Ελλάδα

Σύγκλητος ΑΠΘ: Το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από έλλειψη αναπτυξιακής πνοής

Σύγκλητος ΑΠΘ: Το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από έλλειψη αναπτυξιακής πνοής
Εξέδωσε ψήφισμα.

“Εξαντλητικές υπερρυθμίσεις ζητημάτων, που θίγουν το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, βαραίνουν το σχέδιο νόμου που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση”, εκτιμά η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία εξέδωσε σχετικό ψήφισμα μετά τη χθεσινή συνεδρίασή της.

Ως αποκορύφωνα τέτοιων παραδειγμάτων αναφέρει την οργάνωση των μεταπτυχιακών σπουδών, τη διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων και την όμοια αντιμετώπιση ανόμοιων Ιδρυμάτων (λ.χ. από τα νέα Περιφερειακά Συμβούλια).

“Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν εγγυάται αυτό που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σήμερα τα ελληνικά πανεπιστήμια, δηλαδή μακροβιότητα του θεσμικού πλαισίου και βαθμούς ελευθερίας για τα ιδρύματα. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο με ειλικρινή διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών να πείσουν με επιχειρήματα, αλλά και να πεισθούν από ενδεχομένως εύλογα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, φθάνοντας έτσι σε μια ‘χρυσή τομή’ που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση του θεσμικού πλαισίου σε βάθος χρόνου και μια αναπτυξιακή προοπτική για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο” αναφέρεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την Σύγκλητο του ΑΠΘ, το σχέδιο νόμου χαρακτηρίζεται από: έλλειψη αναπτυξιακής πνοής και εσωστρέφεια, αναχρονιστικές ρυθμίσεις (όπως η κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και η επαναφορά της κάλπης ως κύριου τρόπου διενέργειας εκλογών), επικαλύψεις αρμοδιοτήτων (όπως π.χ. μεταξύ ΑΔΙΠ/ΜΟΔΙΠ και της νέας Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των ΠΜΣ), δυσλειτουργίες και μεγέθυνση της γραφειοκρατίας, με κυρίαρχη την υπαγωγή των ΕΛΚΕ σε καθεστώς Δημόσιου Λογιστικού, αλλά και από ρυθμίσεις που βάλλουν ευθέως κατά της δημοκρατικότητας και αντιπροσωπευτικότητας των διαδικασιών (λ.χ. εκλογή τεσσάρων αντιπρυτάνεων με δυνατότητα επιλογής μόνον ενός), και θα οδηγήσουν σε αναποτελεσματικότητα της διοίκησης (λ.χ. με τη διάσπαση των εκλογών πρύτανη – αντιπρυτάνεων).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments