμένα πλευρά στους τελικούς; 

«Στο μυαλό μου ήταν θέμα χρόνου. Ήθελα λίγες ακόμα μέρες για να τα καταφέρω και να αντεπεξέλθω. Ήξερα ότι θα ξεκουραστώ μετά. Εκείνη τη στιγμή προσπαθούσα να είμαι συγκεντρωμένος στα ματς. Δεν είναι εύκολο να παίζεις με δύο σπασμένα πλευρά, ειδικά με τον τρόπο που αγωνίζομαι και όλες τις επαφές στο παιχνίδι μου. Ήταν δύσκολο. Έλεγα συνεχώς στον εαυτό μου ότι θα τα καταφέρει και θα το ξεπεράσει».

– Σκέφτηκες καθόλου να μην παίξεις σε κάποιον τελικό ή ήταν ένας πόνος που μπόρεσες να διαχειριστείς;

«Όχι, όχι. Δεν πέρασε αυτό από το μυαλό μου, είχα χάσει τέσσερις μήνες. Έπρεπε να μείνω εκτός για τέσσερις μήνες λόγω του σοβαρού τραυματισμού μου, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να με αφήσουν μερικά σπασμένα πλευρά εκτός παρκέ. Τα χέρια μου… δούλευαν, το ίδιο και τα πόδια μου. Μπορούσα να είμαι στο παρκέ και τίποτα δεν θα με εμπόδιζε να παίξω, ιδίως σε μια σειρά τελικών. Δεν ήθελα να χάσω περισσότερα ματς από όσα ήδη είχα χάσει».

«To like ήταν για τη φανέλα, ό,τι έγινε είναι ανάμεσα σε εμένα και τον Σπανούλη»

– Κατά τη διάρκεια των τελικών δημιουργήθηκε μεγάλος ντόρος για την ένταση που υπήρξε ανάμεσα σε εσένα και τον Βασίλη Σπανούλη. Για να μπει ένα οριστικό… τέλος στο θέμα, σου είπε κάτι ρατσιστικό ή όχι;

«Έχει τελειώσει. Είναι κάτι ανάμεσα σε εμένα και τον Σπανούλη. Δεν πρέπει να είναι μέρος αυτού τα media ή οποιοσδήποτε άλλος. Δεν θα πω ότι ο Σπανούλης είπε κάτι ρατσιστικό ή κάτι ανάλογο. Όπως είπα, αυτό είναι ανάμεσα σε εμένα και σε εκείνον, δεν είναι θέμα του κόσμου».

– Το like που έκανες στο post της Euroleague με τον ίδιο ήταν θέμα σεβασμού; Ήταν κάτι που ένιωσες ότι ήθελες να κάνεις για να τελειώσει το επεισόδιο εκεί;

«Για να είμαι ειλικρινής, έκανα like γιατί μου άρεσε η φανέλα!». 

– Εννοείς την μαύρη φανέλα του Ολυμπιακού;

«Ναι, ναι ακριβώς, η μαύρη φανέλα. Γι’ αυτό έκανα like σε αυτή τη φωτογραφία. Δεν έχει να κάνει με θέματα σεβασμού ή κάτι τέτοιο. Ο καθένας λέει ό,τι πιστεύει για να ερμηνεύσει μια κίνηση. Πάτησα ότι μου άρεσε, γιατί μου άρεσε η εμφάνιση».

– Πιστεύεις ότι η… σκιά σου «βαραίνει» τον Σπανούλη; Όλοι συζητούν πως όταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι εναντίον σου έχει μεγάλο επιθετικό πρόβλημα.

«Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον Σπανούλη, αλλά με κάθε γκαρντ στην Ευρώπη. Αυτή είναι η δουλειά μου, θέλω ελαχιστοποιήσω τη δημιουργία τους από το pick ‘n roll. Παίζω ως “5” στις αλλαγές, θέλω να μην επιτρέπω στον αντίπαλο γκαρντ να στήνει το σύστημά του. Με σέβονται οι αντίπαλοί μου για αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού μου. Μου το έδειξαν οι αντίπαλοι γκαρντ μέσα στη σεζόν. Δεν είναι κάτι που έχει να κάνει μόνο με τον Σπανούλη, αλλά συνολικά με τους γκαρντ».

«Ήμουν απογοητευμένος με τον εαυτό μου, αλλά θα είμαι έτοιμος»

– Από τη στιγμή που επέστρεψες στα παρκέ μετά τον σοβαρό τραυματισμό σου μέχρι τη μέση των τελικών που ξεκίνησες να βρίσκεις ρυθμό, τι σκεφτόσουν; Εκνευριζόσουν με τον εαυτό σου, επειδή δεν απέδιδες όπως θα ήθελες;

«Ήμουν κυρίως απογοητευμένος με τον εαυτό μου, γιατί δεν έπαιζα όπως θέλω. Δεν ήμουν αυτός που είχα συνηθίσει. Από την άλλη πλευρά, όμως, επέστρεψα από τον τραυματισμό μου περίπου 1,5 μήνα νωρίτερα. Υποτίθεται πως έπρεπε να παραμείνω εκτός για πάνω από τέσσερις μήνες, το διάστημα το οποίο όντως έχασα. Αλλά, ήθελα να παίξω. Δεν ήθελα να χάσω τα πλέι οφ της Euroleague. Κατάλαβα ότι ήταν πολύ νωρίς για να επιστρέψω και να παίξω πολλά λεπτά, να μπορώ να βοηθήσω. Επιπλέον, είχα και το πρόβλημα με τα πλευρά. Το σώμα μου χρειαζόταν ξεκούραση, αλλά δεν είχα χρόνο».

– Νιώθεις πως τη νέα σεζόν θα είσαι 100% έτοιμος να παίξεις ξανά σε… beast mode;

«Σίγουρα, σίγουρα! Θα είμαι πολύ πιο έτοιμος και πιο καλά προετοιμασμένος για την νέα σεζόν, όπου κι αν με βρει αυτή. Ελπίζω να είμαι στον Παναθηναϊκό. Αλλά, όπου κι αν παίζω, θα είμαι έτοιμος για τη σεζόν. Οι τραυματισμοί έχουν περάσει, αρχίζω να νιώθω ξανά φυσιολογικά με το σώμα μου, με εξαίρεση τα σπασμένα πλευρά. Νιώθω φυσιολογικά, νιώθω καλά».

– Τι πρόγραμμα ενδυνάμωσης και προπονήσεων σκοπεύεις να ακολουθήσεις το καλοκαίρι; 

«Θα δώσω σημαντική έμφαση στην αποκατάσταση, αλλά και την ευλυγισία μου. Θέλω να μπορέσω να αποτρέψω νέα μυϊκά προβλήματα. Θέλω να είμαι σίγουρος ότι το σώμα μου θα έχει την απόλυτη ισορροπία, μεταξύ της δεξιάς και της αριστερής μου πλευράς. Σε αυτά θα συγκεντρωθώ».

«Στόχος μου να μείνω στον Παναθηναϊκό»

– Αυτή τη στιγμή είσαι free agent. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σου και τι θα ψάξεις στην αγορά; 

«Θέλω το καλύτερο για εμένα, την οικογένειά μου και την καριέρα μου. Η Ελλάδα ήταν ένα εξαιρετικό σπίτι για εμένα στο πέρασμα των χρόνων. Δεν έχω πραγματικούς λόγους να θέλω να φύγω. Την ίδια ώρα, όμως, είμαι μπασκετμπολίστας, είναι η ζωή μου. Είμαι επαγγελματίας».

– Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια καλή πρόταση από την Χίμκι. Είναι κάτι που σκέφτεσαι;

«Να σου πω την αλήθεια δεν το γνώριζα. Δεν σκέφτομαι τόσο πολύ αυτά τα πράγματα, έχω τον ατζέντη μου. Η “BDA” πάντα με έβαζε σε πολύ καλές καταστάσεις. Ποτέ δεν χρειάστηκε να παραπονεθώ για κάτι».

– Οπότε, θέλεις να μείνεις στον Παναθηναϊκό Superfoods; 

«Θα έλεγα ναι, αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν έχω λόγο να φύγω. Φυσικά, το θέμα δεν είναι αποκλειστικά δικό μου. Ελπίζω να τα βρούμε και να είμαστε χαρούμενοι με την νέα κατάσταση».

– Το σενάριο της Κίνας υπάρχει στο μυαλό σου; Θεωρείς πιθανό να πας το καλοκαίρι σε μια ομάδα του κινεζικού πρωταθλήματος, όπως είχε κάνει πέρυσι ο Κρις Σίνγκλετον;

«Μόλις τελείωσε η σεζόν, οπότε δεν το έχω σκεφτεί τόσο πολύ. Είναι νωρίς. Θέλω να ξεκουραστώ με την οικογένειά μου. Δεν έχω σκεφτεί τόσο προς το παρόν τι θα γίνει το καλοκαίρι ή την επόμενη χρονιά».

– Ποια είναι η σχέση σου με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο; Ο ίδιος σε έχει αποθεώσει δημόσια μέσω του Instagram με ένα χαρακτηριστικό «κλικ», μια φωτογραφία που πανηγυρίζετε έξαλλα σε ένα ματς με τον Ολυμπιακό.

«Θα έλεγα πως μοιάζουμε, έχουμε και οι δύο τεράστια θέληση για νίκες. Ο ένας αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο άλλος. Από την μεριά μου τον σέβομαι ως πρόεδρο της ομάδας. Εκείνος με σέβεται ως παίκτη της ομάδας. Και οι δύο νοιαζόμαστε πολύ για τις οικογένειές μας. Έχουμε μια… σύνδεση που πολλοί δεν καταλαβαίνουν. Αν ο Γιαννακόπουλος κάνει ή δεν κάνει κάτι τον καταλαβαίνω, γιατί είναι πολύ πιθανό να είχα και εγώ την ίδια αντίδραση με εκείνον, αν ήμουν στη θέση του. Είμαστε παρόμοιοι χαρακτήρες, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η σύνδεσή μας έχει να κάνει με το πόσο θέλουμε να νικάμε. Θέλει να παλεύουμε για την ομάδα και ξέρει πως είμαι εδώ γι’ αυτό».

– Γι’ αυτό επιβιβάστηκες στο πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη και ακολούθησες την εντολή του; Επειδή τον σέβεσαι και πιστεύεις πως κάνει το καλύτερο για την ομάδα;

«Το καταλαβαίνω, αν και αυτή ήταν μια διαφορετική κατάσταση. Στο τέλος της ημέρας, όμως, έχω μία οικογένεια. Πήρα μία απόφαση σκεπτόμενος την οικογένειά μου».

– Όπως είπε ο κόουτς Πασκουάλ, αυτή η ιστορία πλέον εκτός από τελειωμένη μοιάζει με «ανέκδοτο»;

«Έτσι θα έπρεπε να είναι. Τώρα μπορείς να κοιτάζεις πίσω και να γελάς με ό,τι έγινε, αλλά εκείνη τη στιγμή όλοι ήταν κάπως δυσαρεστημένοι. Όταν θα το σκεφτόμαστε σε πέντε χρόνια από τώρα θα λέμε: “Damn, θυμάσαι εκείνη τη φορά που έπρεπε να γυρίσουμε από την Τουρκία με ένα λεωφορείο;”. Θα είναι αστείο όταν το σκεφτόμαστε».

– Ο κόσμος σε αποκαλεί τον… νέο Μάικ Μπατίστ, λόγω του «δεσίματός» σου με την εξέδρα, αλλά και των πολλών χρόνων που είσαι στην Ελλάδα. Σου αρέσει αυτός ο «τίτλος»; 

«(γελάει). Προτιμώ τον τίτλο του Τζέιμς Γκιστ. Είναι καλός μου φίλος, οι οικογένειές μας έχουν πολύ καλές σχέσεις. Έδειξε τον δρόμο στον Παναθηναϊκό τόσα χρόνια, αλλά πλέον θέλω να περπατήσω τον δικό μου δρόμο. Εκτιμώ τον Μάικ Μπατίστ και ότι με συγκρίνουν με εκείνον, όσα έκανε και όσα άφησε πίσω. Όμως, θέλω να να δημιουργήσω το δικό μου μονοπάτι, με το δικό μου όνομα και τη δική μου φήμη». 

«Θέλω διαβατήριο και… Εθνική Ελλάδας»

– Υπάρχει μια φημολογία πως θες να γίνεις πράγματι… Γκιστόπουλους, όπως είναι το όνομά σου στο Instagram και να πάρεις ελληνικό διαβατήριο. Ισχύει; Είναι κάτι που σκέφτεσαι; 

«(γελάει). Αν σκοπεύουν να μου δώσουν ελληνικό διαβατήριο, είναι κάτι για το οποίο ανυπομονώ. Θα ήθελα το διαβατήριο. Είμαι εδώ τόσα χρόνια, οπότε δεν βλέπω τον λόγο να μην γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που άλλοι παίκτες σε άλλες χώρες έχουν πάρει διαβατήριο. Αν μείνω εδώ, τότε γιατί όχι;».

– Έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται;

«Δεν ξέρω ακριβώς τι πρέπει να κάνω. Δεν ξέρω τι ακολουθεί μαζί με το διαβατήριο, αλλά είναι ένας στόχος για εμένα». 

– Δεν ξέρω αν γνωρίζεις ότι και ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Κάρλος Ζέκα, πήρε διαβατήριο και παίζει στην Εθνική Ομάδα. Θα ήθελες να αγωνιστείς και εσύ στην Εθνική ή είναι ένα μακρινό σενάριο για εσένα;

«Δεν το γνώριζα. Νομίζω πως είναι ένα μακρινό σενάριο, αλλά θα ευχόμουν να πραγματοποιηθεί! Θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Θα ήθελα πολύ να παίξω σε τόσο υψηλό επίπεδο».

– Επομένως, νιώθεις την Ελλάδα σαν δεύτερο σπίτι σου, θες το διαβατήριο και θα σου άρεσε να παίξεις και στην Εθνική Ομάδα… Καταλαβαίνεις πως πολλοί Έλληνες θα «τρελαθούν» διαβάζοντας την επιθυμία σου;

«Ακριβώς, ναι. Αυτό θα ήταν ένα πολύ ωραίο σχέδιο, αν γίνει πραγματικότητα. Θα με έκανε πολύ ευτυχισμένο, θα ήταν κάτι αρκετά διασκεδαστικό. Παίζω με πολλούς από αυτούς τους παίκτες είτε ως συμπαίκτης είτε ως αντίπαλος. Θα ήταν ωραίο να παίζαμε σε ένα Ευρωμπάσκετ μαζί. Θα ήθελα να είμαι μέρος μιας τέτοιας εμπειρίας».

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments