Πολιτική

Δεν πήγαν καλά οι συναντήσεις Τσίπρα: Οι κόντρες με Μητσοτάκη, Γεννηματά, Κουτσούμπα (vids)

Δεν πήγαν καλά οι συναντήσεις Τσίπρα: Οι κόντρες με Μητσοτάκη, Γεννηματά, Κουτσούμπα (vids)
Οι εκρηκτικοί διάλογοι του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μητσοτάκης: "Θα τα πούμε στη Βουλή". Γεννηματά: "Μας έβαλες τη θηλιά στο λαιμό".

Δεν πήγαν καλά οι σημερινές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Όχι ότι περίμενε κανείς το αντίθετο, με τις εκπεφρασμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία και την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά αυτή τη φορά, δεν υπήρχαν ούτε καν τα προσχήματα στους διαλόγους μπροστά στις κάμερες.

nnnnn

Η αρχή έγινε με τον εκρηκτικό διάλογο που είχε η Φώφη Γεννηματά με τον Πρωθυπουργό, ακολούθησαν οι σπόντες του Δημήτρη Κουτσούμπα και η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία ήταν η ηπιότερη όλων των σημερινών επαφών.

nnnnn

Χθες πάντως τα πράγματα ήταν καλύτερα με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη, παρά τις διαφωνίες που διατύπωσαν στον Αλέξη Τσίπρα. 

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε λίγο πριν από τις 14.00 το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντησή τους διήρκησε περίπου μισή ώρα και ο Αλέξης Τσιπρας υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, είπε πως αποτελεί θεσμική του υποχρέωση να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα, παρά τις οποίες διαφωνίες υπάρχουν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι είναι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης. Επίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πορείας της υγείας της Ντόρας Μπακογιάννη.

Στον διάλογο μπροστά στις κάμερες ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα περί της οικονομίας θα συζητηθούν στη Βουλή: «Να τα πούμε κατ’ ιδίαν, αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και στη Βουλή. Ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε. Για το θέμα του Κυπριακού είμαι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση».

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «είναι καλό να συζητούνται κάποια πράγματα κατ’ ιδίαν, ειδικά ευαίσθητα θέματα όπως αυτά της διαπραγμάτευσης, αν και ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας και όλα μεταδίδονται με μεγάλη ταχύτητα. Παρόλα αυτά οι σκέψεις και οι στρατηγικές της διαπραγμάτευσης πρέπει να περιφρουρούνται».

Κύκλοι του Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τόνιζαν ότι το τετ α τετ έγινε σε καλό και ήπιο κλίμα και ότι ο πρωθυπουργός μετέφερε στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την άποψη ότι είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση, αρκεί να μη στέλνει λάθος σήμα στις αγορές.

Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός,απευθυνόμενος στον Κυριάκο μητσοτάκη τόνισε: «Είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση και η άσκηση κριτικής , ωστόσο, ο στόχος της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και η έξοδος στις αγορές ειναι εθνικός στόχος και δεν πρέπει να εκπέμπεται αρνητικό μήνυμα για τη χώρα που να στέλνει λάθος σήμα στις αγορές».

Οι ίδιες πηγές, σχολιάζουν πως ο κ. Τσίπρας του εξέφρασε την άποψη ότι και η αναπτυξιακή τράπεζα πρέπει να μείνει εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης, σε μια προσπάθεια προφανώς, να επιδιώξει πλατιά και διακομματική συναίνεση και ως προς τη διοίκηση της τράπεζας.

Ο εκρηκτικός διάλογος με τη Φώφη

nnnnn

nnnnn

Ο Πρωθυποργός και η επικεφαλής της ΔΗΣΥ αντάλλαξαν δηλητηριώδεις αιχμές, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Αφού μίλησαν για τα παιδιά τους, ο πρωθυπουργός ρώτησε για το συνέδριο της Κεντροαριστεράς. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως πάει πολύ καλά και πως ενόψει συνεδρίου, έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα, διαπιστώνοντας πως ο κόσμος διψάει για προτάσεις. 

nnnnn

nnnnn

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι τώρα, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, η χώρα -ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές των κομμάτων στο πως βλέπουν τη συμφωνία, έχει χρόνο, έχει ανάσα να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα. 

nnnnn

nnnnn

Από την πλευρά της όμως η κυρία Γεννηματά το αμφισβήτησε διερωτώμενη «αν υπάρχει ανάσα με τη θηλιά στο λαιμό» και ο πρωθυπουργός της απάντησε «Θα τη βγάλουμε και θα σε πάρω μαζί με το Γιώργο να πάμε στο Καστελόριζο». 

nnnnn

nnnnn

Δείτε τον διάλογο μπροστά στις κάμερες: 

nnnnn

nnnnn

Αλέξης Τσίπρας: Το γεγονός ότι μας δίνεται χρόνος ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα ένας χρόνος και μια ανάσα για να αναστοχαστούμε το μέλλον της χώρας, τις διαφωνίες μας και τις συμφωνίες μας… 

nnnnn

Φώφη Γεννηματά: Καλά δεν ξέρω πόση ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά στον λαιμό μας την έχεις βάλει. 

nnnnn

Αλέξης Τσίπρας: Εσείς δεν μας βάλατε στο μνημόνιο εγώ προσπαθώ να σας βγάλω… 

nnnnn

Φώφη Γεννηματά: Μας έχεις βάλει σε δύο καινούργια μνημόνια οπότε τώρα δεν έχεις περιθώριο να τα λες αυτά… 

nnnnn

Αλέξης Τσίπρας: Θα πάρουμε και το Γιώργο μαζί να πάμε στο Καστελόριζο 

nnnnn

Φώφη Γεννηματά: Το μόνο σίγουρο θα σε πάω στη Σύμη για να δεις πως πραγματικά χτυπάει η καρδιά της ακριτικής Ελλάδας. Αυτό που είναι βέβαιο Αλέξη μου είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες ψεύτικες ελπίδες. Ο ελληνικός λαός αυτό που ζητάει από όλους μας αυτή τη στιγμή είναι ειλικρίνεια, θέλει να ξέρει που βρίσκεται, θέλει να ξέρει ποιες είναι οι προοπτικές του και τι πραγματικά μπορεί να γίνει για το τόπο. Λοιπόν δοκιμάστηκαν και τα μεγάλα λόγια και όλα αυτά, και οι υποσχέσεις. Καταλάβανε όλοι που βρισκόμαστε από εδώ και πέρα να δούμε τι γίνεται. 

nnnn

nnnn

nnnnn

nnnn

nnnn

Ο ΓΑΠ σηκώνει το γάντι που του πέταξε ο Τσίπρας: “Πάμε τώρα Καστελόριζο, Αλέξη”

Άμεση ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά την αναφορά του στο Καστελόριζο και το πρώτο μνημόνιο κατά τη διάρκεια του διαλόγου του σήμερα με τη Φώφη Γεννηματά.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ «εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω. Θα πάμε μαζί στο Καστελόριζο, θα πάρω και τον Γιώργο μαζί, σε ένα χρόνο».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργή του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος μέσω twitter απάντησε. «Πάμε τώρα Καστελόριζο Αλέξη να σου πω πώς μας χρεοκόπησε ο φίλος σου ο Κώστας και πώς ο Αντώνης & εσύ μας φορτώσατε άλλα 5 χρόνια Οδύσσειας!», «τιτίβισε» ο Γιώργος Παπανδρέου. 

Δείτε και το σχετικό tweet: 

Το “καρφί” Κουτσούμπα στον Τσίπρα: Η Οκτωβριανή ήταν πραγματική επανάσταση

nnnn

nnnn

Με ένα καρφί του γ.γ. του ΚΚΕ προς τον Πρωθυπουργό, ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα-Κουτσούμπα. Λίγο πριν ξεκινήσει η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, μπροστά στις κάμερες ο Δ. Κουτσούμπας προσέφερε στον πρωθυπουργό το βιβλίο «Διακήρυξη της ΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση».

nnnn

nnnn

“Αλλά εδώ μιλάμε για πραγματική επανάσταση” είπε με νόημα ο γ.γ. του ΚΚΕ χαμογελώντας πονηρά. ΄”Ιστορικές στιγμές, καταγεγραμμένες” απάντησε μάλλον αμήχανα ο Πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: “Αλλαξαν τον κόσμο. Αλλά πάμε μπροστά τώρα”. 

nnnn

nnnn

«Όχι, η ιστορική πείρα πρέπει να υπάρχει ως μνήμη αλλά κυρίως ως συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι όντως επρόκειτο για επανάσταση που άλλαξε την ιστορία άσχετα με την κατάληξη της» συνέχισε ο Δ, Κουτσούμπας.

nnnn

nnnn

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο γ.γ. του ΚΚΕ. άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τόνισε «η όποια συμφωνία κρίνει τη βάση της εξαθλίωσης του λαού μας» , σχολιάζοντας την ενημέρωση από τον Αλέξη Τσίπρα για την απόφαση του Eurogroup. 

nnnn

nnnn

«Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από καμία διαπραγμάτευση και εξέλιξη με τους εταίρους. Νέα Μνημόνια, νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα, νέα νομοθεσία που δεν θα βάλει φρένο σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που πληρώνει σήμερα πολύ ακριβά ο λαός» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε ότι «ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει».

nnnn

nnnn

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε επίσης «κανείς να μην ακούει τα παχιά λόγια για ανάπτυξη. Αυτή αφορά λίγους μονοωπλαικού ομίλους που εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους».

nnnn

nnnn

Όσον αφορά το θέμα του χρέους ο Δημήτρης Κουτσούμπας το χαρακτήρισε ως το δέντρο που κρύβει το δάσος τονίζοντας ότι «η όποια συζητήση διεξάγεται και αυτές τις ημέρες για το χρέος και τα φορολογικά μπορεί να μας δείχνουν τα μεγάλα προβλήματα και τον αντιλαϊοκό χαρακτήρα τους αλλά κρύβουν την ουσία της εξαθλίωσης. Αυτό είναι το δάσος και το δέντρο και τα μεγάλα λόγια για τη δήθεν ανάπτυξη που δεν θα φέρει τέλος στην ανεργία και την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων».

nnnn

nnnn

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για ένα κράτος και όχι δύο, μια κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με μια ιθαγένεια χωρίς ξένες βάσεις και προστάτες.

nnnn

nnnn

«Χρειάζεται να αναφέρεται ρητά η άμεση αποχώρηση των κατοχιών στρατευμάτων και να μπει τέλος στο αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων» πρόσθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο οποίος σχολίασε και τις δηλώσεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ από την Αθήνα τη Δευτέρα.

nnnn

nnnn

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «η τούρκικη αστική τάξη όσο και αν μιλά για θάλασσα ειρήνης, συνεχιζεί να αμφισβητεί τα σύνορα και να μιλά για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο των πλούσιων κοιτασμάτων».

nnnnnn

nnnnnn

nnnnn

nnn

nnn

Οι συναντήσεις με Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη 

nnn

nnn

Ανοίγοντας τον κύκλο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το χρέος μπαίνει σε τροχιά βιωσιμότητας συνδυαστικά με τις αποφάσεις του eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016 και του eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Καθώς, όπως διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας, το πρώτο όριζε σαφώς ως ανώτατο όριο για την αποπληρωμή των δανείων της χώρας το 15% του ΑΕΠ, ενώ στη τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% μετά το 2023. Συνδυαστικά οι δυο αυτές αποφάσεις συγκροτούν έναν αλγόριθμο, ο οποίος προσδιορίζει τα μέτρα για το χρέος.

Θεοδωράκης σε Τσίπρα: Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση

Συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη είχε το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τον κύκλο επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Επί τάπητος τέθηκαν το αποτέλεσμα του Eurogroup αλλά και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ενώ εξερχόμενος του Μαξίμου, ο κ.Θεοδωράκης μεταξύ άλλων είπε ότι επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του Ποταμιού ότι η διαπραγμάτευση καθυστέρηση αδικαιολόγητα και αυτό κοστίζει. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ.Θεοδωράκης είπε ότι οι εξελίξεις είναι σημαντικές, αλλά δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε ακραίους κύκλους να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, ο κ.Θεοδωράκης έθεσε στον κ.Τσίπρα τις σοβαρές αντιρρήσεις του Ποταμιού για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ορισμένες από αυτές αποτελούν επιστροφή στο παρελθόν. 

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. 

nnnn

nnn

nnnn

nnnnn

Οικουμενική κυβέρνηση ζήτησε ο Βασίλης Λεβέντης

Μετά τη συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Λεβέντη σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, καθώς και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε χαρακτηριστικά μεταφέροντας τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό: «Ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πάει την Ελλάδα προς την Ευρώπη. Αυτό μου δήλωσε. Εγώ του είπα ότι φοβάμαι το κόμμα του. Τον είδα σκεπτικό. Η Ελλάδα χρειάζεται μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση και η κυβέρνηση αυτή δεν πιστεύει στην Ευρώπη».

Ο Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό την δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. «Θα ήταν γενναίο να φτιάξετε μία κυβέρνηση που να είναι μέσα και η ΝΔ για να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων προσθέτοντας: «Οι παλιότεροι ηγέτες της αριστεράς, χάρη της συναίνεσης κάνανε γενναίες υποχωρήσεις» και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε:

«Του πρότεινα να το σκεφτεί. Δύο δρόμους έχει ο κ. Τσίπρας ή να πάει μόνος του ή να φτιαχτεί μία κυβέρνηση οικουμενική για να βοηθήσει να βγει η χώρα από την κρίση. Αλλά ο κ. Τσίπρας μου είπε ότι θα προχωρήσει μόνος του».

Τελειώνοντας τη δήλωσή του ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι μπορεί να μείνει μέχρι τέλους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments