Διεθνή

Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τον β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών

Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τον β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών
Σύμφωνα με το euronews, το LREM, το κόμμα που δημιούργησε ο Macron πριν από περίπου ένα χρόνο, μπορεί να κερδίσει ως και το 80% των εδρών του γαλλικού κοινοβουλίου.

Άνοιξαν τα 67.000 εκλογικά τμήματα στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κερδίζει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Περισσότερα από 47 εκατομμύρια εκλογείς καλούνται να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, όπου το ποσοστό αποχής -που έφθασε το 51,3% στον πρώτο γύρο- αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, σε μια ένδειξη κόπωσης των ψηφοφόρων στο τέλος μιας επτάμηνης προεκλογικής εκστρατείας.

Τα τελευταία εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 18.00.

Εκτιμήσεις

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι αναμένεται να χαρίσουν μια σαρωτική νίκη στον πρόεδρο της χώρας Emmanuel Macron, στον σημερινό, δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα προκαλούσε σεισμικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, καθώς οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις θα βρεθούν σε δεινή θέση που θα απειλήσει ακόμα και την ύπαρξη τους.

Το συντηρητικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα αναμένεται να αποτελέσει την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά οι Σοσιαλιστές είναι αντιμέτωποι με μια βαριά και εξευτελιστική ήττα. Ελάχιστη αναμένεται να είναι και η κοινοβουλευτική παρουσία του Εθνικού Μετώπου της Marin Lepen, παρά τα υψηλά ποσοστά που έλαβε το κόμμα της στις προεδρικές εκλογές.

Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τεράστια αναμένεται και η αποχή, η οποία υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε ιστορικά επίπεδα, καθώς το εκλογικό σώμα παρουσιάζεται κουρασμένο από τον επτάμηνο γαλλικό εκλογικό μαραθώνιο. Παράλληλα, η αποχή από τις κάλπες υπογραμμίζει την ολοένα αυξανόμενη οργή που υποβόσκει στη γαλλική κοινωνία κατά του πολιτικού συστήματος, μια πραγματικότητα που στην πορεία θα προκαλέσει εμπλοκές στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Macron.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments