Πολιτική

Με επιφυλάξεις και ενστάσεις ψηφίστηκαν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

Με επιφυλάξεις και ενστάσεις ψηφίστηκαν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής
Ψηφίσθηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια οι σημαντικές αλλαγές στο κοινοβουλευτικό έργο του Κανονισμού της Βουλής.

Υπερψηφίστηκαν, κατά πλειοψηφία, οι τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής από την Ολομέλεια, όπως αυτές είχαν προταθεί από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Πλέον, η εκλογή του προέδρου της Βουλής θα γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και όχι με μυστική, θα υπάρχει δυνατότητα εκλογής αντιπροέδρων και από την έκτη και την έβδομη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Προβλέπεται πλέον διαδικασία διόρθωσης ψήφου «για λόγους προφανούς παραδρομής, με αποδοχή του Σώματος, ακόμη και μετά το πέρας της ψηφοφορίας, αλλά πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος».

«Ναι» ψήφισε το ΚΚΕ και στις δύο αυτές τροποποιήσεις. Στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ανέφερε ότι «παρά τις αλλαγές που γίνονται, και που είναι σε θετική κατεύθυνση αρκετές, τις οποίες θα ψηφίσουμε, ουσιαστικά και σ’ αυτόν τον κανονισμό διατηρείται ο χαρακτήρας του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος λειτουργεί πάντα, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, υπέρ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και σε βάρος των μικρότερων κομμάτων».

Για τη φανερή ψηφοφορία στην εκλογή του προέδρου της Βουλής «Ναι» δήλωσαν επίσης ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και «Όχι» δήλωσαν Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι. Για τη διόρθωση ψήφου «Ναι» ψήφισαν επίσης ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή ψήφισαν «Όχι», το Ποτάμι δήλωσε «Παρών».

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να προβάλλεται αντίρρηση ως προς τη συνταγματικότητα και για τροπολογίες. Στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» αυξάνεται ο χρόνος των ομιλιών. Για τη συζήτηση Επίκαιρων Ερωτήσεων και τις απουσίες υπουργών πλέον ως «κώλυμα» υπουργού θα νοείται στο εξής κυβερνητική αποστολή του στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, όπως και συμμετοχή του σε συνεδριάσεις συλλογικών κυβερνητικών οργάνων και σε συνεδριάσεις με εκπροσώπους ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments