Ελλάδα

Ένταση στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ: “Πολιόρκησαν” το Υπ. Εσωτερικών – Έπεσαν χημικά στη Βουλή (vids)

Ένταση στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ: “Πολιόρκησαν” το Υπ. Εσωτερικών – Έπεσαν χημικά στη Βουλή (vids)
Οι διαδηλωτές πέταξαν σκουπίδια στην είσοδο του υπουργείου, έβαλαν φωτιά και έριξαν το προστατευτικό ρολό. Επιτέθηκαν στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, ανάμεσά τους και ο Γιώργος Πατούλης. Η πορεία κατευθύνθηκε στη Βουλή όπου οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να μπουν στο προαύλιο της Βουλής. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν με δακρυγόνα. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ υποστήριξε πως από τα επεισόδια υπάρχουν 5 τραυματίες.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε με εντάσεις και χρήση χημικών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών λίγο πριν από τις 11.30 το πρωί, όπου οι συγκεντρωμένοι πέταξαν και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια στην είσοδο του υπουργείου.

Οι διαδηλωτές έριξαν το προστατευτικό ρολό, όπως φαίνεται και στα βίντεο από το protothema.gr.

Μάλιστα οι συμβασιούχοι επιτέθηκαν και σε κλιμάκιο της ΚΕΔΕ που μετέβη στο σημείο αφού είχε εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στα αιτήματά τους. Όπως έγινε γνωστό, πέταξαν νερά και καφέδες εναντίον των δημάρχων μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Τελικά ο κ. Πατούλης φυγαδεύθηκε, ενώ η προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της ΚΕΔΕ με τον κ. Σκουρλέτη αναβλήθηκε.

Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε στη Βουλή. Εκεί τα επεισόδια κλιμακώθηκαν, όταν οι εργαζόμενοι έφτασαν έξω από το Κοινοβούλιο -και ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης είχε ήδη ματαιώσει τη συνάντηση με την ΚΕΔΕ- ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ.

Μόλις οι συμβασιούχοι προσπάθησαν να μπουν στο περιστύλιο της Βουλής, τα ΜΑΤ τους εμπόδισαν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένταση. Οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ εκτόξευσαν σκουπίδια προς τους αστυνομικούς και οι τελευταίοι απάντησαν με χημικά. Στη συνέχεια οι συμβασιούχοι προσπάθησαν να ρίξουν την μπάρα στην είσοδο της Βουλής, με τα ΜΑΤ και πάλι να τους σταματούν. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας υποστήριξε πως από τα επεισόδια υπάρχουν 5 τραυματίες. 

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Βουλής, η οποία όπως είπε ο πρόεδρος του οργανισμού απέβη άκαρπη. «Η μεγάλη συγκλονιστική απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με τα χημικά, με τα δακρυγόνα, με τις δυνάμεις της καταστολής θα χτυπήσει τη δύναμη της ομοσπονδίας και τους εργαζόμενους τους λέμε θα μας βρουν στο δρόμο από σήμερα κιόλας», είπε απευθυνόμενος στους διαμαρτυρόμενους ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση της αριστεράς έστειλε στο νοσοκομείο πέντε εργαζόμενους βαριά τραυματισμένους».

Όσον αφορά στην εκτελεστική επιτροπή που θα λάβει τις αποφάσεις το μεσημέρι για την πορεία των κινητοποιήσεων, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ πρότεινε αυτή να είναι να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις σε όλους τους δήμους. «Κανένα αμάξι δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στις χωματερές, θα τις περιφρουρήσουμε, ας μας πάνε στον εισαγγελέα», κατέληξε.

Περισσότερα από 3.500 άτομα στο συλλαλητήριο

Να σημειωθεί ότι περισσότερα από 3.500 άτομα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Αθήνα. Οι διαδηλωτές ζητούν νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων.

Οι ίδιοι πάντως υποστηρίζουν ότι «αν δεν βρούμε το δίκιο μας στον Σκουρλέτη, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο», ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης υποσχέθηκε προκήρυξη για να μονιμοποιηθούν, όμως για την ώρα αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής.

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου:-Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες και έχουν πάρει παρατάσεις.-Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.-Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κ.λπ.-Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διεκδικούν:-Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων.-Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.-Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.-Ίση αμοιβή για την ίδια εργασία. Ολοι οι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης, να αμείβονται σύμφωνα με το μισθολόγιο.

Η λύση που προωθεί η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «F&M Voice», εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρύξει θέσεις μόνιμης απασχόλησης μέσω του ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων, των οποίων η επέκταση των συμβάσεων κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ότι για τις άλλες περιπτώσεις συμβασιούχων, οι οποίοι απασχολούνται στις ίδιες θέσεις με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις, θα δοθεί λύση συμβατή με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού προηγουμένως καθοριστούν τα κριτήρια της μονιμοποίησης και αποσαφηνιστεί η πραγματική εργασιακή σχέση τους.

Ακόμη, καταλογίζει «μεγάλο θράσος» στην αντιπολίτευση για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία με τους δανειστές για τη ΔΕΗ, εξηγώντας πως «είναι αυτοί που απαξίωσαν τη ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια, τη φόρτωσαν με πέντε δισ. ευρώ δάνεια, όπως ακριβώς έκαναν με τη χώρα, που τη χρεοκόπησαν». 

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, απαντά ότι «είναι αισθητά καλύτερη, από αυτήν που μας πρότειναν τον περασμένο Μάιο και εξασφαλίζει όρους σταθερότητας για το προσεχές μέλλον».

Για την προοπτική καθιέρωσης της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα ωθήσει σε νέες συνθέσεις και συνεργασίες», κάτι που όπως υπογραμμίζει «το επιβάλλει και το διευκολύνει η τοπική διάσταση των προβλημάτων».

Τέλος, δηλώνει θετικός στην προοπτική σύναψης στρατηγικών συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ με όμορους πολιτικούς χώρους, σημειώνει ωστόσο ότι για την ώρα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments