pagenews.gr / Ελλάδα / Τα σκουπίδια «πνίγουν» την Αττική – Αποκαρδιωτική εικόνα (pics)
Τα σκουπίδια «πνίγουν» την Αττική – Αποκαρδιωτική εικόνα (pics) | Pagenews.gr
Pagenews Team 22 Ιουνίου 2017, 06:51 22 Ιουνίου 2017, 6:51

Συσσωρεύονται τα σκουπίδια σε αρκετούς δήμους της Αττικής. Εν μέσω τουριστικής περιόδου και μετά τα άκρως ενθαρρυντικά στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τις αφίξεις τουριστών στη χώρα, οι υπάλληλοι στην καθαριότητα σκληραίνουν τη στάση τους, ζητώντας να αρθεί η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία τους οδηγεί στην ανεργία και τους υποχρεώνει να δώσουν πίσω ένα σημαντικό ποσό από τα δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για υπόγειες διεργασίες, ώστε η αποκομιδή να δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Ήδη, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έχουν αποκλείσει τα αμαξοστάσια, με αποτέλεσμα η αποκομιδή των απορριμμάτων είτε να μη γίνεται καθόλου είτε να πραγματοποιείται με σημαντικά προβλήματα. Σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) προχωρεί σήμερα σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβασιούχων αποτελεί «κόκκινο» πανί για τους εργαζομένους στους δήμους.

Το αποτέλεσμα του αδιεξόδου είναι μικροί λόφοι να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία της Αττικής και τους δημάρχους να καλούν (ανεπίσημα) τον κόσμο να κρατεί τα απορρίμματα στα μπαλκόνια και τις αυλές.

Εφόσον δεν βρεθεί άμεσα λύση, το πρόβλημα θα διογκωθεί, εγκυμονώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υψηλές θερμοκρασίες λόγω καλοκαιριού. Παράλληλα, η τουριστική περίοδος οδεύει προς την κορύφωσή της, με αποτέλεσμα να είναι αυξημένος ο όγκος των σκουπιδιών ως απόρροια του πολλαπλασιασμού των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Οι εικόνες με το… σκουπιδαριό στα γραφικά σοκάκια και στους κεντρικούς δρόμους λειτουργεί αρνητικά στην εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό.

Έπειτα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη, θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ είναι προγραμματισμένη συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.


Έκκληση από το δήμο Αθηναίων στους πολίτες να μην κατεβάζουν σκουπίδια

Λόγω των συνθηκών ο δήμος Αθηναίων έχει εκδώσει ήδη ανακοίνωση ζητώντας από τους πολίτες να μην βγουν τα σκουπίδια στους κάδους. «Ο δήμος Αθηναίων ζητεί τη συνεργασία και την κατανόηση των πολιτών για τα προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει και παρατηρούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω των κινητοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει σε όλους τους δήμους της χώρας η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ο δήμος Αθηναίων, καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης να συμβάλουν όλοι στη διατήρηση και προστασία της δημόσιας υγείας και της εικόνας της Αθήνας».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξει άρση του αδιεξόδου μέσω ρύθμισης για τους 6.700 συμβασιούχους στην Καθαριότητα, με την οποία θα παραταθεί η παραμονή τους μέχρι να γίνουν προσλήψεις.


Στο έλεος των σκουπιδιών όλη η χώρα

Παρόμοια είναι όμως η κατάσταση και σε άλλους δήμους της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα όπου οι συμβασιούχοι χθες καθώς προχώρησαν σε καταλήψεις όλων των χώρων του κεντρικού δήμου, στο αμαξοστάσιο, το ΣΜΑ Πυλαίας και τις εποπτείες, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, οι συμβασιούχοι επέτρεψαν να βγουν στους δρόμους μόνο τρία μικρά απορριμματοφόρα για τα νοσοκομειακά απόβλητα. Επίσης, κυκλοφορεί ένα αυτοκίνητο για τη διανομή των τροφείων τους παιδικούς σταθμούς, ένα λεωφορείο που μεταφέρει τους εθελοντές στα καμπ των προσφύγων και τέσσερα αυτοκίνητα μεταφοράς των ΑΜΕΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα στην πόλη θα εντεινόταν μετά τη χθεσινή κατάληψη του αμαξοστασίου και τη σημερινή πανελλαδική απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Στο κέντρο της πόλης κάνουμε αποκομιδή τέσσερις φορές την ημέρα, επομένως θα δημιουργηθεί πρόβλημα και θα γεμίσουν οι κάδοι», εξήγησε ο κ. Ψαρράς.

Με αφορμή και τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για υψηλές θερμοκρασίες, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης απηύθυνε χθες Τετάρτη έκκληση στους δημότες σε περίπτωση που βλέπουν γεμάτους τους κάδους των απορριμμάτων να κρατούν, όσο είναι δυνατόν, τα σκουπίδια στα μπαλκόνια τους ζητώντας την κατανόησή τους έως ότου ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Καταλήψεις έχουν καταγραφεί και σε αρκετά ακόμη αμαξοστάσια δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να μην γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων. Για σήμερα Πέμπτη, στις 10:30 το πρωί, οι συμβασιούχοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο ΥΜΑ-Θ. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:

– Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίεςκ και έχουν πάρει παρατάσεις.
– Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ
– Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κ.λπ.
– Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Παράλληλα οι εργαζόμενοι ΟΤΑ διεκδικούν:

– Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.
– Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.
– Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
– Ιση αμοιβή για την ίδια εργασία. Ολοι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης να αμείβονται σύμφωνα με το Μισθολόγιο.

Ετικέτες: