Η Λέσβος απομακρύνθηκε από τη Χίο κατά 4,4 εκατοστά – Μετά τον ισχυρό σεισμό | Pagenews.gr
Pagenews Team 21 Ιουνίου 2017, 08:51 21 Ιουνίου 2017, 8:51

Ο σεισμός 6,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Λέσβο είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση του νησιού κατά 4,4 εκατοστά, όπως κατέγραψαν οι επιστήμονες σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάση Γκάνα.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα τα «Νέα», αναφέρει πως τα αποτέλεσμα κατέγραψαν δύο γεωδαιτικοί σταθμοί που βρίσκονται στα δύο νησιά και χρησιμοποιούνται για τις ακριβείς μετρήσεις συντεταγμένων εδάφους πριν και μετά τον σεισμό.

Σχετικά με τον σεισμό, οι επιστήμονες κατέληξαν πως προκλήθηκε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται νότια του Πλωμαρίου. Αυτό, ωστόσο, που τους προβληματίζει είναι πως ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί το βορειοδυτικό τμήμα του ρήματος που φτάνει μέχρι την Ερεσό.

Η καταγραφή των ζημιών από τον σεισμό συνεχίζεται με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 753 κτίσματα που έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.
Συνολικά, μέχρι στιγμής, διενεργήθηκαν 1.361 αυτοψίες από τις οποίες 608 κτίσματα κρίθηκαν κατοικήσιμα. Από το σύνολο των αυτοψιών, 1192 αφορούν κατοικίες, από τις οποίες 547 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 645 μη κατοικήσιμες. Οι υπόλοιπες αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, ιερούς ναούς και λοιπά κτίρια και αποθήκες.

Ετικέτες: