Τεχνολογία

Γιώργος Χατζηιωάννου: Ο Έλληνας που ηγείται στην έρευνα πολυμερών και οργανικών ηλεκτρονικών

Γιώργος Χατζηιωάννου: Ο Έλληνας που ηγείται στην έρευνα πολυμερών και οργανικών ηλεκτρονικών
Διαπρέπει στη Γαλλία.

O Γιώργος Χατζηιωάννου είναι Καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux και κάτοχος της Βιομηχανικής Έδρας της ARKEMA / ANR HOMERIC “Hierarchical assembled Organic Materials for ElectRonICs”. Ηγείται στην έρευνα των πολυμερών και των οργανικών ηλεκτρονικών στη Γαλλία.

Γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1953. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Louis-Pasteur.

“Το πάθος μου για την έρευνα μου ήταν πάντα το φως που με καθοδηγούσε. Για εμένα, η Χημεία είναι ένα δρόμος προς την κατανόηση και την τροποποίηση της ύλης. Τα πάντα βασίζονται σε αυτήν, χωρίς την Χημεία δεν θα υπήρχαν ούτε φάρμακα ούτε φαγητό”.

Το 2017 επελέγη ως νέο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ, η οποία επέλεξε 84 νέα μέλη και 22 μέλη από άλλες χώρες, ανάμεσά τους και 6 Έλληνες επιστήμονες, για τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις του και γνώσεις που επιτρέπουν την ανάπτυξη πολυμερών με προηγμένη λειτουργικότητα και απόδοση. Η επιλογή ενός ερευνητή από την Εθνική Ακαδημία Μηχανικών είναι μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις στον τομέα των Μηχανικών. Η επίσημη υποδοχή των νέων μελών θα γίνει στην Ουάσινγκτον στις 8 Οκτωβρίου 2017.

Όπως αναφέρει το ellines.com, η καριέρα του χαρακτηρίζεται από μια ισχυρή δέσμευση για βασική έρευνα σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και μια σημαντική βιομηχανική θητεία στο Ερευνητικό Εργαστήριο IBM Almaden στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Έχει πρωτοποριακές εργασίες για τα νανοδομημένα πολυμερή υλικά με καινοτομίες στα ευέλικτα και εκτυπώσιμα οργανικά ηλεκτρονικά υλικά καθώς και σε ενεργειακές και πληροφοριακές τεχνολογίες. Η ερευνητική του προσπάθεια οδήγησε σε περισσότερες από 340 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.

Έχει 36 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ήταν συνιδρυτής τριών start-up επιχειρήσεων: την “Polymer Service Center”, η οποίο μετονομάστηκε σε “PolyVation” με σκοπό την παροχή βοήθειας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο Science Park στο Groningen, την “Papyron” με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για το ηλεκτρονικό χαρτί και τέλος την “Polpyphos®” για το μάρκετινγκ ηλεκτρονικού χαρτιού που περιέχει ηλεκτροφορητικά μελάνια.

O καθηγητής Χατζηιωάννου είχε πολλές και σημαντικές θέσεις διαχείρισης και συμμετείχε σε διάφορες διοικητικές επιτροπές κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Υπήρξε και είναι μέλος πολλών επιστημονικών συμβουλευτικών επιτροπών πολλών ιδρυμάτων και μέλος της συντακτικής επιτροπής του ChemPhysChem από τη δημιουργία του μέχρι το 2004, των Advanced Materials, Macromolecules και ACS Macro Letters.

Ο τομέας της έρευνάς του καλύπτει τα πολυμερή, τα ημιαγώγιμα πολυμερή νανοδομημένα υλικά, τα πολυμερή υλικά για την αποθήκευση και τη μεταφορά πληροφοριών, τα οργανικά ηλεκτρονικά και τα συστημάτων αυτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments