Περικοπή σύνταξης έως και 60% για όσους συνταξιούχους έχουν αγροτικό εισόδημα | Pagenews.gr
Pagenews Team 20 Ιουνίου 2017, 11:17 20 Ιουνίου 2017, 11:17

Με νέες μειώσεις κατά 60% αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τις 13 Μαΐου και μετά, εάν παράλληλα δηλώνουν αγροτικό εισόδημα και δεν είναι αγρότες.


Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, οι συνταξιούχοι διαχωρίζονται σε συνταξιούχους αγρότες, σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους των άλλων ταμείων για τους οποίους ισχύουν διαφορετικά καθεστώτα εντός του ΕΦΚΑ.


Εγκύκλιος του υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι οι συνταξιούχοι που εξαιρούνται από την καταβολή των εισφορών αλλά και τη μείωση της σύνταξης παρότι δηλώνουν αγροτικό εισόδημα στην εφορία, είναι όσοι που προέρχονται από τον ΟΓΑ έως το 2024 αλλά και οι συνταξιούχοι από τα υπόλοιπα Ταμεία που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης (ή λαμβάνουν σύνταξη) έως τις 12 Μαΐου του 2016, δηλαδή προν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.


Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα επιστραφούν εισφορές σε όσους αγρότες έχουν γεννηθεί το 1950 και εντός του 2017 συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και έχουν καταβάλει εισφορές σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια που έλαβαν από τον ΕΦΚΑ.


Διευκρινίζεται επίσης ότι για τους γεννηθέντες μετά το 1950, ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ, είναι υποχρεωτική η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης ή διακοπής της ασφάλισης.


Να σημειωθεί εδώ ότι με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι δεν υποχρεούνται και στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μετά τη συνταξιοδότηση, εφόσον συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους.

Ετικέτες: