Αθλητισμός

Δέκα λόγοι που κατέστησαν τον Παναθηναϊκό πρώτη ελληνική ομάδα στην UEFA!

Δέκα λόγοι που κατέστησαν τον Παναθηναϊκό πρώτη ελληνική ομάδα στην UEFA!
Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 23η θέση στο «all time club ranking» της UEFA για το Κύπελλο Πρωταθλητριών / Champions League.

Ο Panathinaikos είναι η κορυφαία ελληνική ομάδα στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης από το 1955 ως και σήμερα. Δηλαδή σχεδόν τα τελευταία 60 χρόνια!

Οι πράσινοι έχουν μεγαλουργήσει στο παρελθόν στην Ευρώπη και έχουν κάνει πορείες που όλοι τους έβγαζαν το καπέλο, ενώ έχουν φτάσει μια φορά στον τελικό και δύο φορές στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που μετέπειτα μετονομάστηκε σε Champions League.

Το τριφύλλι βρίσκεται στην 23η θέση, ανάμεσα στους 500 συλλόγους, με 143 βαθμούς σε 28 συμμετοχές του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αφήνοντας στην 28η θέση τον Ολυμπιακό με 134 βαθμούς (όσους και ο 27ος Ερυθρός Αστέρας) σε 30 παρουσίες.

157 ματς:  49 νίκες, 45 ισοπαλίες, 63 ήττες 

Ο Παναθηναϊκός από το 1955 ως και σήμερα έχει κουνήσει σεντόνι 157 φορές με απολογισμό 49 νίκες, 45 ισοπαλίες, 63 ήττες και τέρματα 182 υπέρ και 214 κατά. 

Πάντως, σε σχέση με την περσινή καταμέτρηση οι πράσινοι έχουν πέσει δύο θέσεις (21η) μιας και τα τελευταία χρόνια δεν αγωνίζονται στο Champions League, ειδικά σε ομίλους έχει να μπει από το 2010.

Ακόμα και έτσι, πάντως, το τριφύλλι διατηρεί την υψηλότερη θέση στο «all time club ranking» της UEFA και παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικούς από τους λόγους…

Ο τελικός του Γουέμπλεϊ

Η 2α Ιουνίου 1971 γράφτηκε η πιο χρυσή σελίδα στην πράσινη ιστορία του Παναθηναϊκού και πάρα πολύ δύσκολα κάποια ελληνική ομάδα θα φτάσει να αγωνιστεί σε έναν τελικό. Η ομάδα του Φέρεντς Πούσκας έφτασε στον τελικό του Γουέμπλεϊ χάνοντας από τον μεγάλο Άγιαξ του Κρόιφ με 1-0…

Ο ημιτελικός με Άγιαξ!

Και πάλι κόντρα στον Αίαντα, οι πράσινοι έγραψαν την… ασημένια σελίδα στην ιστορία τους στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Τη σεζόν 1995-96, ο Panathinaikos του Χουάν Ραμόν Ρότσα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά κερδίζοντας τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ με 1-0, αλλά η πρόκριση χάθηκε στην Αθήνα με τους Ολλανδούς να επικρατούν στο ΟΑΚΑ με 3-0.

Ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης τη σεζόν 1984-85, όταν και έχασε στους «4» από τη Λίβερπουλ με συνολικό σκορ 5-0 (4-0, 1-0). Στα προημιτελικά είχε αποκλείσει τη Γκέτεμποργκ με 0–1 και  2–2 στο ΟΑΚΑ στις 20 Μαρτίου του1985 !

Ο σεβασμός στην Κυρία!

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε τις εντυπωσιακές του πορείες και νίκες και τη νέα χιλιετία, κάνοντας τη σεζόν 2000-01 να υποκλιθεί στο μεγαλείο του. Στις 8 Νοεμβρίου του 2000, ο Άγγελος Αναστασιάδης είδε τον Παναθηναϊκό να επικρατεί της Γιουβέντους με 3-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο και ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του να μην… ξεφτιλίσουν την Κυρία!

Η κούρσα του Νασιόπουλου

Από εκείνη την πορεία και τα ευρωπαϊκά διπλά του τριφυλλιού ήταν και η κούρσα του Γιώργου Νασιόπουλο στο Αμβούργο για το 0-1…

Η κεφαλιά ψαράκι του Καραγκούνη και η φωτοβολίδα του Μπασινά

Μια χρονιά αργότερα, ο Panathinaikos κατέπληξε και πάλι κάνοντας όλη την Ελλάδα να του βγάλει το καπέλο. Στον 3ο όμιλο του Champions League με Άρσεναλ, Μαγιόρκα και Σάλκε ο Παναθηναϊκός τερμάτισε πρώτος με 12 βαθμούς επικρατώντας τόσο των Γερμανών, όσο των Ισπανών και των Άγγλων. Ο Σίμαν ακόμα θυμάται τη κεφαλιά – ψαράκι του Γιώργου Καραγκούνη στη Λεωφόρο, αλλά και κανείς δεν ξεχνά την φωτοβολίδα του Μπασινά κόντρα στη Σάλκε…

Ο φόβος της Μπαρτσελόνα

Η καλή μέρα λένε φαίνεται από το πρωί και εκτός από την πρωτιά στον όμιλο, ο Παναθηναϊκός αρχικά του Γιάννη Κυράστα και στη συνέχεια του Σέρχιο Μαρκαριάν έφτασε μερικά… εκατοστά από τα ημιτελικά! Ο Παναθηναϊκός στα προημιτελικά της διοργάνωσης επικράτησε της Μπαρτσελόνα στο πρώτο ματς με 1-0 και έχασε στη Βαρκελώνη με τα χίλια ζόρια με 3-1 βάζοντας τέλος σε μια θαυμάσια πορεία.

Η λόμπα του Έκι

Η Άρσεναλ είχε βρεθεί στον δρόμο του Παναθηναϊκού και τη σεζόν 2004-05 με τον Λέμαν ακόμα να ψάχνει να δει πως μπήκε η μπάλα στα δίχτυα του στο σουτ – λόμπα του Εκι Γκονζάλες… Ακόμα μια ιστορική νίκη του τριφυλλιού μια από τις 49 των πράσινων σε Κύπελλο Πρωταθλητριών / Champions League…

Το γκολ του Σαριέγκι στο Μιλάνο

Σε μια ακόμα καλή χρονιά (2008-09), ο Παναθηναϊκός του Χενκ τεν Κάτε άφησε στο καναβάτσο τις Ιντερ, Βέρντερ Βρέμης και Ανόρθωση τερματίζοντας πρώτος στον όμιλο με 10 βαθμούς επικρατώντας της Ιντερ στο Μιλάνο με γκολ του Γιόσου Σαριέγκι.

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments