Ελλάδα

Πανελλήνιες 2017: Στις 30 Ιουνίου ή 4 Ιουλίου οι βαθμοί

Πανελλήνιες 2017: Στις 30 Ιουνίου ή 4 Ιουλίου οι βαθμοί
Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου ή την Τρίτη 4 Ιουλίου αναμένεται να αναρτηθούν οι βαθμολογίες στα λύκεια της χώρας.

Στη συνέχεια οι 104.929 υποψήφιοι, εκ των οποίων 85.908 και οι 19.021 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ θα έχουν έτσι περιθώριο ως τις 14 Ιουλίου για να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Από το σύνολο των 85.908 που συμμετείχαν φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις, οι 32.732 επέλεξαν το 1ο επιστημονικό πεδίο, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι και φέτος θα γίνει σφαγή των υποψηφίων για μία θέση. Πολυπληθής με τάσεις ανόδου αποδεικνύεται και ο προσανατολισμός των Θετικών Σπουδών (ανάμεσά τους οι δημοφιλείς σχολές των Πολυτεχνείων και οι Ιατρικές) με 31.383 υποψηφίους, για τους οποίους όμως υπάρχουν σχεδόν αντίστοιχες θέσεις. Στα ίδια επίπεδα με πέρσι παραμένει η κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής με 21.793 υποψηφίους.

Παρά το επαγγελματικό αδιέξοδο, οι ανθρωπιστικές σπουδές φάνηκε ότι παραμένουν η πιο δημοφιλής επιλογή για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», ενδεικτικό της ανισομέρειας που παρατηρείται στις ανθρωπιστικές σπουδές είναι το γεγονός ότι πέρσι είχαν μείνει εκτός περίπου 13.000 υποψήφιοι, όχι λόγω των κακών τους επιδόσεων αλλά λόγω της έλλειψης θέσεων. Φέτος, ο αριθμός υποψηφίων, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 3.474, προμηνύει ακόμα μεγαλύτερο αγώνα για καλές επιδόσεις. Βέβαια, φέτος, στη δεύτερη εφαρμογή του νέου συστήματος οι υποψήφιοι για τις παιδαγωγικές σχολές διπλασιάστηκαν και απέκτησαν μια δεύτερη εναλλακτική.

Στο αδιέξοδο των περιορισμένων σχολών προστίθεται και το άνοιγμα στα παραϊατρικά. Η εισαγωγή προβλέπει εξέταση στο μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας για να ανοίξουν κάποιες σχολές από το 3ο επιστημονικό πεδίο. Η ποινή μορίων αλλά και οι υψηλές επιδόσεις όσων εξετάζονται αποκλειστικά για τις επιστήμες υγείας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τους υποψηφίους των ανθρωπιστικών σπουδών, που δεν μπορούν ούτε σε αυτή την επιλογή να βρουν μια εύκολη διέξοδο για το ελληνικό αμφιθέατρο.

Η συνολική αύξηση των υποψηφίων πρακτικά μοιράζεται στις κατευθύνσεις της θεωρητικής και της θετικής. Η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών κέρδισε φέτος 31.383 υποψηφίους, δηλαδή 2.726 περισσότερους σε σχέση με πέρσι. Φέτος όμως άνοιξαν για τους υποψήφιους του 2ου πεδίου και θέσεις σε 12 τμήματα και σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Στα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας παρατηρείται μεγαλύτερη εκμετάλλευση από τους υποψηφίους των δυνατοτήτων που έχουν για να παίξουν με τις εναλλακτικές επιλογές τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments