Παυλόπουλος: Η ΕΕ θα διαλυθεί αν δεν επιτευχθεί η πλήρης ενοποίηση | Pagenews.gr
Pagenews Team 20 Ιουνίου 2017, 17:49 20 Ιουνίου 2017, 17:49

Η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη, θα είναι νομοτελειακή εξέλιξη, αν δεν επιτευχθεί η πλήρης ενοποίηση της, με τη μορφή ομοσπονδιακής διακυβέρνησης, υπό θεσμικούς όρους αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του, με θέμα «Η επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης», σε εκδήλωση που οργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Έπιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Και αυτό θα συμβεί, «διότι η επιβίωση και η εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης εξαρτώνται όχι μόνον από την οικονομική και τη νομισματική πρόοδο, αλλά πρωτίστως από την αντοχή των θεσμών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, οι οποίοι, από την φύση τους, είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν πέρα από την σταθερότητα και την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόσον ως στόχο όσο και ως διαδικασία», είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:

«Προκειμένου να καταστεί εφικτή η ευρωπαϊκή ενοποίηση -άρα και η συνακόλουθη, εκ φύσεως, νομισματική και οικονομική ενοποίηση- πρέπει να ενισχυθούν ταχύτατα οι θεμελιώδεις θεσμικές αντηρίδες, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η προοπτική δημιουργίας μιας Ενωμένης Ευρώπης υπό όρους Ομοσπονδίας και Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας».

Το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου και η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, τόνισε και σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου προϋποθέτει:

Τη θεσμοθέτηση των αναγκαίων κανόνων δικαίου για την οργάνωση και λειτουργία των κάθε είδους οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης.
Την πρόβλεψη και την αποτελεσματική επιβολή κυρώσεων -πρωτίστως με παρέμβαση των οικείων δικαιοδοτικών οργάνων- σε περίπτωση παραβίασης των προαναφερόμενων κανόνων δικαίου.
Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε πως «κάθε είδους κενά, αναφορικά με τον σεβασμό των θεμελιωδών συνιστωσών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, πλήττουν ευθέως την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση» και ανέφερε ως παράδειγμα τέτοιου κενού το Eurogroup, όπως έχει καταγγείλει και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Το σύμπτωμα κανονιστικής καχεξίας και επέκεινα, της θεσμικής «αφάνειας» του Eurogroup, με τις εντεύθεν συνέπειες -όπως τούτο διαπιστώθηκε από το κατ΄ εξοχήν αρμόδιο όργανο, το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), με την απόφασή του στις 20.6.2016 «Ledra Advertising», και όπως έχει επανειλημμένως καταγγελθεί από τον αρμόδιο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί- αποκαλύπτει ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα κενού του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, το οποίο πλήττει ευθέως την ομαλή πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Δοθέντος ότι η εντεύθεν προκύπτουσα επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού» αποδεικνύει ότι οι αρμοί του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου δεν είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσουν αποτελεσματικώς τους ενδεχόμενους -και ήδη ορατούς- κινδύνους από τις αυθαίρετες παρεμβάσεις μιας θεσμικώς ανεξέλεγκτης οικονομικής παγκοσμιοποίησης», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Ετικέτες: