Πυρά Ρέγκλινγκ: Υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί | Pagenews.gr
Pagenews Team 19 Ιουνίου 2017, 19:05 19 Ιουνίου 2017, 19:05

Την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σύντομα ακόμη και μέσα στο επόμενο έτος στις αγορές εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να συνεχιστεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων με επιτυχία.

«Εντός του έτους ή τον επόμενο χρόνο θα είναι πιθανό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές αν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία, όπως έχει συμφωνηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ, που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ «οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεχτικά τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία του προγράμματος και το αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup και τον ESM».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ειδικότερα για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία στην οποία το Ταμείο θα συμμετάσχει με ένα πρόγραμμα επί της αρχής, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν διαχωρίζει την πολιτική του σε αναπτυσσόμενες και πιο ώριμες οικονομίες.

Για το το ζήτημα του χρέους, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν υπάρχει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από το Eurogroup ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει αν υπάρξουν απροσδόκητες εξελίξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει την ιδιοκτησία του προγράμματος, ο επικεφαλής του ESM ξεκαθαρίζει ότι ιδιοκτησία σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση και ευρύτερα στο Δημόσιο να στηρίζουν το πρόγραμμα.

«Κι αυτό που βλέπουμε κάποιες φορές έως σήμερα, είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να γίνει μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το 2018.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός Υπουργού Οικονομικών στην Ευρωζώνη, ο επικεφαλής του ΕSM δηλώνει ότι πρώτα θα πρέπει να καθοριστούν τα καθήκοντα που θα έχει όπως και να υπάρξει ένας προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη διαφορετικός από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Ετικέτες: