pagenews.gr / Κόσμος / Απόλυτη πλειοψηφία αλλά όχι «λευκή επιταγή» για τον Μακρόν – Μεγάλος νικητής η αποχή
Απόλυτη πλειοψηφία  αλλά όχι «λευκή επιταγή» για τον Μακρόν – Μεγάλος νικητής η αποχή | Pagenews.gr
Pagenews Team 18 Ιουνίου 2017, 21:35 18 Ιουνίου 2017, 21:35

Με το ποσοστό της αποχής να ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο στην ιστορία της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας από το 1958, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκλογών στη Γαλλία με την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση να ανήκει πλέον στα χέρια του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. 


Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας εξασφάλισε συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, με την δύναμη των άλλων πολιτικών κομμάτων να εξατμίζεται.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός» και των συμμάχων του Modem κερδίζουν την απόλυτη πλειοψηφία με 361 έδρες στις 577 συνολικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις (319 έδρες για το κόμμα Μακρόν, 42 έδρες για το κεντρώο Modem).


Δεύτερη δύναμη αναδεικνύονται οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, που εκτιμάται πως κερδίζουν από 107 έως 131 έδρες. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν προβλέπεται να κερδίσει μονοψήφιο αριθμό εδρών, αν και η ίδια φαίνεται πως εκλέγεται στην κάτω Βουλή. Ο αντιπρόεδρός της Φλοριάν Φιλιπό πάλι χάνει τη εκλογική μάχη και μένει εκτός Εθνοσυνέλευσης.


Το Σοσιαλιστικό κόμμα και οι δύο εταίροι του προβλέπεται να αποσπάσουν περίπου 45 έδρες, από 280 που είχαν έως σήμερα.

Σύμφωνα με την εταιρεία Kantar Sofres:

-Δημοκρατία εμπρός 319 έδρες
-Modem 42 έδρες
-Οι Ρεπουμπλικανοί 131 έδρες
-Σοσιαλιστικό κόμμα 32 έδρες
-Διάφοροι αριστεροί 13 έδρες
-Οικολόγοι 1 έδρα
-Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν) 16 έδρες
-Κομμουνιστικό κόμμα 9 έδρες
-Εθνικό Μέτωπο 9 έδρες.

Η αποχή εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα της τάξης του 56,6%.

Εκτίμηση που δημοσιεύτηκε περί τις 22:30 δίνει λιγότερες έδρες στον Μακρόν: 355-365 μαζί με τον εταίρο του Modem.

Το πρώτο exit poll που μεταδόθηκε στις 21.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας)


Το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche εξασφαλίζει 355 έως 360 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που μεταδόθηκε με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία. Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, το κόμμα Les Republicains λαμβάνει 125 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 49, η Ανυπότακτη Γαλλία 30 και το Εθνικό Μέτωπο 8 έδρες. 

La République en marche-MoDem : 355 έδρες (311 το LRM)
Les Républicains : 125 έδρες
Parti socialiste + σύμμαχοι : 49 sièges ( 34 το Σοσιαλιστικό κόμμα)
Μελανσόν : 19 έδρες
Κομμουνιστικό κόμμα : 11 έδρες
Εθνικό Μέτωπο : 8 έδρες

«Παρά την ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος», έγραψε σε tweet ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Η ευρεία νίκη του Μακρόν αναμένεται να σημαίνει και μεγάλη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, δεδομένου ότι η πλειονότητα των υποψηφίων του κόμματος του Γάλλου προέδρου είναι νέοι είτε στην ηλικία είτε στην πολιτική, προερχόμενοι από την κοινωνία των πολιτών.

Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος χρειαζόταν μία ευρεία κυβερνητική πλειοψηφία ώστε να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική πολιτική που έχει υποσχεθεί. Πρώτος στόχος, η εργασιακή μεταρρύθμιση και ο κώδικας των εργασιακών σχέσεων.


Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Οι Γάλλοι δεν θέλησαν να μας δώσουν «λευκή επιταγή»


«Οι Γάλλοι μας έδωσαν μια καθαρή πλειοψηφία, αλλά δεν θέλησαν να μας δώσουν λευκή επιταγή. Είναι αποστολή ευθύνης. Η αληθινή νίκη θα είναι σε πέντε χρόνια, όταν τα πράγματα θα έχουν αλλάξει πραγματικά. Από την περασμένη εβδομάδα είπαμε ότι οι εκλογές είχαν δύο γύρους και ίσως αφήσαμε να εννοηθεί ότι όλα ήταν τελειωμένα. Ίσως και το δικό μας εκλογικό σώμα δεν κινητοποιήθηκε, πιστεύοντας ότι η εκλογή τελείωσε. Ωστόσο, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία, θέληση να αλλάξουν τα πράγματα».


Αυτό δήλωσε ο Christophe Castaner, κυβερνητικός εκπρόσωπος αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρώτου exit poll που δίνει απόλυτη πλειοψηφία στον Μακρόν, αλλά όχι τον θρίαμβο που αναμενόταν με εκτίμηση για 355 έδρες.

Ο Benjamin Griveaux, εκπρόσωπος του κόμματος Μακρόν δήλωσε στο κανάλι TF1: «Έχουμε μια καθαρή πλειοψηφία, μια πλειοψηφία μαζί με τους εταίρους μας. Θα υπάρχει μια πλειοψηφία και μια αντιπολίτευση. Είναι καλό νέο. Πριν από δύο εβδομάδες μας έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε αντιπολίτευση, μετά μας έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε πλειοψηφία…».

Υπουργός Εσωτερικών: Δεν πήραμε λευκή επιταγή

Ο υπουργός Εσωτερικών Gérard Collomb δήλωσε πως «έχει απόλυτη συνείδηση» ότι «περιμένουν στη γωνία» την νέα πλειοψηφία, μετά τις εκλογές. «Είναι μια μεγάλη νίκη η οποία δίνει την πλειοψηφία στον Εμανουέλ Μακρόν για να μπορέσει να κυβερνήσει. Σήμερα υπάρχει μια ανυπόμονη Γαλλία, η οποία γνωρίζει μεγάλες δυσκολίες», δήλωσε ο υπουργός, αναφέροντας την ανεργία και την ανασφάλεια. «Μας περιμένουν στη γωνία, έχουμε απόλυτη συνείδηση», πρόσθεσε.

Δεν εκλέγεται η κόρη της Μπριζίτ Μακρόν

Ο δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής της πόλης Τουκέ, όπου έχει το εξοχικό του και ψηφίζει ο Εμανουέλ Μακρόν, Daniel Fasquelle εξελέγη εκ νέου βουλευτής και επικράτησε στους υποψηφίους του κόμματος Μακρόν, εκ των οποίων η Τιφέν Οζιέρ, κόρη της Μπριζίτ Μακρόν. Πρόκειται για μια ήττα άκρως συμβολική, αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ.


Εγκαταλείπει την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Ζ-Κ Καμπαντελίς

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία. Ο πρώτος γραμματέας του κόμματος δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η αριστερά πρέπει να αλλάξουν ριζικά. 

Οι πρώτες δηλώσεις από την Λεπέν

H Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι εξελέγη βουλευτής: «Η αποχή έσπασε νέα ρεκόρ, η αμφιβολία απέναντι στην δημοκρατία έφτασε στα ύψη. Η αποχή θρυμματίζει σημαντικά την νομιμότητα της νέας βουλής. Θέλω να επισημάνω ότι είναι σκανδαλώδες ένας κίνημα σαν το δικό μας, με 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους στην προεδρική εκλογή να μη μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. Παρότι η κυβέρνηση Μακρόν έχει ισχυρή πλειοψηφία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ιδέες του είναι εντελώς μειοψηφικές στη χώρα. Εμείς θα είμαστε οι εκπρόσωποι των εκατομμυρίων Γάλλων που είναι δεμένοι με την ιστορία τους, θα στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους καθώς και την μεγαλοπρέπεια της γαλλικής ιστορίας. Θα είμαστε πάντα παρόντες, αύριο πιο δυνατοί από σήμερα, για να υπερασπιστούμε τη Γαλλία και τους Γάλλους». Να σημειωθεί ότι το δεξί χέρι της Μαρίν Λεπέν και αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Florian Philippot δεν εκλέγεται βουλευτής.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στη Μασσαλία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποχή-ρεκόρ. «Έχουμε μια σαρωτική πλειοψηφία. Ωστόσο μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν και καλά νέα, και μάλιστα πολύ καλά. Το πρώτο καλό νέο είναι ότι η μαζική αποχή που εκφράστηκε σήμερα έχει ένα πολιτικό μήνυμα. Ο λαός μας μπήκε σε μια μορφή γενικής απεργίας και απέδειξε ότι οι θεσμοί που θέλουν να οργανώσουν την κοινωνία είναι μαραζωμένοι όπως και η θλιβερή μειοψηφία που έχει όλες τις εξουσίες. Βλέπω σε αυτή την αποχή μια ενέργεια που θα πρέπει να την καλέσουμε σε μάχη». «Προειδοποιώ την νέα εξουσία ότι δεν θα παραδώσουμε ούτε ένα μέτρο έδαφος από τα κοινωνικά δικαιώματα χωρίς αγώνα», πρόσθεσε ο Μελανσόν, απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν.

Να σημειωθεί ότι οι έξι υπουργοί-υποψήφιοι βουλευτές του Εμανουέλ Μακρόν εξελέγησαν. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι όποιος δεν εκλεγεί θα παραιτηθεί από υπουργός.


Ιστορικά υψηλή η αποχή


Το 56,6% έως 58% εκτιμάται ότι θα φθάσει η αποχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για την 5η Δημοκρατία, σύμφωνα με τα στοιχεία των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.


Το ιστορικό ρεκόρ εξηγείται, όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, από την βεβαιότητα της επικράτησης του κόμματος του Μακρόν, την κόπωση από τον εκλογικό μαραθώνιο -που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο από τις προκριματικές εκλογές στην γαλλική Δεξιά- και την διαρκώς αυξανόμενη αδιαφορία για την πολιτική.


Στις 11 Ιουνίου, στον πρώτο γύρο των εκλογών, η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων. Σήμερα θα φθάσει το 57% σύμφωνα με τα ινστιτούτα Ipsos-Sopra Steria και Kantar Sofres, 58% σύμφωνα με το Elabe, που έδωσαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία τους τρεις ώρες πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).

Στις 17.00 τοπική ώρα, η συμμετοχή στην περιφέρεια του Παρισιού έφθανε το 35,33%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σε πτώση σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών (40,75%) και μικρότερη κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012.

Κορυφαία στελέχη-πρώην υπουργοί εκτός βουλής


Εντύπωση προκάλεσε ο αποκλεισμός, από τον α’ γύρο, του υποψηφίου προέδρου του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν. Από τον α’ γύρο αποκλείστηκε επίσης ο γραμματέας του κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, η πρώην υπουργός Ορελί Φιλιπετί και περίπου 100 ακόμη πρώην υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης Ολάντ.


Έξω μένουν και στελέχη από τα άλλα κόμματα. Αποκλείστηκαν από τον α’ γύρο η Σεσίλ Ντιφλό, πρώην πρόεδρος των Οικολόγων και πρώην υπουργός του Ολάντ, η Εμανουέλ Κος, πρώην υπουργός του Ολάντ, η πρώην υπουργός του Σαρκοζί Ραμά Γιάντ κλπ.


Χωρίς τη Μπριζίτ ψήφισε ο Μακρόν 


Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε στο δημαρχείο του Τουκέ (Πα-ντε-Καλαί), πριν μεταβεί στην περιοχή του Παρισιού για να προεδρεύσει της τελετής για την 77η επέτειο από το ιστορικό, πολεμικό διάγγελμα που είχε απευθύνει προς το έθνος ο Σαρλ ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου 1940.

Ο Μακρόν ψήφισε στις 9.00 το πρωί χωρίς τη σύζυγό του Μπριζίτ, σε αντίθεση με την περασμένη Κυριακή. Ο αρχηγός του κράτους χαιρέτισε αρκετούς ανθρώπους που τον περίμεναν έξω από το δημαρχείο και έβγαλαν σέλφι μαζί του.

Στον πρώτο γύρο, ο Μακρόν είχε ψηφίσει προς το μεσημέρι με τη σύζυγό του. Σήμερα, εκπλήρωσε το εκλογικό του καθήκον του νωρίς, πριν επιβιβαστεί σε ελικόπτερο για να πάει στο Μον-Βαλεριέν, στην περιοχή του Παρισιού, προκειμένου να προεδρεύσει της τελετής μνήμης της 18ης Ιουνίου 1940.


Στο Ενέν-Μπομόν ψήφισε η Λεπέν 


Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές, στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε στο Ενέν-Μπομόν, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP.


Η Λεπέν συνοδευόταν από τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης αυτής, η οποία αριθμεί περίπου 26.000 κατοίκους και αποτελεί ένα από τα προπύργια του ακροδεξιού κόμματος. Ο Μπριουά προέρχεται από το Εθνικό Μέτωπο.

Η Λεπέν δεν έκανε καμία δήλωση στους περίπου 20 δημοσιογράφους που την περίμεναν σε σχολείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο.


Τι έγινε στον Α΄γύρο


Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών το κόμμα του Μακρόν και το ΜοDem απέσπασαν ποσοστό 32,3%, έναντι 21,5% των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών, 13,2% του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, 11% της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν και μόλις 9,5% του πρώην κυβερνώντος κόμματος της χώρας, των Σοσιαλιστών και των συμμάχων τους.

Ετικέτες: