Διεθνή

Πρώτη ημέρα συνομιλιών για το Brexit: Σε τι συμφώνησαν και πού διαφώνησαν οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών

Πρώτη ημέρα συνομιλιών για το Brexit: Σε τι συμφώνησαν και πού διαφώνησαν οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών
Θετικό το κλίμα στις πρώτες επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η πρώτη ημέρα των συνομιλιών για το Brexit μεταξύ του βρετανού υπουργού Ντέιβιντ Ντέιβις και του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, ολοκληρώθηκε. Ο Ντέιβις είπε ότι μία συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι «απολύτως εφικτή» και χαρακτήρισε τις συζητήσεις της πρώτης ημέρας «πολύ εποικοδομητικές».

Μάλιστα οι δύο πλευρές συμφώνησαν σήμερα στις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, κατά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπαρνιέ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας επαφών, ο βρετανός υπουργός είπε ότι οι δύο πλευρές μπορούν να επιτύχουν πολύ περισσότερα εάν συνεργαστούν. Σημείωσε ότι αυτό γίνεται ξεκάθαρο στο ζήτημα των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην Βρετανία.

Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό, η Τερέζα Μέι θα ενημερώσει για το θέμα των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών τους ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης. Την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση θα κάνει γνωστά τα σχέδιά της για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, ο Ντέιβις αρνήθηκε ότι η Βρετανία πρέπει να ακολουθήσει τις απαιτήσεις τις ΕΕ όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων. Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, είπε ότι «μία δίκαιη συμφωνία είναι δυνατή και πολύ καλύτερη από μία μη συμφωνία».

Βρετανική πηγή χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική» την ατμόσφαιρα που επικράτησε την πρώτη μέρα των συνομιλιών. «Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν το γεγονός ότι το ρολόι μετρά αντίστροφα και χρειαζόμαστε να ξεκινήσουμε να λαμβάνουμε θετικά βήματα προς την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ικανοποιεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών», τόνισε η πηγή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments